Як замінити корумпованих прокурорів і забезпечити незалежну прокуратуру?

Вівторок, 05 травня 2015, 12:13

 Довгоочікувана суспільством реформа прокуратури знову під загрозою.

Про це попереджають експерти Реанімаційного Пакету Реформ у зверненні до керівників держави. 

"Наприкінці квітня цього року мав набути чинності новий Закон "Про прокуратуру", ухвалений під тиском громадянського суспільства ще у жовтні 2014-го. Протягом шести місяців Генеральна прокуратура саботувала підготовчі заходи до впровадження реформи. Відтак процес реформування, незважаючи на приписи Закону, не було навіть розпочато", – йдеться у зверненні. Минулого ж тижня Верховна Рада відклала набуття чинності законом до липня. Чи в липні реформу знову відкладуть – неясно, однак ґарантій, що цього не станеться, наразі немає жодних.

Крім того, РПР попереджає, що саботаж реформи має на меті змусити Верховну Раду переглянути найбільш "незручні" для прокуратури положення нового закону. А це зведе всю реформу нанівець.

Тому, на думку експертів РПР, щоб реформа прокуратури запрацювала вже зараз, необхідно невідкладно ухвалити закон, де мають бути чітко закріплені норми, які зокрема регулюють перехідний період:

 

 

Експерти РПР запевняють: неважливо хто запропонує такий законопроект – прокуратура, Президент, народні депутати – якщо він відповідатиме викладеним вище вимогам і буде проголосований Верховною Радою, це дасть шанс повернути органам прокуратури втрачену довіру суспільства.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Суд віддав у користування Росії 100 АЗС в Україні. Як таке можливо під час війни?

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію

Офіс Президента починає публічні розмови про повторний прихід демократії в Україну