Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Європейська преса: Путін готовий знищити Україну

Аніта Грабська _ Четвер, 17 квітня 2014, 11:04
Версія для друку Коментарі 0

Мета Путіна - не допустити, щоб Україна стала партнером Євросоюзу. Для цього він готовий знищити Україну, а ЄС при цьому показує м'якотілість, пишуть європейські видання.

Ліберальна болгарська газета Sega вважає, що криза в Україні оживила НАТО. Газета пише про Альянс у підкресленно негативних тонах. "Приєднання Криму Росією відстрочило природну й заслужену смерть анахронічного НАТО… На жаль, криза в Україні оживила НАТО. Швеція нині роздумує над вступом до Альянсу. Але злочинами, які НАТО здійснив у всьому світі, насаджуючи демократію за допомогою бомбардувальників та солдатів, Альянс себе зганьбив", - пише видання.

Німецька Frankfurter Allgemeine Zeitung пише, що українська влада нарешті мусить вдатися до дій. "Уряд у Києві мусить терміново зробити щось проти сепаратистів, адже влада, схоже, надто довго вичікувала. Якщо вона зараз нічого не зробить, то втратить будь-який авторитет серед власних прихильників (які є й на Сході), міліції та інших держслужбовців, які ще вагаються, на чиєму боці бути, а також серед тих частин населення, які просто хочуть спокою та стабільності. Намір в.о. президента Турчинова провести в день президентських виборів референдум про державний устрій України міг би стати політичним виходом із ситуації. Але сумнівно, чи Москва на це піде. Навіть у Східній Україні проросійські сили можуть бути впевнені у своїй більшості тільки тоді, якщо голосування на референдумі відбуватиметься за російськими методами", - розмірковує газета.

Вимушене балансування

Інше німецьке видання Die Welt акцентує на тому, що уряд України опинився у майже безвихідній ситуації. "Київ стоїть перед майже невирішуваною дилемою, як реагувати на керовані Росією провокації у Східній Україні. З одного боку, уряд не може дозволити росіянам робити все так легко, як у Криму. З іншого боку, він повинен діяти дуже обережно, щоб не дати Москві жодного приводу увійти до України для захисту "російських українців". Тут потрібне балансування, яке будь-яку державу поставило б перед великими проблемами, а через становище київського уряду ускладнюється ще більше. Під час запланованих переговорів із Україною Путін намагатиметься використати свою теперішню перевагу та досягти максимального політичного виграшу. Збалансувати це вдасться тільки тоді, якщо Захід діятиме рішучіше, ніж досі", - читаємо у Die Welt.

Європа в ролі "лузера"

Французька Le Monde пише, що Путін готовий знищити незалежну Україну, та різко критикує позицію Європи: "На відміну від тверджень європейських дипломатів, Володимира Путіна не так важко зрозуміти. Він робить те, що каже. Це правило часто спрацьовує серед автократів, а особливо стосовно російського президента. Путін не хоче незалежної України, у всякому разі, не такої України, яка матиме стільки суверенітету, щоб стати партнером Європейського Союзу. Він готовий її знищити, якщо потрібно - насильством. Саме це Путін і робить зараз, і з дедалі більшим успіхом, оскільки Європа майже не реагує… Це більше, ніж слабкість, це тупість, помножена на заперечення реальності. Позиція лузера", - критикує Le Monde.

Інша французька газета L'Eclair des Pyrénées теж дорікає Євросоюзу нерішучістю. "Вибори до Європарламенту в кінці травня мали обертатися навколо економічних проблем, безробіття, надто сильного для багатьох країн євро та хвилі популізму, яка захоплює чимало країн, особливо Францію. Класичні вибори, загалом усе демократично. Але нині у Східній Європи виникла криза, й на континенті відчувається зовсім інший настрій: українська криза воскресила загрозу насильства між європейськими країнами… Брутальна анексія Криму повинна була викликати жорсткішу реакцію європейських країн і, звісно, США, ніж відмову у візах для деяких олігархів, наближених до Путіна. Не дивно, що Путін після такої нерішучої відповіді відчуває, що може йти далі і пробувати дестабілізувати українську державу", - зауважує газета.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте