Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Відкритий лист німецьких експертів: Слід позбутися ілюзій щодо Росії

Юрій Шейко _ П'ятниця, 12 грудня 2014, 11:19
Версія для друку Коментарі 0
Володимир Путін

Політика Німеччини щодо Росії має базуватися на фактах, вважають німецькомовні експерти з питань Східної Європи. Агресії Москви не може бути виправдання, говориться у їхньому заклику.

Більше 100 німецькомовних експертів, які спеціалізуються на Східній Європі, підписали заклик "Забезпечення миру замість заохочення експансії", опублікований у четвер, 11 грудня, на сайті громадських петицій Change.org. У ньому підписанти виступають за політику Німеччини щодо Росії, основою якої має бути реальність, а не ілюзії. "Німецька політика щодо Східної Європи повинна ґрунтуватися на емпіричних даних, знанні фактів та результатах аналізу, а не на пафосі, забутті історії та загальних судженнях", - говориться в документі.

Експерти додають, що ніхто не хоче військової конфронтації з Росією або припинення діалогу із країною. Утім, не можна територіальну цілісність України, Грузії чи Молдови приносити в жертву "розважливій" німецькій або австрійській політиці відносно Росії, зазначається в петиції. "Миру слід досягати без зброї і не шляхом легітимації її застосування у цілях агресії", - підсумовують експерти.

Один із підписантів заклику - німецький політолог Андреас Умланд

Один із підписантів заклику - німецький політолог Андреас Умланд

Серед підписантів - лідерка фракції Зелених у Європарламенті Ребекка Гармс, політолог з Інституту євроатлантичного співробітництва Андреас Умланд, журналіст та автор бестселера "Демократура Путіна" Борис Райтштустер, австрійський історик Андреас Каппелер, колишній директор представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланґе та інші.

Відповідь на відкритого листа

Своїм закликом німецькі експерти відреагували на відкритий лист 60 представників німецької громадськості під назвою "Знову війна в Європі? Не від нашого імені", опублікований 5 грудня. Серед його підписантів - колишній канцлер ФРН та нинішній голова комітету акціонерів компанії Nord Stream Ґерхард Шредер, а також федеральний президент Німеччини у відставці Роман Герцоґ. Вони зокрема закликали "не витискати Росію з Європи" та поклали відповідальність за нинішню кризу в Україні однаково на Північну Америку, Європейський Союз та Росію.

У петиції експертів, яка стала відповіддю на згаданий лист від 5 грудня, указується на той факт, що серед 60 діячів, які його підписали, майже нема тих, хто займається дослідженнями Східної Європи, чи експертів із пострадянського простору. У заклику від 11 грудня звертається увага на подібність між ситуаціями в Україні, Грузії та Молдові. Російські війська і досі знаходяться Абхазії, Південній Осетії та Придністров’ї, нагадують його підписанти.

Німецькі експерти з питань Східної Європі єдині в думці щодо української кризи: "У цій війні є однозначний агресор та жертва, яку легко визначити". Вони також наголошують, що не може бути виправдання "гібридній війні", яку Москва веде на Донбасі.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте