Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Євродепутат: Москві дали відкусити пальця - відкусить і руку

Вівторок, 16 вересня 2014, 11:35
Версія для друку Коментарі 1
Яцек Саріуш-Вольський

Парламенти ЄС та України 16 вересня одночасно ратифікують угоду про асоціацію. Відтермінування зони вільної торгівлі було величезною помилкою і вкрай наївним кроком, сказав DW польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський.

DW: Пане Саріуше-Вольський, з огляду на рішення про відкладення імплементації економічної частини угоди про асоціацію до 2016 року, а саме зони вільної торгівлі з ЄС, ратифікація цього документу, на Вашу думку, є перемогою чи поразкою України?

Яцек Саріуш-Вольський: Факт ратифікації угоди про асоціацію можна назвати перемогою, проте я дуже критично оцінюю домовленість між ЄС, Україною та Росією про відтермінування імплементації її важливих частин. Це було невиправданим, непотрібним кроком, зробленим лише для того, щоб вгамувати Росію. Унаслідок цього значення угоди применшується і закладаються несприятливі умови для проведення реформ в Україні. Крім того, Росія, фактично, отримала дозвіл для подальшої ескалації ситуації. Якщо вона захоче, то зможе ще довше блокувати імплементацію угоди чи анулювати її взагалі. На мою думку, якщо ми хочемо допомогти українській економіці, то для цього існує багато ліпших способів (наприклад, через пряму фінансову допомогу), аніж призупиняти аж на півтора року імплементацію угоди про вільну торгівлю, що становить 80 відсотків угоди про асоціацію.

Тобто ви вважаєте, що призупинення угоди блокує економічні реформи в Україні?

- Свого часу я протягом восьми років брав безпосередню участь у переговорах з укладення, а згодом і з імплементації угоди про асоціацію між Польщею та ЄС. Тому я знаю напевне, що без функціонування угоди на повну силу процес реформ зависає у повітрі. Тому що необхідні реформи і всі складові асоціації – це дві сторони однієї медалі. Угода про асоціацію – це дорожня карта, формула, механізм. Вона задає ритм і темп, покладає на сторони зобов’язання. Без цього процес реформ просто не запуститься.

Чимало хто в Україні нині проводить паралель між нинішнім рішенням призупинити угоду і рішенням президента Януковича не підписувати угоди у листопаді минулого року. Чи не вважаєте Ви, що відбулася зрада ідей Майдану?

- Я не заходив би так далеко. Все-таки не підписувати угоду взагалі і відкласти її введення в дію – дві різні речі. Проте водночас я вважаю, що рішення про відтермінування підриває саму суть угоди про асоціацію.

Чи правда, що позицію Росії щодо угоди між Україною та ЄС пролобіювали Франція та кілька південно-європейських країн?

- По-перше, я не знаю, а по-друге, я так не думаю. Це була суто пропозиція Росії чи, точніше сказати, шантаж. Москва сказала: або ви призупиняєте угоду, або ми блокуємо торгівлю з Україною з першого листопада.

А куди далі рухатимуться відносини між Україною та ЄС після ратифікації угоди?

- Добре запитання… Взагалі-то, я мав би сказати: у рамках, які встановлює угода. Але якщо вона призупинена і вступить у силу лише на 20 відсотків, що припадають на політичну, не найвагомішу її частину, тоді треба виконувати те, що залишилося. Але, як на мене, це виглядає доволі песимістично.

Як ви оцінюєте заяву Арсенія Яценюка, який пообіцяв запроваджувати реформи, незважаючи на призупинення угоди?

- Я не надто серйозно сприймаю ці заяви, бо свого часу чув щось подібне від уряду Ющенка. Нічого з того, що було обіцяно, не було виконано. Нам не треба демонстрації політичної волі та запевнянь. Нам потрібні юридично-економічні дії. А вони поки що поставлені на паузу.

Ви чули, що російський прем’єр Медведєв пообіцяв негайно реагувати, якщо Київ наважиться на "тиху" імплементацію угоди?

- Ці заяви – нахабне втручання у внутрішні справи іншої країни. Це завий раз доводить, що було величезною помилкою призупинити угоду. Це було все одно, що дати Москві відкусити пальця. Бо нині Медведєв заявляє, що він відкусить і долоню, і цілу руку. Якщо сьогодні він пообіцяв утриматися від торговельних санкцій з Україною, то завтра він передумає, йому нічого не заважатиме запровадити їх. Повірити Росії і зупинити угоду було вкрай наївним і контрпродуктивним кроком.

Яке ваше бачення подальшого розвитку подій на сході України?

- Найгірший сценарій – Росія продовжуватиме окупацію східної України й рухатиметься на південь, через Маріуполь, Крим, Херсон, Одесу до Придністров’я. За другим сценарієм, Росія зміцнить і поширить свій контроль над частиною української території, і там утворить щось на кшталт Абхазії. Питання лише в тому, наскільки великою буде ця територія. Звичайно, я не хочу, щоб зі сценарії справдилися. Натомість хочу вірити, що здійсняться наміри президента Порошенка зберегти цю частину України в межах єдиної держави.

Що може зупинити Путіна?

- Санкції, ціна яких буде настільки високою, що Путін буде змушений відмовитися від своїх планів.

Які, наприклад?

- Такі, які були запроваджені проти Ірану. Повні і всеохопні.

Довідка DW

Яцек Саріуш-Вольський, євродепутат від Польщі, заступник голови політичної групи "Європейська народна партія", входить до складу Комітету з питань зовнішньої політики та до міжпарламентської делегації ЄП зі співробітництва з Україною.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 94.45.84.---
Alexandr Smolyar _ 16.09.2014 12:10
В САМУЮ ТОЧКУ!

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте