#ЧиБудеСуд?

П'ятниця, 24 лютого 2017, 12:56

"Чи буде суд! Чи буде кара!" —  запитував в свій час в іншому контексті Тарас Шевченко. Це ж питання сьогодні хвилює українське суспільство стосовно покарань за корупційні злочини. 

Мірило мого з колегами успіху — судові вироки корупціонерам, але на теперішній момент судова система не дає нам навіть можливості вступити у відкритий судовий бій з обвинуваченими та відшкодувати збитки від корупційних злочинів державі!

Справи довго не розглядаються судами через різні причини — недоукомплектованість судів (наші справи розглядаються колегіями не менше ніж із 3 суддів), завантаженість справами, хвороби суддів і подекуди такі факти мають ознаки навмисного затягування розгляду справ.

Також до цієї невтішної статистики докладаються зусилля сторони захисту — хвороби та неявки обвинувачуваних та захисників. Це все впливає на можливість САП забезпечити покарання за корупційні злочини та відшкодувати до державного бюджету вкрадене.

Так, за 2016 рік призначено 83 підготовчих засідання, у 56 розгляд не відбувся у зв’язку з неявкою захисників, відсутністю судді тощо. Тобто в 68 % справ взагалі нічого не відбувалось попри те, що засідання вже було призначено. І це ми ще не почали представляти в суді найрезонансніші справи. Така ж тенденція спостерігається протягом двох місяців цього року.

Ось один з прикладів. Справа Шпаків — батька, колишнього народного депутата ВРУ та АРК та сина, керівника підприємства — за фактом розтрати та заволодіння майном НАК "Украгролізинг". 

Протягом трьох років (провадження розпочалося 11.04.2013) ця справа розслідувалася органами прокуратури, неодноразово закривалася. Спеціалізована антикорупційна прокуратура витребувала справу у ГПУ й у встановлені законом строки забезпечила завершення розслідування. 1 липня 2016 року САП скерувала обвинувальний акт до Печерського районного суду. З тих пір з незалежних від прокурорів САП причин не приступили до розгляду справи по суті! Фактично судовий розгляд не розпочато впродовж 8 місяців! 

Ще раз повторю: я підтримую створення антикорупційного суду на цьому етапі в Україні для завершення побудови логічної вертикалі антикорупційних органів. Без такого суду в найгіршому сценарії розвитку подій може трапитися що нам з НАБУ залишиться лише слухати Rolling Stones "I can’t get no satisfaction" і чекати, чекати, чекати…

Що ми ще можемо зробити зараз, окрім забезпечення якісного процесуального керівництва у справах та підтримання обвинувачення в судах за цих умов згідно із законом? Отож 3 наших повідомлення щодо громадського контролю за розглядом справ у судах та прозорості роботи САП:

1.Я закінчую часто свої пости на ФБ фразою "ДАЛІ БУДЕ СУД", а зараз ми з колегами запускаємо хештег для ФБ-дописів #чибудесуд, під яким на сторінці САП у ФБ будемо розповідати про найбільш кричущі факти буксування судової системи та уникнення покарання корупціонерами і відшкодування збитків державі через тривалий розгляд справ.

2.Також на початку березня ми представимо громадськості в зручному для сприйняття форматиі дані всіх судових проваджень САП з акцентом на стадіях судового розгляду та таймлайном всіх судових засідань щодо найбільш резонансних справ. Це буде основою для подібного списку справ на майбутньому веб-сайті САП.

3. Закликаємо медіа та активістів приходити на судові засідання щодо корупційних — для цього ми щотижня в понеділок зранку надсилаємо ЗМІ анонс всіх судових засідань за участі САП.

Сподіваюся, що з часом завдяки спільним зусиллям законодавців, суддів, громадськості, медіа, НАБУ і САП цей хештег #чибудесуд зникне з повідомлень про нашу роботу, оскільки корупціонери отримають справедливі судові вироки.

Назар Холодницький, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Не футболом єдиним. Що об'єднує Боснію та Україну

Держава втратила контроль над обленерго, чи навпаки посилює його?

BlaBlaCar поза законом. Що буде з ринком нелегальних перевезень?

Друга річниця енергетичної свободи

Аятола Володимир Путін

Людиноцентрична мілітаризація: як Україні вистояти і прорватися