Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Опитування: єврооптимістів в Україні меншає

Вівторок, 18 грудня 2012, 11:00
Версія для друку Коментарі 1

Більшість українців вважають країни ЄС привабливими для подорожей. Але кількість тих, хто бачить майбутнє України в Євросоюзі за минулий рік суттєво скоротилася. Про це свідчить актуальне опитування DW-Trend.

Більшість українців підтримують вступ України до Європейського Союзу. Однак кількість тих, хто хотів би бачити країну в ЄС - 52 відсотки опитаних - сягнула найнижчого за останні два роки рівня. Про це свідчать результати DW-Trend за грудень.

У рамках цього дослідження українське відділення Інституту ринкових і соціологічних досліджень (IFAK) провело репрезентативне опитування однієї тисячі респондентів у віці від 18 до 65 років.

Актуальні результати опитування засвідчують, що євроскептичні настрої продовжують поширюватися в Україні.

Найвідчутніше зниження рівня підтримки вступу країни до Європейського Союзу спостерігалося в першому півріччі цього року. До червня кількість прибічників членства в ЄС впала з 74 відсотків до 53, порівняно із відповідним періодом минулого року.

Такі зміни суспільної думки відбулися на тлі загострення боргової кризи в єврозоні та відкладення на невизначений термін підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Показово однак, що тим часом зростає кількість тих, хто хотів би негайного (протягом наступних п’яти років) приєднання України до Євросоюзу. Таку позицію озвучили 26 відсотків опитаних – це на одинадцять відсотків більше, ніж торік. Якнайшвидше бачити свою країну в ЄС хочуть насамперед молоді українці. Кожен третій (35 відсотків опитаних) у віці від 18 до 29 років воліє бачити Україну в ЄС не пізніше, ніж за п’ять років.

 

Головною метою Європейського Союзу з точки зору українців залишається економічне зростання країн-членів спільноти – так вважають 46 відсотків опитаних. 60 відсотків респондентів заявили також, що вони особисто підтримують цю мету ЄС. Натомість становлення спільних цінностей, таких як демократія і свобода слова, головними цілями ЄС називають лише 23 відсотки опитаних. Ще менше опитаних – 18 відсотків – мають від ЄС якісь очікування у цьому питанні. Це на сім відсотків менше, ніж півроку тому.

Відносини покращилися?

Попри те, що підтримка вступу України в ЄС зменшується, українці сьогодні все ж вважають відносини зі спільнотою кращими, ніж півроку тому.

У червні 2012 року, під час футбольної першості "Євро-2012" Україна опинилася під вогнем критики з боку країн Євросоюзу через порушення прав людини і, зокрема, поводження з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. 37 відсотків опитаних ще влітку вважали відносини з ЄС напруженими або навіть ворожими.

Сьогодні так вважають лише 19 відсотків українців. 28 відсотків респондентів відповіли, що вважають відносини на даний момент дружніми і партнерськими (проти 13 відсотків у червні).

Покращилися, на думку українців, також і відносини України з Німеччиною. Партнерськими або дружніми їх, як випливає з результатів DW-Trend, вважає кожен третій українець (32 відсотки). Кількість людей, які оцінюють українсько-німецькі відносини як напружені скоротилася вдвічі - з 21 відсотка (червень 2012) до 10 відсотків у грудні.

 

Водночас посилилися і тенденція до зближення України з Росією. Нині партнерськими або дружніми відносини двох країн вважає більше половини опитаних – 55 відсотків. У червні таких було лише 43 відсотки. Більш позитивне сприйняття українсько-російських відносин спостерігається і в традиційно скептичних до зближення з Росією західних областях України. Такий розвиток подій може вказувати на слушність застережень тих оглядачів, які закликали до якнайшвидшого зближення з ЄС: якщо Україні не даватимуть перспективу членства в Євросоюзі, це може підштовхнути її в обійми Росії.

Негативний імідж

Думку деяких політиків, які вбачають в Україні "місток між Росією і Європою", поділяє лише меншість українців (22 відсотки).

Як і раніше, чимало українців негативно оцінюють імідж їхньої країни в Європі. Якщо 2011 року лише 14 відсотків українців вважали, що їхня країна не відіграє жодної ролі у світі, то сьогодні таких скептиків вже 27 відсоток. Показово також, що жодним чином не покращується уявлення українців про сприйняття України її міжнародною спільнотою.

Кожен третій (33 відсотки) вважає, що іноземні країни вбачають в Україні постачальника дешевої робочої сили та сировини, а не надійного стратегічного партнера (7 відсотків опитаних).

 

Попри поширення скептичних настроїв щодо зближення України з ЄС, Європейський Союз продовжує залишатися вкрай привабливим для українців з туристичної точки зору. Відвідати країни Євросоюзу хотіли би 78 відсотків українців, а серед опитаних віком від 18 до 39 років таких понад 80 відсотків.

Але серйозною перепоною при цьому залишається візовий режим.

Кожен другий українець зазначає, що їздив би до країн ЄС частіше, якби скасували візи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 195.5.108.---
ingul _ 18.12.2012 12:28
Доверия до ваших опросов-- ноль.Подгоняете под Путина. Долго вы еще всех за дураков держать будете?!

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте