Чи стати Києву Лондоном. Боротьба за районні ради

Вівторок, 09 лютого 2016, 16:59

Лондон – 32, Париж – 20, Берлін – 12, Варшава – 18, Київ – 0.

Це кількість органів місцевого самоврядування на районному рівні. В Лондоні, Мадриді, Парижі, Берліні, Гамбурзі, Дортмунді та багатьох інших містах Європи райони діляться на квартали або підрайони, основне завдання яких – ефективне управління та включення громади в процес ухвалення рішень. Київ же залишається містом, в якому міська влада повністю централізована.

Сьогодні в столиці понад сотню незаконних забудов, тисячі нелегальних рекламних площин, а станції метро настільки обросли МАФами, що відверто нагадують продуктовий ринок. Все це кришується депутатами Київради та головами районних державних адміністрацій, призначених з Банкової. А головний гарант чистого, процвітаючого і безпечного міста – мер Віталій Кличко – ховається і відмовчується від нагальних проблем.

Дієвим, хоча далеко не єдиним, інструментом для змін мають стати оновлені районні ради. За їх наявності красти у громади буде не так просто,  розташування нових об’єктів торгівлі доведеться узгоджувати, а дитячі садочки і поліклініки - перевести із залишкового кошика в пріоритетний.

Майже 2 тижні київські вибори у підвішеному стані: 28го січня суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Олексій Огурцов виніс ухвалу про відтермінування виборів до районних рад. Ухвала, як і сама справа, буде хорошим кейсом в підручниках з правознавства.

Влада руками організації "Наждак" подала позов до суду, подала до непідсудного суду (простіше кажучи, не може цей суд розглядати виборчі питання), а суддя, не чекаючи розгляду справи по суті, виніс ухвалу про забезпечення позову, тим самим відтермінувавши виборчий процес.

Тут ясно, як серед білого дня - не хоче ані мер Кличко, ані його свита віддавати контроль над Києвом киянам. Не хочуть вони й отримати дієву опозицію в особі місцевих активістів і молодих політиних сил.

Втім, ми боремося. ДемАльянс в судовому процесі оскаржує дії судді Огурцова.

- 9-го лютого Окружним адміністративним судом міста Києва розглядатиметься справа по суті про скасування виборів до районних рад (вул. Петра Болбочана, 8, корпус 1 (колишня Командарма Каменєва), 16:40).

- 11-го лютого Київським апеляційним адміністративним судом розглядатиметься наша апеляція (вул. Московська , 8, 16:00)

- Ми подали ще кілька клопотань, серед яких  прохання направити справу у підвідомчий суд (перевести, простіше кажучи, з Окружного в Апеляційний), бо ні Огурцов, ні Окружний адміністративний суд Києва не є тими, у чиїй компетенції виборчі питання.

- А вже для безпосередньо судового процесу ми підготували ще одне клопотання – вимогу відсторонити суддю Огурцова від справи.

Ми відстоюємо право киян на вибори. Втім, лише судів може виявитися замало. Ручними суддями керують з владних кабінетів. Закликаю мешканців столиці не миритися. Долучайтеся до наших дій.

Анастасія Шимчук, голова Київської міської організації політичної партії ДемАльянс, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами