Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Удар правою: неонацисти побили футбольних активістів на матчі Шахтар-Боруссія

Понеділок, 18 лютого 2013, 10:53
Версія для друку Коментарі 2

Під час матчу Ліги чемпіонів між "Боруссією" й "Шахтарем" троє неонацистів напали на німецьких футбольних активістів. У ФРН говорять про поширення неонацизму серед уболівальників.

Ідеться про сутички, які трапилися в середу, 13 лютого, під час матчу Ліги чемпіонів між "Боруссією" та "Шахтарем" у Донецьку.

Троє німецьких молодиків уже перед ворітьми "Донбас-Арени" почали скандувати неонацистські гасла на кшталт "Дортмунд залишиться правим", повідомляє газета "Ruhr Nachrichten". Коли до них підійшов уповноважений з питань уболівальників Єнс Вольке, один із чоловіків ударив його в обличчя. "Вони одразу ж напали",– розповів постраждалий пізніше у Німеччині. Бійку помітили українські правоохоронці та зупинили нападників.

Одним ударом, однак, не обмежилося. Під час матчу ті самі чоловіки підстерегли в туалеті Тіло Даніельсмайєра з фанатської ініціативи "Боруссії". Футбольному активісту добряче перепало: за його словами, молодики били в обличчя та по спині, а один намагався вдарити його головою об стіну. Почувши крики потерпілого, на допомогу кинувся один із фанів. Після цього агресивні юнаки облишили Даніельсмайєра. Він отримав легкі тілесні ушкодження.

Кадр із матчу Шахтар - Боруссія
Кадр із матчу Шахтар - Боруссія

Вхід на стадіони заборонено

Повернувшись до Німеччини, побиті активісти написали заяви до поліції. Нападників майже відразу затримали. Проти них відкрито кримінальну справу. Імена порушників поки не оприлюднюються. Керівництво дортмундської "Боруссії" вимагає для трійка агресорів заборони відвідувати стадіони по всій Німеччині.

"Це були мерзотні дії, які стали порушенням табу",– прокоментував ситуацію директор клубу "Боруссія" Ганс-Йоахім Ватцке у п'ятницю. Керівництво клубу поширило звернення до всіх фанів "Боруссії", в якому прохає повідомляти поліції про будь-які форми неонацистської поведінки.

Німецькі футбольні фанати часто виступають проти неонацистів
На фото: Німецькі футбольні фанати часто виступають проти неонацистів

Чи тільки Дортмунд нацистський?

Дортмунд нацистський!" – одне з гасел, яке, за повідомленнями ЗМІ, скандували в Донецьку троє агресивних молодиків. Вони прибули в Україну не самі: хлопців із жовто-чорними шарфами, на яких виткано слова "Борусський фронт", було доволі багато серед майже двох тисяч німецьких фанів, повідомляє видання Spiegel Online. "Борусський фронт" – це правоекстремістська група хуліганів, котрій футбольний клуб ще наприкінці 80-х років заборонив показуватися на стадіонах. Відтоді "Фронт" рідко заявляв про себе публіці, але понад рік тому запальні молодики почали активно виїздити на міжнародні матчі клубу.

Торік хуліганський рух відсвяткував 30-річний ювілей "творчої діяльності". Німецьке видання припускає, що хулігани готують свій "камбек" і це надихає інших відкрито показувати неонацистські погляди – як, наприклад, у Донецьку.

Внутрішня проблема клубу

То чим вважати цю історію – проблемою одного футбольного клубу, який не може вгамувати фанатів, чи знаком того, що в Німеччині пожвавлюється рух неонацистів? DW розпитала про це німецьких експертів.

"Відбувся сплеск насильства. Я не здивована, бо всім, хто ґрунтовно споглядає футбольну сцену, зрозуміло: праві тенденції тут існують",- каже засновниця фанатської ініціативи клубу "Шальке", доктор Сюзанне Франке. За її словами, про праві угруповання футбольних фанатів у Німеччині відомо вже понад 20 років. Вони неоднаково сильні й розкидані по різних містах. Серед адміністрацій клубів деякі визнають проблему, а деякі замовчують.

Сутичка фанатів Боруссії з поліцією в Дортмунді
На фото: Сутичка фанатів "Боруссії" з поліцією в Дортмунді

На думку Франке, поміж фанатів "Боруссії" неонацистські погляди доволі розповсюджені, але керівництво клубу вважало за краще закривати на це очі. Активістка каже, що інцидент у Донецьку не можна вважати знаком наростання неонацистського руху в Німеччині. У цій ситуації вона вбачає й позитив: мовляв, якщо насильство повторюватиметься, фанати займуть чітку позицію й покажуть неонацистам, що толерувати це ніхто не буде.

"Така ситуація могла статися будь-де у світі. Те, що це відбулося в Донецьку, – випадковість, яка не має нічого спільного з Україною. Це внутрішній конфлікт серед фанів",– вважає журналіст Олаф Зундермайєр, котрий написав книгу "Правий терор у Німеччині". Він розповів DW, що у Дортмунді є група з близько 100 фанів-неонацистів, котрі роками роблять бешкети. Клуб намагається цьому протидіяти. Соціальною роботою з конфліктними фанами займаються спеціальні уповноважені. Правих намагаються вигнати з фанатського середовища "Боруссії", тому один із таких працівників і зазнав нападу в Донецьку.

Олаф Зундермайєр
На фото: Олаф Зундермайєр

Чи боятись донеччанам подорожі у Дортмунд

Проте невдовзі, щоб уболівати за "Шахтар", до Дортмунда вирушать українські фанати. Чи варто їм остерігатися агресії неонацистів?

"Публіка у Донецьку переважно дуже спокійна. Теоретично конфлікт завжди можливий, але я не вірю, що там дійде до побиттів. Хіба що українські ультрас шукатимуть бійки",– вважає знавець праворадикальної сцени Олаф Зундермайєр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 46.182.84.---
gsi1966 _ 18.02.2013 12:11
basker:
Чи тільки Дортмунд нацистський?

Нет. Киев тоже
----
Звичайно ж. Зате Донецьк і досі радянський. Мертве місто мертвої держави.
IP: 91.209.118.---
basker _ 18.02.2013 12:07
Чи тільки Дортмунд нацистський?

Нет. Киев тоже

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте