Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Звільнення Тарути: Генерал краще за олігарха?

Інна Купріянова _ Понеділок, 13 жовтня 2014, 13:25
Версія для друку Коментарі 1
Сергій Тарута

Розбіжності з президентом, невиконані за час перебування на посаді завдання чи бажання стати нардепом? Експерти по-різному оцінюють причини звільнення губернатора Донецької області Сергія Тарути.

Після перемоги Майдану призначення донецького олігарха Сергія Тарути на пост губернатора області мало продемонструвати відсутність протиріч між новою центральною владою та регіонами. Крім того, на олігархів покладалося завдання захистити цілісність країни і протидіяти сепаратистським настроям на Cході України. Нині ж рішення президента про зміну голови Донецької ОДА викликало неоднозначні оцінки в експертному середовищі.

На думку голови Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергія Тарана, представники олігархічних кіл Донеччини не проявили великої здатності до стабілізації ситуації в регіоні. При цьому політолог не розглядає всерйоз закиди у ЗМІ щодо того, що причиною звільнення Тарути могли стати його розбіжності з Порошенком. "У Тарути не могло бути власної політики, він не був самостійним політиком. Він всього-на-всього на певний термін був реалізатором політики президента на місцях", - вважає Таран.

Нині ж перед очільником регіону постали нові завдання - протистояти російській агресії та забезпечити виборний процес в умовах війни, зазначає політолог. "Із цим краще має впоратися губернатор-військовий, ніж губернатор-олігарх", - каже експерт. На його думку, саме цим керувався президент, коли призначав на цю посаду генерала Кіхтенка. Про управлінські якості новопризначеного очільника Донецької ОДА навіть в експертних колах відомо мало, додає політолог. Але вибори стануть першим тестом для генерала, підкреслює Таран.

Протидія адмінресурсу

"Не треба шукати ніяких підводних каменів, відповідь проста", - вважає голова донецького обласного відділення Комітету виборців України Сергій Ткаченко. Він вказує на те, що Тарута зареєструвався кандидатом у депутати в 58 окрузі Маріуполя. "Щоб позбавити його спокуси використати адміністративний ресурс та важелі свого впливу як губернатора, президент прийняв цілком логічне рішення", - пояснює оглядач.

Тарута не може одночасно відповідати за організаційні моменти виборчого процесу і в той же час бути його учасником, додає Ткаченко. Сам екс-губернатор в коментарі українським ЗМІ також пояснив причину свого звільнення участю у виборній кампанії.

Армійські накази замість комунікацій

Дещо інакше звільнення Тарути розцінює експерт Інституту соціальних технологій "Соціополіс" Ярослав Макітра. На його думку, не слід відкидати і власні інтереси олігарха, який залишає посаду."Таруті важливіше лобіювати свій бізнес у Верховній Раді, ніж бути губернатором", - вважає аналітик. Він вказує і на поведінку донецького губернатора, яка не співпадала з лінією президента."Він став заручником власної поведінки, такої собі позиції без позиції. Він намагався постійно домовитися і не хотів йти на відкритий конфлікт із будь-ким заради свого бізнесу. І потрапив у таку ситуацію - і тут втратив, і там не зміг особливо нічого побудувати", - зазначає експерт.

Стосовно новопризначеного невідомого на Донеччині генерала Кіхтенка Макітра додає, що йдеться про людину із старої команди Ющенка-Порошенка. За його словами, коли йде війна, потрібні форми і механізми керування, як у армії - чітке виконання наказів. "Військова проблема - це найголовніший аспект призначення", - підсумовує оглядач.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 77.123.181.---
Ніна Чумаченко _ 13.10.2014 13:43
Тарута неефективно працював. Він взагалі не може бути на керівній посаді. Порівняйте з Коломойським.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте