Кого повинні боятися судді, ухвалюючи судові рішення?

Субота, 02 квітня 2016, 10:31

"Без гарантій безпеки судді боятимуться приймати справедливі рішення", – так висловився один із моїх колег-судій, беручи участь в обговоренні проблем проведення судової реформи на одному з телеканалів.

Аналізуючи твердження колеги, можна зробити висновок, що "судді не ухвалюють справедливих рішень, бо бояться свавільного звільнення або ж спричинення шкоди їхньому здоров'ю чи майну, бо не відчувають захисту".

Тобто, не маючи гарантій безпеки, у суддів з'являється почуття страху, котре не дає можливість прийняти справедливе рішення.

А що ж тоді це почуття приносить в життя судді?..

Основне завдання судді – захист особи від порушників закону, якими можуть бути як інша особа, так і держава.

Людина свідомо приймає рішення стати суддею. А тому вже допускає можливість того, що комусь не сподобається її рішення, і вона може стати об'єктом злочинного посягання.

На мій погляд, суддю можна порівняти зі спецпризначинцем. Обидва захищають людину і державу. Відмінність полягає лише у тому, що зброєю судді є закон, а спецпризначинця – вогнепальна зброя і фізична сила.

Спецпризначинець також обирає професію свідомо і допускає можливість втрати життя. Отже, цей вибір є самопожертвою.

Яка ціна страху спецпризначинця втратити власне життя при виконанні завдання? Вона велика – життя іншої людини.

Яка ціна страху судді прийняти справедливе рішення? – Це життя іншої людини. Ціна така ж.

Переконаний, що кожен суддя повинен усвідомити, що його професійний вибір – це також самопожертва.

Гарантії безпеки судді, які закріпленні на законодавчому рівні – це дуже добре. Але не існує ідеальної форми захисту, оскільки його здійснює людина, котра є слабкою.

Це знають дуже добре люди, які йдуть працювати суддею. У судді не може бути страху приймати правосудні рішення. Якщо такий страх з'являється, то є два варіанти поведінки: побороти його, або ж піти разом з цим страхом туди, звідки суддя прийшов. Маю на увазі – звільнитись і не мучити ні себе, ні людей.

Життя судді з цим страхом – це пекло в середині себе.

До речі, є чудовий рецепт позбавитись суддям згаданого страху. Він полягає у заміні його Божим страхом. Сподіваюсь, хоча б такий страх принесе в життя людини те, що вона шукає – мудрість і розум. Для суддів - особливо актуально.

Роман Брегей, суддя Кіровоградського окружного суду, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами