Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Volkswagen у Криму: бізнес в обхід санкцій?

Ірина Філатова, Валерій Сааков _ Неділя, 21 грудня 2014, 12:10
Версія для друку Коментарі 0

Російський підрозділ німецького автоконцерну Volkswagen продаватиме автомобілі в Криму. Чи порушить компанія цим санкції ЄС, з'ясовувала DW.

У суботу, 20 грудня, набувають чинності нові санкції щодо Криму, які ухвалили глави держав та урядів ЄС на саміті в Брюсселі у четвер. Тепер країнам Євросоюзу заборонено експортувати на півострів товари та технології у цілій низці галузей, включно з транспортом, йдеться у прес-релізі Європейської Ради.

Водночас, як з'ясувала DW, російська дочка одного з найбільших німецьких автовиробників Volkswagen має намір продавати в Криму автомобілі марки Audi, яка належить концерну. Чи можна це вважати порушенням санкційного режиму? З таким запитанням DW звернулась до німецьких компетентних відомств.

Клієнт важливіше від усього?

Російська компанія "Фольксваген Груп Рус", яка є підрозділом німецького автоконцерну, уклала угоду з сімферопольським автодилером "Тавріда Моторс", який продаватиме у Криму автомобілі Audi.

"Ми ухвалили рішення, бо маємо піклуватися про наших клієнтів, - заявили в "Фольксваген Груп Рус" у відповідь на запит DW. - Турбота про клієнтів - це один з головних пріоритетів Volkswagen Group. Аби підтримати наших клієнтів у Криму, "Фольксваген Груп Рус" почне поставки тим дилерам групи, які вже є". До референдуму про приєднання Криму до Росії, що відбувся у березні, продажі на півострові відбувались через українське представництво Volkswagen, пояснили DW у прес-службі. Нині цим займатиметься російська дочка концерну.

У "Фольксваген Груп Рус" не уточнили, якої зборки будуть автомобілі, що постачатимуться до Криму, - російської чи німецької. Автомобілі для російських споживачів компанія збирає на своєму заводі в Калузькій області.

В головному офісі Volkswagen у німецькому Вольфсбрурзі на запит DW щодо бізнесу російського підрозділу в Криму не відповіли. У міністерстві економіки та МЗС Німеччини повідомили, що їх ніхто не інформував про угоду компанії з кримським дилером. У відповідь на запит DW в мінекономіки наголосили, що німецькі компанії не зобов’язані повідомляти відомство про бізнес у Криму.

Нові санкції

Новий санкційний пакет Євросоюзу торкається сфери інвестицій, послуг та торгівлі з Кримом, йдеться у прес-релізі Європейської Ради: "Забороняється експортувати окремі товари та технології кримським компаніям і для використання в Криму. Це стосується транспорту, телекомунікаційного та енергетичного секторів".

Ці та низка інших обмежень доповнили санкції, що увів Євросоюз влітку цього року. Тоді європейська влада заборонила імпорт з Криму та Севастополя, а також інвестиції європейських компаній в інфраструктурні проекти в транспортній сфері, телекомунікації, енергетику та нафтогазові проекти.

Новий санкційний пакет ЄС забороняє експорт низки товарів та технологій до Криму

Новий санкційний пакет ЄС забороняє експорт низки товарів та технологій до Криму

"Відповідальні слідчі органи Німеччини розслідують кожне можливе порушення санаційного регламенту", - наголосили в міністерстві економіки ФРН. У разі порушення санкцій компанії загрожує покарання у вигляді штрафу, а її керівництву - у вигляді позбавлення волі, пояснили у відомстві. Чи мало місце порушення, з'ясує суд.

Під заборону потрапляють лише вантажівки

Уклавши угоди з кримським автодилером, компанія "Фольксваген Груп Рус", здається, не порушувала санкційного режиму. Як пояснили DW в міністерстві економіки ФРН, обмеження на експорт не поширюються на легкові автомобілі. В МЗС Німеччини додали, що заборона поширюється лише на вантажівки.

Крім того, дія штрафних заходів не поширюється на угоди, які уклали до набуття санкціями чинності, підкреслили в обох відомствах. Утім, ще до введення санкцій німецькі компанії не виказували жвавої цікавості до роботи в Криму, додали в Мінекономіки.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте