Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Європейська преса: Мінські домовленості такі ж продірявлені, як і Донецький аеропорт

Наталія Мехед _ Середа, 21 січня 2015, 09:00
Версія для друку Коментарі 0

Західна преса коментує дозвіл Петра Порошенка українським військовим відкрити вогонь в аеропорту Донецька та план верховної представниці ЄС Федерики Могерині про зближення з Росією.

Європейська преса у вівторок, 20 січня, несхвально відгукується щодо заяви українського президента Петра Порошенка, в якій він повідомив про дозвіл українським військовим одноразово відкрити вогонь по позиціях бойовиків у Донецькому аеропорту: "Позавчора я дав доручення одноразово дати відповідь у зв'язку з тим, що нам просто заборонили вивести наших поранених і загиблих з Донецького аеропорту". Таку заяву глава української держави зробив у понеділок, 19 січня, на зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Євою Копач.

На цьому тлі східнонімецька газета Märkische Oderzeitung застерігає українську владу від необачних кроків, оскільки це може ще більше погіршити ситуацію на Донбасі:

"Враховуючи взаємні звинувачення, важко оцінювати, яка сторона першою порушила відновлений режим припинення вогню на Сході України. Але впадає в око те, що київський президент Петро Порошенко закликав українську армію до наступу саме в той час, коли в ЄС розпочалася дискусія про обережне послаблення санкцій проти Росії. Імовірно, з київським керівництвом повинно бути прямим текстом обговорене, що він нього очікується. В іншому випадку існує небезпека, що конфлікт знову спалахне з повною силою".

Інша німецька газета Frankfurter Allgemeine також критикує відхилення від шляху мирного врегулювання кризи:

"Цілком можливо, що частина українського керівництва вважає, що вони можуть у зв’язку з послабленням Росії через санкції і падіння цін на нафту набрати військової сили. Це було б помилковим висновком: саме тепер, коли росіяни починають платити високу ціну за агресію проти України, Путін не може дозволити собі зазнати поразки на полі бою. І це була б його поразка, тому що Москва може ще довго стверджувати, що Росія не є учасником конфлікту. Запровадження кроків для закінчення війни повинно дати шанс Путіну зберегти своє обличчя".

У своєму матеріалі ще одне німецьке видання Neue Osnabrücker Zeitung застерігає Петра Порошенка від наступу на Донецьк, що, як зазначається, може лише посилити агресію Росії та спричинити нові жертви:

"Мінська угода, яка повинна була зупинити вбивства на Сході України, настільки продірявлена, як і Донецький аеропорт. Рішення щодо атаки, яке український президент ухвалив із внутрішньополітичних мотивів, було посилене погіршенням економічного становища Росії. Він повинен знати, що наступ на Донецьк не тільки коштуватиме багатьох життів, але й спричинить ще більший військовий тиск з боку Росії. Залишається надія, що сторони конфлікту рано чи пізно пошкодують про війну на виснаження і погодяться на нові переговори за посередництва ОБСЄ".

У той же час нідерландська газета De Telegraaf критикує верховну представницю ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федерику Могерині за її пропозиції повернутися до конструктивних відносин з РФ:

"Наївний план верховної представниці ЄС Федерики Могерині шукати зближення з Росією був зметений європейськими міністрами закордонних справ зі столу. Вони не знайшли жодних поважних причин щодо того, щоб послабити санкції проти Москви. Враховуючи ескалацію бойових дій на Сході України та сигнали щодо просування російських військ це було б помилковим сигналом. Кремль безперервно стверджує, що не залучений до військового конфлікту. Але це стійка пропаганда, тому що Росія вже кілька місяців дестабілізує Україну в прихованій війні…

Це велика загроза не лише для України, але також для всієї Європи. Крім того, Кремль продовжує інвестувати кошти у зміцнення збройних сил Росії, незважаючи на посилення економічних проблем. У той час як Путін та його поплічники йдуть шляхом конфронтації, ніякої мови про зближення не може бути".

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте