Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

ЗМІ: банкрутство Греції стає дедалі ймовірнішим

Наталя Неділько _ Понеділок, 23 липня 2012, 16:17
Версія для друку Коментарі 0

За даними ЗМІ, кредитори відмовляються надавати Греції подальшу допомогу. Водночас у Єврокомісії переконані, що Афіни одержать наступний рятівний транш кредиту.

Важливі кредитори країни, зокрема, і Німеччина, за даними Süddutsche Zeitung, не готові надавати подальші кредити для Греції, які виходять за межі попередніх обіцянок. Так само, як зауважує видання, Міжнародний валютний фонд теж не хоче надавати додаткові кредити, не передбачені попередніми домовленостями. Ще раніше про це також писало видання Spiegel. За його інформацією, МВФ сигналізував небажання брати участь у нових фінансових програмах порятунку загрузлої в боргах Греції. Часопис, подаючи цю інформацію, послався на високопосадовців Європейського Союзу.

Грецький уряд має труднощі з виконанням обіцяних в обмін на міжнародну фінансову підтримку програм із заощадження. Як наголошують коментатори, за такого розвитку подій сценарій банкрутства Греції вже у вересні виглядає значно ймовірнішим. У грецькій антикризовій програмі з'явилися нові фінансові дірки, насамперед через тривалу виборчу епопею, що загальмувала реформи. Передбачених другим рятівним пакетом для Афін 130 мільярдів євро буде недостатньо.

Скепсис щодо Греції

За даними Süddutsche Zeitung, в урядових колах у Берліні не можуть припустити, що канцлер ФРН Анґела Меркель знову виступатиме перед Бундестаґом з проханням підтримати третій пакет допомоги для Греції. Якщо МВФ відмовиться від подальшого порятунку Греції, тоді Афіни не отримають жодної наступної фінансової допомоги, сказав віце-голова фракції християнських демократів Міхаель Майстер в інтерв'ю Kölner Stadt-Anzeiger. За його словами, Європейський Центробанк, Єврокомісія та МВФ діють у цьому випадку лише спільно.

Міністр економіки Німеччини, лідер Вільної демократичної партії Філіп Реслер напередодні в інтерв'ю ARD зазначив, що дивиться на Грецію більш ніж скептично. За його словами, "ймовірно", що Греція не зможе виконати свої завдання. Якщо так станеться, припустив політик, то ніяких наступних виплат від міжнародних кредиторів Афіни не отримають. На його думку, багатьох "вихід Греції з єврозони вже давно не лякає".

Уряд у Берліні не знає

Німецький уряд нині не має жодної інформації про те, що МВФ може відмовитися від участі в подальшому порятунку Греції. Жодних таких сигналів від фонду не було, заявила речниця німецького фінансового відомства в Берліні. За її словами, спершу потрібно дочекатися звіту експертів Єврокомісії, Міжнародного валютного фонду та Європейського Центрального банку, що, як очікується, з'явиться у вересні. Нині про третій пакет допомоги Афінам не йдеться, наголошують у міністерстві.

Греція сподівається одержати в серпні та вересні 12,5 мільярда євро фінансових вливань у рамках теперішніх програм порятунку. Віце-речник німецького уряду Ґеорґ Штрайтер, відповідаючи на запитання, чи буде канцлер Меркель підтримувати третій пакет порятунку для Греції, заявив: "Я на це нічого не скажу". Він також наголосив, що уряд чекає на звіт експертів. Лише тоді потрібно буде говорити про подальші дії, зауважив Штрайтер.

Тим часом німецький міністр фінансів Вольфґанґ Шойбле, представник християнських демократів, закликав уряд в Афінах здійснювати обіцяні реформи та програму заощаджень. "Якщо сталася затримка, то Греція мусить надолужувати", - цитує слова Шойбле видання Bild. Водночас він відмовився давати прогноз щодо подальшого перебування Греції у єврозоні, не бажаючи випереджати з висновками експертів від МВФ, Єврокомісії та Європейського Центробанку, котрі цього тижня продовжать роботу в Афінах.

Єврокомісія заспокоює

У Єврокомісії виходять з того, що найближчим часом банкрутства Греції не буде. "Ми переконані, що наступний транш буде переказано", - заявив у Брюсселі представник Єрокомісії Антуан Коломбані. Експерти від кредиторів - Європейського Центробанку, Єврокомісії, Міжнародного валютного фонду - продовжать у вівторок, 24 липня, роботу в Афінах. Лише після їхнього звіту буде ухвалюватися рішення про наступний транш кредиту, імовірно, це буде ще до вересня, сказав Коломбані. Він також додав, що у позиції Єврокомісії не дати Греції впасти нічого не змінилося. "Греція повинна залишатися в єврозоні", - наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте