Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Європейська преса: Вибори до Ради як "капітальний ремонт" України

Дмитро Каневський _ Вівторок, 28 жовтня 2014, 15:51
Версія для друку Коментарі 0

Європейські видання продовжують аналізувати результати парламентських виборів в Україні та пишуть про те, чому важливо не змарнувати "другий шанс", який з'явився зараз після провалу "Помаранчевої революції".

Ліберальна данська газета Politiken застерігає від поглиблення фактичного розколу України унаслідок цілеспрямованої політики Кремля та недостатньої активності Заходу. "Москва заявила, що визнає результати цих виборів, але водночас вона підтримує і незаконні недільні вибори сепаратистів у Донецьку та Луганську. Україна йде шляхом подальшого розколу, якому можна запобігти лише в разі, якщо Захід надасть більше масивної економічної допомоги та не в останню чергу сприятиме серйозній боротьбі з корупцією", - пише Politiken.

Eisenacher Presse з німецького Веймара пише про ці вибори як про перемогу поміркованих політичних сил. "Ці вибори є одночасно і чітким сигналом Росії. Казки про фашистський переворот в Києві не справдилися, й українські громадяни обрали демократію. Праві партії, серед інших ВО "Свобода", "Правий сектор" та Радикальна партія, опинилися на останніх місцях або ж взагалі не потрапляють до парламенту. Натомість прийшло багато активістів революції. Таким чином Майдан отримав перемогу над антидемократичними силами в країні, які зараз скуйовдилися до невеликої меншості у Верховній Раді", - коментує Eisenacher Presse.

Не втратити другий шанс

Інша німецька газета Mitteldeutsche Zeitung з міста Галле нагадує про змарновані шанси "Помаранчевої революції". "У схожій точці Україна була ще десять років тому. "Помаранчева революція" мала свого часу привести до прориву. За кілька років вона зійшла нанівець, оскільки елітам бракувало політичної волі служити країні. (...) Немало представників цієї еліти зараз увійшли до парламенту. Але вони є частиною проблеми України, а не її вирішенням. Корупція та непотизм - настільки ж серйозна загроза для України, як і війна на Сході. (...) Лише якщо новообрані політики справді готові витягти уроки з невдалої "Помаранчевої революції", в України буде шанс вийти з її незграбної ситуації", - резюмує Mitteldeutsche Zeitung.

"Ремонт" у ВР та в країні

Ліберальна ризька газета Diena порівнює вибори до ВР з "капітальним ремонтом" в політиці, але все ж залишає місце для скепсису. "Український народ у неділю на виборах провів "капітальний ремонт" у Верховній Раді. Переконливу більшість отримали політичні сили, які відстоюють проведення комплексних реформ та виступають за полишення російської сфери впливу на користь зближення із Західним світом. Наступні тижні покажуть, чи стали зміни у парламенті лише "косметичними" або ж повіяв свіжий вітер", - читаємо на сторінках Diena.

Німецька Braunschweiger Zeitung, у свою чергу, вміщує критичний коментар про українські вибори. "Голова уряду Яценюк своїми заявами зарано взяв курс на Європу, залишаючись безкомпромісним відносно тих, хто відстоюючи єдність країни, стриманіше висловлюється щодо ЄС. Дуже вірогідно, що його чіткі антиросійські заяви додали йому голосів націоналістично-праворадикального табору. З явкою у лише 53 відсотки, політики з ЄС не мають аж занадто сильно підігрівати прозахідні партії своєю підтримкою", - пише Braunschweiger Zeitung.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте