Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Німецька преса: Захід не мав би говорити Путіну, що відмовляється від "воєнної опції"

Дмитро Каневський, Наталя Неділько _ Середа, 23 квітня 2014, 10:31
Версія для друку Коментарі 0

Німецькі видання зі скепсисом оцінюють перспективи реалізації женевських домовленостей. Численні насильницькі інциденти на сході України підказують, що Росія не вважає себе зобов'язаною цим документом.

Die Welt з Берліна гостро критикує Москву за те, що газета вважає свідомим торпедуванням Кремлем женевських домовленостей.

"Зараз зрозуміло, що Росія ніколи навіть не мала й думки дотримуватися женевських домовленостей. "Зелені чоловічки" без розпізнавальних знаків роблять на сході України те ж саме, що й раніше. Москва ж звинувачує Київ у недотриманні женевських домовленостей. Повне перекручування фактів, що після місяців нахабної московської брехні вже видається наче нормальним станом речей. Те, як Путін упродовж місяців поводиться з Заходом за допомогою мішанини з пропагандистської війни, прихованими військовими операціями, політичними ударами та спритним впливом на західну громадську думку, має селити повагу кожному макіавеллісту. Путін знає Європу та розуміє її побоювання конфліктів набагато краще, ніж Європа здатна зрозуміти його.

Схожу оцінку реальних намірів Росії висловлює й інше берлінське видання - Tageszeіtung.

"Нічого не вказує на те, що Москва збирається використати свій вплив на сході сусідньої країни заради деескалації. Радше, це схоже на спроби зірвати президентські вибори, намічені на 25 травня, які Москва і так не визнає. Це ж стосується і проросійських захоплювачів будівель, які вимагають проведення референдуму ще до президентських виборів. Так можна продовжувати цей гармидер, підкріплений війною пропаганди. А як же спостерігачі ОБСЄ, які мали б скласти об'єктивну картинку ситуації? Півдня в понеділок їх навіть не пропускали в Слов'янськ", - констатує Tageszeіtung.

Газета Frankfürter Allgemeіne Zeіtung вважає, що Захід сам же ослабив свою позицію, коли від самого початку кризи в Україні вголос відмовився від "воєнних опцій".

"Нові погрози з Москви та стрілянина в Слов'янську на сході країни показують, де є слабкі місця женевських домовленостей. Документ не лише ігнорує те, що було до цього, зокрема приєднання Криму, а й пропонує Москві ширші можливості для інтерпретації, щоб знайти шляхи, як далі шкодити Україні. Європейці та американці могли б якнайкраще уникнути цього, якби вони залишили Путіна в невпевненості стосовно того, що на нього чекає. Оскільки європейці виключили найсильніший засіб, то вони звузили простір для перемовин до обмеженого радіусу", - переконана Frankfürter Allgemeіne Zeіtung.

Видання Neue Osnabrücker Zeitung слабо вірить у те, що чотиристоронні домовленості, досягнуті в Женеві, зможуть стабілізувати ситуацію у східних областях України.

"Легше сказати, ніж зробити. Женевські домовленості зі заспокоєння ситуації в Україні виявляються дуже важкими для виконання. Недовіра між різними національними та міжнародними групами інтересів глибока. А якщо ще й доходить до перестрілок як у Слов'янську, відразу ж постає загроза кровопролитного відкочування назад. І все ж Україна потребує шансу почати все з чистого аркуша. Для цього потрібно не лише те, щоби ополченці добровільно склали зброю. Одночасно мусить припинитись і зовнішнє втручання. Деескалація - це і припинення пропаганди, яку ведуть російські державні ЗМІ. Мир - це більше ніж відсутність зброї", - коментує Neue Osnabrücker Zeitung.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте