Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Скільки коштуватиме Крим для Росії

П'ятниця, 21 березня 2014, 16:52
Версія для друку Коментарі 1
Після референдуму в Криму

Зарплати бюджетникам, пенсії, інвестиції в інфраструктуру. Анексія Криму створить додаткове навантаження на російський бюджет.

На покриття дефіциту бюджету Криму необхідний 1 млрд. доларів. Цю суму проросійська влада регіону запросила в Москви в якості фінансової допомоги. За оцінками міністра економічного розвитку Російської Федерації Олексія Улюкаєва, фінансування буде надано в 2014 році у вигляді щомісячних траншів у розмірі 80-90 млн. доларів, передає агентство "Інтерфакс". Проте цілком очевидно, що у довгостроковій перспективі знадобляться набагато масштабніші інвестиції.

Частка Криму у ВВП України складає близько 3%, при цьому в останні 3-4 роки темпи економічного росту в регіоні були значно нижче, ніж у цілому в країні, відзначає головний економіст Deutsche Bank в Росії Ярослав Лисоволик. Це означає, що в Криму є потенціал для росту, який на сьогоднішній день не розкритий повною мірою внаслідок недостатнього інвестування в економіку регіону, говорить він.

Фінансування потребує відновлення інфраструктури півострова, яка перебуває в доволі "занедбаному стані", зауважив у розмові з DW Євген Гонтмахер, заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин Російської академії наук. За його словами, чималих грошей буде коштувати відновлення доріг і інфраструктури зв’язку.

Крим – "друга Олімпіада"?

Крім того, в Криму немає власної інфраструктури для постачання електрики і питної води, які сьогодні надходять на півострів з материка. Насамкінець, будівництво мосту через Керченську протоку, яке планує російська влада, потребуватиме, за оцінками міністерства транспорту щонайменше 50 млрд. рублів у найближчі три з половиною роки. Реалізація усіх цих проектів загалом може потребувати вкладень у кілька десятків мільярдів доларів, вважає Гонтмахер. Це означає, що приєднання Криму може коштувати Росії "як друга Олімпіада", резюмує він.

DW.DE

У Кремлі підписали угоду про анексію Криму

Президент Росії Путін і самопроголошені очільники Криму підписали договір про анексію українського півострова Крим. Україна не визнає приєднання Криму до РФ. Міжнародна громадськість обіцяє жорстку реакцію. (18.03.2014)

Путін: Крим може бути тільки під російським суверенітетом

Крим почав прибирати до рук українську власність

Окрім масштабних довгострокових капіталовкладень, російська влада повинна буде фінансувати поточні витрати. Крим - регіон дотаційний. Бюджет республіки на сьогоднішній день оцінюється приблизно в 5 млрд. гривень, тобто близько 500 млн. доларів, говорить Лисоволик. При цьому, за даними Deutsche Bank, більше половини прибуткової частини бюджету складають субсидії з центру.

З приєднанням Криму населення Росії збільшиться більше, ніж на 2 млн. людей. Для російського бюджету це означає додаткові витрати на виплату пенсій і заробітної платні бюджетникам, говорить Гонтмахер.

За його словами, ці витрати Росія може подужати за рахунок зменшення дотацій іншим регіонам. А ось довгострокові капітальні витрати - набагато серйозніша проблема, відзначає експерт.

Недоречний час для нових витрат

У короткостроковій перспективі Росія, яка володіє великими золотовалютними резервами, звісно, могла б подужати додаткове фінансове навантаження, розмірковує голова Німецько-російської зовнішньоторгівельної палати Міхаель Гармс. Однак, за його словами, зараз не найкращий час брати на себе нові витрати.

Темпи економічного росту в країні суттєво знизились, а у найближчі роки чекають серйозних витрат: підготовка до Чемпіонату світу з футболу у 2018 році; великі проекти в нафтогазовій сфері; фінансування соціальних програм і програми переозброєння, нагадав експерт в інтерв’ю DW. На одне лише переоснащення збройних сил до 2020 року Росія збирається витратити більше 20 трлн. рублів.

"Це дуже велике навантаження на федеральний бюджет, і будь-які нові витрати у майбутньому були б для Росії дуже недоречними", - підсумував Гармс.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 178.92.143.---
Галина Арзамазова _ 21.03.2014 17:17
Другие регионы взбунтуются и настроятся против Путина - может быть сценарий как у нас в Украине За все платить надо в жизни Очень хочется чтобы для Путина час расплаты наступил скорее Крым- это амбиции Путина и не более того Он так похож на бывшего Януковича= что -то очень общее у них есть - наверное страсть к деньгам
Это так опасно!

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте