Олігархічний "дах" стає дірявим

Вівторок, 21 червня 2016, 17:52

Корупція, як і дідівщина в армії, дісталась нам ще з радянських часів. Але якщо з дідівщиною, можна сказати, покінчено, то з корупцією – однією з найбільших проблем у нашому суспільстві – ще доведеться поборотися.

Починаючи з 2014-го практично усі, хто претендував на найвищі посади у новій владі – і напередодні президентських виборів, і під час виборів у ВР, – говорили про боротьбу з тим негативним явищем.

Дехто з них мав спеціальні товсті папки, за їхніми словами, набиті компроматом на корумпованих політиків, чиновників та бандитів при владі. Виступаючи перед виборцями, кандиат кидав папку на стіл, показував пальцем на неї і казав приблизно наступне: "Тут є документи, завдяки яким не один злочинець сяде до в'язниці", – а він зробить усе, щоб корупція в країні була знищена.

Ніхто з виборців у цю папку не дивився і не перевіряв. А кандидат, ставши депутатом, більше на окрузі не з'являвся.

Мінялися президенти, депутати – а корупція як процвітала, так і, на жаль, процвітає.

Тільки зараз, останнім часом, мабуть, під тиском суспільства, почалися справжні затримання відвертих корупціонерів та хабарників.

Нещодавно Військовою прокуратурою спільно з представниками Генпрокуратури було заарештовано Олександра Кацубу, колишнього заступника голови "Нафтогазу" і колишнього заступника "Чорноморнафтогазу".

Молодого газового "діяча" Кацубу пов'язують із так званою групою-сім'єю Януковича, які на сьогодні є переважно втікачами. Один із них – "гаманець сім'ї" Сергій Курченко.

Ці люди свого часу не думали про якісь розплати за злочини і спокійно створювали різноманітні схеми крадіжок з державного бюджету. Наприклад, схема перерваного транзиту – коли нафтопродукти, нібито, йшли транзитом через територію України (на папері), але насправді залишалися в країні, йдучи на імпорт без сплати податків.

На даний момент прокуратура взялася за розгляд справи про розкрадання компанією Курченка "Газ Україна 2020" бензину "Нафтогазу" на суму 450 мільйонів гривень. Даним корупціонерам "світить" покарання у вигляді 12 років ув'язнення за кримінальними статтями, у яких йдеться про створення злочинної організації та привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем.

Варто відмітити, що тривалий час Кацубі вдавалося уникати арешту. За спостереженнями засобів масової інформації, він був під патронатом олігарха Ігоря Коломойського. Який, свого часу, прилаштував батька Кацуби у свою депутатську групу "Відродження".

Довший час "дах" Коломойського забезпечував Кацубі недоторканість. Але тепер той "дах" почав протікати.

Судячи з усього, відносини Коломойського і президента знову не зладились, і назріває велика війна.

Не так давно компанії з групи "Приват" Коломойського подали позов до Стокгольмського арбітражу на державу Україна через, нібито, несплачений газ, який було видобуто компанією "Укрнафта". Бізнесмен Коломойський на засіданні акціонерів компанії заявив, що сума позову становить приблизно 5 мільярдів американських доларів.

Однак що б не було причиною конфлікту, той факт, Що "дах" олігархів вже не може бути бронею для корупціонерів з колишньої влади – є явищем відрадним.

Аналітики вважають, що хмари тепер починають згущуватися і над ще одним діячом, який після Майдану ховався під дахом Коломойського. А саме – міським головою Харкова Геннадієм Кернесом.

У 2006 році даний політик за списком Партії регіонів потрапив у депутати до міської ради міста. І вже у 2010 році стає мером Харкова. Був головою Харківської міської організації Партії регіонів. Це при тому, що МВСУ декілька разів відкривала кримінальні справи за різні злочини.

У 2014 році Генеральна прокуратура відкрила проти Кернеса ще одну кримінальну справу за підозрою у вбивстві, викрадені та тортурах людей.

Громадяни бачили у новинах не на одному українському телевізійному каналі, як "успішного політика" Геннадія Кернеса судили. А утім, його завжди щось рятувало – то інвалідне крісло, то якісь інші обставини.

Мабуть, ті, "інші обставини" були грошами Януковича та так званим олігархічним дахом Коломойського.

Але, судячи з останніх затримань правоохоронними органами осіб, причетних до зловживань під дахом олігархів – вочевидь цей дах почав протікати.

А це означає, що правоохоронна система хоч з труднощами, але починає оновлюватися і працювати.

Принаймні – такий має вигляд.

Юрій Сидоренко, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024