Скелети в партійних шафах

Четвер, 15 травня 2014, 11:04

13% – саме така кількість киян вважає вибори в Київську міську раду важливими. При цьому решта 87% головними проблемами в державі називають відсутність нормального житла, доріг, низьку якість міських шкіл чи дитсадків та багато інших речей, за які відповідатимуть люди, яких вони не поспішають обирати. 40% гарантовано братимуть участь як виборці, ще 38% скоріш за все візьмуть участь…

Зрозуміло, що військова агресія путінської Росії на східних кордонах, президентські вибори та вибори міського голови Києва відвернули увагу киян від такого важливого процесу – виборів до міської ради столиці.

Але, кияни!

Реклама:

Саме київські депутати найбільше причетні до корупційних схем та дерибану землі в нашому місті, саме вони призвели до того стану транспортної системи та засилля МАФів, яким ми так голосно обурюємося.

Відсутність інтересу до місцевих виборів – приклад низької політичної свідомості нашого суспільства, яке звикло консолідуватися й відстоювати власні права лише тоді, коли на них хтось веде відверту атаку. Є й інші методи – обрати до київської міської ради достойних і професійних людей. Але для цього треба принаймні знати хто ж балотується до київської міської ради 2014 року.

За даними Київської міської ТВК до міськради балотуватимуться аж 35 партій. Як виборцеві зорієнтуватися в цьому святі демократії? Найкраще було б розібратися, але скоріш за все він просто голосуватиме за тих кого знає.

За результатами соціологічних опитувань Центр Разумкова відзначає тотальну перевагу відомих партійних брендів над новими і менш відомими.

Так, УДАР станом на квітень міг розраховувати на показник від 29,2 до 42,1% підтримки киян, "Батьківщина" – 12,1-15,4%, "Свобода" – 6,2-9,7%.

"Солідарність" Порошенка, яка не братиме участі у виборах, але яку Центр Разумкова системно ставить в опитування – 5,6-8,2%, за Європейську партію – 4-6,4%, за Радикальну партію Ляшка – 2,7-3,8%, за "Громадянську позицію" Гриценка – 2,2-3,1%, за Правий сектор, який також на вибори не йде – 2-2,8%.

Нові партії, які добре показали себе на Майдані чи то в Києві, "Демократичний Альянс", чи у Львові, "Самопоміч" – згадуються виборцями, але на даний час не мають гарантії проходження до Київської міськради, так само як і дискредитовані Партія регіонів та КПУ.

Логічно, що, голосуючи за бренд, людина не розбиратиметься, хто під ним ховається. Ми вже пожинали плоди цього непродуманого підходу: у Верховній Раді останнього скликання, коли неякісний підбір кадрів опозиційним партіями породив таке явище як "тушкування" – перехід з опозиційних сил до провладних за гроші чи певні преференції для бізнесу.

Не винятком була й міська рада в Києві, особливо минулого скликання – фракції "Батьківщини", "УДАР", "Європейської партії" фактично посипалися, бізнесмени попереходили в нові групи та фракції й активно співпрацювали з Леонідом Черновецьким, а потім із тандемом Попов-Герега.

Тому дуже важливо таки розібратися – хто ховається за брендами партій.

"УДАР" Порошенка відправив у нокаут команду Кличка

Отож, партія "УДАР", лідер народної симпатії за даними опитувань, має змогу отримати до 25 місць з 60 депутатських. У списку цієї партії можна виділити кілька груп депутатів, які, на перший погляд, не мають нічого спільного.

Найбільшою групою є команда працівників фірм, які входять у холдинг "Укрпромінвест" Петра Порошенка. Наявність його людей у списку цілком зрозуміла – вони з Віталієм Кличком сформували тандем для перемоги на виборах, як у Києві так і в президентській гонці.

Тому питань не мало б бути – але є одне "але".

Список "людей Порошенка" відкриває 11 номер у загальному списку – Ігор Кононенко – віце-президент холдингу "Укрпромінвест". Паралельно пан Кононенко є заступником голови постійної комісії з питань транспорту та зв'язку Київської міської ради, до якої обрався за списком "Блоку Леоніда Черновецького".

Зараз перебуває у фракції "Ініціатива", координатор якої, Сергій Березенко, теж виходець з "молодої команди Черновецького" працює в штабі кандидата в президенти Порошенка.

Та це не все. Сайт "Наші гроші" зазначає, що компанії, співвласником яких є ПАТ "Закритий корпоративний недиверсифікований інвестиційний фонд "Вік", власником якого є Ігор Кононеко, системно виграє тендери за процедурою "закупівлі в одного учасника".

Так, 27 серпня 2013 року ПрАТ "Київський завод електротранспорту" отримав замовлення від КП "Київпастранс" на ремонт вузлів фунікулера на 430 тисяч гривень. А 18 квітня 2013 року цей же завод за такою ж процедурою від того ж таки "Київпастранс" отримав на капремонт трамвайних вагонів 14,74 мільйони гривень.

Чи могла людина, яка є заступником голови комісії з питань транспорту в Київській міськраді, впливати на рішення комунального підприємства "Київпастранс" у виборі підрядників для освоєння бюджетних коштів – питання риторичне.

Цьогорічний список "УДАРу" має всі шанси посилити ефективність Ігоря Кононенка, бо заводить йому на допомогу ще ряд кандидатів, які мають відношення чи то до фонду "Вік", чи до інших структур близьких до холдингу "Укрпромінвест".

Серед них – колишній ревізор ПАТ "Спортивно-оздоровчий комплекс "Монітор", власником якого є фонд "Вік" Володимир Державін, №25 у списку, екс-начальник юридичного управління ЗАТ "Укрпромінвест", депутат київської міської ради спочатку від фракції "Батьківщина", потім співпрацював з більшістю Черновецького і перейшов у фракцію "Ініціатива" Юрій Береговий, №31, заступник гендиректора з правових питань групи компаній "Укрпромінвест" Юрій Булгак, №37, Володимир Ричек, №47 – партнер Кононенка та Державіна по структурам близьким до фонду "Вік", у 2012 році керівник ТОВ"БОГДАН-ЕЛЕКТРОТРАНС" в концерні "Богдан" Олега Свинарчука, партнера Петра Порошенка.

Також Ігор Кононенко зможе розраховувати на підтримку невеликої групи людей його партнера по списку "Блоку Черновецького", а потім по фракції "Ініціатива" Сергія Березенка. Цей молодий політик, який у команду космічного мера потрапив на прохання свого родича, колишнього нардепа та голови партії "Собор" Анатолія Матвієнка, який зараз очолює Вінницький штаб Порошенка, може записати собі в актив наступних кандидатів:

– свого прес-секретаря Павла Тарасюка, №6;

– співробітника Сергія Березенка в 2006-2007 роках по "Українській буровій компанії", а з 2007 по управлінню сім'ї та молоді КМДА Богдана Боровського, №35;

– колишнього юрист-консультанта та головного спеціаліста в Управлінні сім'ї та молоді за керівництва ним Сергія Березенка – Бориса Скліцького, №45.

Ці дві мінігрупи будуть дуже чутливими до прохань Петра Порошенка. Напевно, навіть більш чутливими, ніж до думки формального керівника списку й кандидата на посаду міського голови Віталія Кличка.

26 місце в списку отримав шкільний товариш Олександра Третьякова, екс-керівник правління НАК "Надра України", співзасновник із Третьяковим фірми "АТЕК-95". "Наші гроші" зловили цей тандем на тому, що ще в серпні 2012 року автомобіль, який належав фірмі, ремонтувався за кошти автобази апарату ВР.

Та не лише люди, які до списку УДАРу делеговані великим бізнесом, є героями антикорупційних розслідувань.

Так, 16 номер у списку Юрій Крикун має відношення до фірми, яка у 2004 отримала від Укрзалізниці понад 18 мільйонів гривень для проведення екологічного аудиту і яка, в свою чергу, фіктивно замовила його іншій фірмі, але вже за 10 тисяч гривень.

А №44, донька Володимира Жукова, який до 2007 року очолював "Київавтодор", Ганна Скіценко, відома як співзасновниця фірм "Будгарант" та "Київмостобуд-1". Останні відзначилися як конкуруючі учасники за тендер на понад 40 мільйонів гривень для ремонту каналізації від КП "Солом'янка-Сервіс". Загалом ці фірми, близькі до доньки опозиційного депутата, за часів правління Януковича дивним чином виграли 91,4 мільйони гривень та 7,93 мільйонів гривень бюджетних коштів відповідно. Цікавої інформації по Ганні Скіценко та її батькові в "Наших грошах" дуже багато.

Є в списку Кличка представники не лише транспортників, а й іншої дуже специфічної категорії київського бізнесу – забудовників.

Так, під №21 балотується директор будівельної фірми "Укрбуд" Максим Микитась. До того, як очолити "Укрбуд", пан Максим займав посади гендиректора СК "Укрбудмонтаж" та ЗАТ "Київсоцбуд", а ще раніше опікувався Київською ТЕЦ-6. В інтернеті дуже багато інформації щодо діяльності Микитася як у Києві, так і у Вишгороді.

Це далеко не всі цікаві персонажі списку УДАР.

Але по багатьом іншим інформації обмаль, і тому є великий ризик помилитися. Наприклад, кандидат, який займає 18 місце в списку "УДАРу", є 100% тезкою голови постійної комісії Київської обласної ради з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства Макаренка Михайла Васильовича. Останній свого часу прошов до Київради за списком Партії регіонів, а зараз позафракційний.

Дивно було б побачити в списку УДАРу колишнього регіонала, хоча… Усе може бути, і збіги в житті трапляються.

"Батьківщина" ставить на адмінресурс

Одразу хочу зазначити, що в "Наші гроші" фігурантів зі списку "Батьківщини" значно менше – от що означає надавати перевагу партійним функціонерам над представниками бізнесу.

Але й тут виникає занепокоєння – висока ймовірність використання адмінресурсу. І приклад у цьому показує не хто-небудь, а перший номер списку, кандидат на посаду міського голови від партії – Бондаренко Володимир.

Голова КМДА, за сумісництвом народний депутат – хоча час, виділений законом на складання повноважень депутата, збіг у кінці березня, – уже встиг відзначитися тим, що замовив послуги перевезення у КП автотранспортне підприємство КМДА автомобілями представницького класу "крайслер", "ТойотаЛендРуйзер", "ТойотаКамрі" та іншими.

Дивно, адже мало представників міської влади в Європі використовують у робочих цілях автомобілі бізнес-класу.

Підтримали ініціативу з балотуванням у кандидати з посад керівників адміністрацій і на районному рівні. Від "Батьківщини" балотуються голови таких РДА:

– Подільської: Войтович Ярослав, №15 у списку й паралельно кандидат у 41-му окрузі;

– Голосіївської: Даневич Микола, №14 у списку та 5-й округ;

– Печерської: Кривошея Геннадій, балотується в 35-му окрузі;

– Святошинської: Кулик Олександр, балотується в 44-му окрузі.

Якщо в списку УДАРу багато людей мають спокусу використати своє майбутнє кандидатство для створення преференцій для власного бізнесу, і багато хто вже так і робив – то в батьківщинівців інша спокуса – використати можливості впливу на бюджетників для забезпечення потрібного результату.

Але є й інші цікаві кандидати:

№10, Старовойт Володимир Миколайович паралельно балотується по 33 округу. За даними ЗМІ, Старовойт є власником ринків "Мінській", "Люкс" та "Лілія" на Оболоні. У 2012-2013 роках Старовойта називають партнером тодішнього голови Оболонської РДА Василя Антонова по незаконному будівництву понад 180 МАФів. Тому ймовірним є лобіювання інтересів ЗАТ МЖК "Оболонь" та забудовниками ТОВ "ПателіЛізінг", ТОВ "Градбуд-1", ТОВ "Сото" і StolitsaGroup, які пов'язують з Антоновим.

№12, Справедливий Олександр Павлович, імовірно – повний тезка та збіг районів – у 2001 році був керівником Печерського райуправління УМВС у місті Києві, відзначився тим, що не допускав адвоката Тетятну Монтян до її підзахисних, учасників акції "Україна без Кучми". У 2002-2003 роках керував міліцією у Волинській області де, за інформацією журналістів, відзначився незаконною приватизацією квартири.

№17, Сташук Віталій Филимонович. За даними УНН, є одним із співвласників підприємств, які є фактичними монополістами паркувального ринку в Деснянському та Дарницькому районах столиці.

№23, Шакало Володимир Всеволодович, директор фірми Екотехпром, у власності якої знаходиться офіс "Батьківщини" на Турівській. Сергій Лещенко свого часу описав досить цікаву схему власності цього офісу та ролі Шакало в ній.

№24, Ярцев Владислав Миколайович, балотується по 23 округу в Дніпровському районі. Одружений на сестрі народного депутата Андрія Кожем'якіна. У 2001 році був затриманий за звинуваченням у отриманні хабара у 50 тисяч доларів, буду заступником голови Солом'янської РДА в Києві.

№25, Новак Інна Віліївна, депутат КМР від Батьківщини. Аудиторська фірма, співвласником якої була Інна Новак у 2012-2013-му, вигравала тендери "Нафтогазу" на надання аудиторських послуг.

От така цікава кампанія.

Загалом можна сказати, що конкуренти-фаворити київських перегонів суттєво не відрізняються один від одного. І зовсім не готові до нових підходів – відкритого процесу формування списків, як це відбувалося в нових політичних силах, таких як "Демократичний Альянс", де всі кандидати проходили кілька етапів публічного відбору, чи "Самопоміч", яка запропонувала механізм формування списку через інтернет.

Нові, чи реінкарнація старих команд під новими прапорами

У наступних по рейтингу після "УДАРу" та "Батьківщини" партій ситуація не краща.

Так, "Свобода" веде й по списку, і по мажоритарці голову Деснянської РДА Петра Кузика, а "Європейська партія" Катеринчука в чергове наповнила список маловідомими людьми – як і минулого разу, коли вся фракція за винятком Олексія Резнікова, цього разу балотується списку за списком УДАРу, перейшла в більшість Черновецького.

Цікавою є й команда начебто нової політичної сили, "Права воля України". Зазирнувши в списки, бачимо, що переважно це реінкарнація молодої команди Черновецького та колишнього сумнозвісного ГАКу Пабата: №3 у списку Лойфенфельд Олександр та №4 Юрій Боднар із ГАКу, та №6 Осенко Олексій із Блоку Черновецького.

Не краща, якщо й не гірша ситуація, і в мажоритарні, але про це окремо.

А поки що кияни – не будьте байдужими! Це наше з вами місто. Без нової столиці не буде й нової України, яку ми хоч уже й втомились виборювати, але треба.

Треба цікавитись, шукати, ділитися інформацією як про тих, за кого варто голосувати, так і за тих, хто хоче скористатися шансом залишитися непізнаваним, вдягнувши нову символіку та кольори.

Олександра Устінова, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію