Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Генпрокурор Шокін: "Слідчий-вовкодав" чи просто кум президента?

Олександр Савицький _ Середа, 11 лютого 2015, 11:08
Версія для друку Коментарі 0
Новий генпрокурор України Віктор Шокін у Верховній Раді, 10 лютого

Призначення новим генпрокурором Віктора Шокіна є намаганням зняти політичну напругу через відсутність результатів розслідування злочинів на Євромайдані, кажуть експерти. DW з’ясовувала, чи зміниться ситуація тепер.

Основним протиріччям, через яке відбулася заміна генпрокурора, є те, що Генпрокуратура залишається "занадто консервативним інститутом, до якого висуваються дуже революційні вимоги", сказав в інтерв'ю DW керівник центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. За його словами, колишній очільник ГПУ Віталій Ярема був скоріше поміркованим політиком, ніж рішучим прокурором. "Можливо, він відчув, що не готовий до тих радикальних змін, які треба було робити. З іншого боку, були натяки на те, що найкращим м'яким варіантом розв'язання проблем з прокуратурою напередодні річниці розстрілу людей на Майдані буде його відставка", - так пояснив політолог можливе підґрунтя усунення Віталія Яреми з посади.

Ставленик президента

Призначення Віктора Шокіна підтримали своїми виступами в парламенті президент України Петро Порошенко та прем'єр Арсеній Яценюк. Крім найбільших фракції більшості - "Блоку Перта Порошенка", "Народного фронту" та "Батьківщини"- за Шокіна проголосували депутати від фракції "Опозиційний блок" та інших депутатських груп, до яких входять колишні представники Партії регіонів. В підсумку 62-річний Шокін, який зробив свою кар'єру за часів президентів Кучми та Януковича, здобув підтримку 318 депутатів.

Останнім часом на бік екс-генпрокурора Віталія Яреми лунала критика через суперечливі призначення та корупцію в ГПУ

Останнім часом на бік екс-генпрокурора Віталія Яреми лунала критика через суперечливі призначення та корупцію в ГПУ

Незгоду з цим результатом одразу заявили близько 50 депутатів від різних фракцій. Вони звинуватили цілу низку своїх колег в антиконституційному голосуванні за відсутніх в залі депутатів і зажадали переголосування. Але спікер парламенту Володимир Гройсман негайно закрив денне засідання. Одразу після початку вечірнього засідання парламентська трибуна знову була заблокована. Депутат від "Батьківщини" Ігор Луценко надав відеозапис, на якому зафіксоване голосування депутатами за своїх сусідів. Однак Гройсман знову оголосив про закриття засідання.

Голос невдоволених

Голова парламентського комітету із запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв назвав голосування на підтримку Шокіна "смертельно дурним і небезпечним". Депутат заявив, що на цю посаду краще було би призначити грузинських прокурорів, які мають досвід арештів найвищих посадовців в їхній країні й не стануть учасниками корупційних схем чи якихось домовленостей в Україні. "Досить призначати топ-посадовців, які провалюють завдання на ключових постах", - сказав журналістам Соболєв в кулуарах парламенту.

Противники Шокіна закидають йому цілу низку звинувачень - починаючи від кумівства з президентом Порошенком та наявністю близьких родичів серед прокурорів різних областей України, закінчуючи тим фактом, що він, мовляв, зовні схожий на одіозного екс-прокурора Віктора Пшонку. Утім, Володимир Фесенко не очікує, що оприлюднення цих закидів принесе якийсь успіх. Адже Порошенко формально виконав всі вимоги закону, який дозволяє президентові подавати кандидатуру генпрокурора.

Розслідування злочинів на Майдані

Як і у випадку колишніх очільників ГПУ, від Віктора Шокіна очікують активнішого розлідування вбивств під час Євромайдану

Як і у випадку колишніх очільників ГПУ, від Віктора Шокіна очікують активнішого розлідування вбивств під час Євромайдану

Представники громадських та правозахисних організацій сприйняли заміну генпрокурора з дуже поміркованим оптимізмом. Так, активіст громадянської мережі "Опора" Тарас Гаталяк, який є координатором захисту інтересів родичів розстріляних рік тому на Майдані протестувальників, сказав, що перед відставкою Віталія Яреми вдалося домогтися створення спеціального управління в структурі Генпрокуратури, яке почало ефективно розслідувати злочини проти учасників тодішніх протестів. У розмові з DW він зазначив, що хотів би від нового генпрокурора допомоги цьому управлінню, а також щоби він примусив прокуратуру Києва розслідувати численні випадки некульових поранень, що їх зазнали протестувальники на Майдані.

Водночас координаторка громадянської ініціативи "ЄвроМайданSOS" Олександра Матвійчук каже, що оцінюватиме діяльність Шокіна за його активністю в розслідуванні тих злочинів проти учасників Євромайдану, за фактом яких і досі не були порушені кримінальні справи. "Кожен генпрокурор, який після Євромайдану вступав на цю посаду, робив гучні промови про необхідність розслідування злочинів проти протестувальників та про радикальні дії з повернення викрадених коштів українського народу з-за кордону. Найближчими тижнями ми побачимо, чи щось змінилося в цій традиції", - сказала Матвійчук.

Карт-бланш на радикальні дії

Натомість Володимир Фесенко дивиться на майбутнє з генпрокурором Шокіним більш оптимістично. Він схарактеризував його терміном "слідчий-вовкодав", який 2005 року вдався до арештів високопосадовців із числа представників попереднього правлячого режиму донецького походження. "Я думаю, він готовий до цього і зараз має карт-бланш від президента. Порошенко відчуває, що суспільство хоче жорстких радикальних дій, а Шокіна від них не будуть стримувати якісь політичні інтереси чи міркування про подальшу кар'єру", - сказав політолог.

Водночас він не виключив, що проблемою для Шокіна може стати реформа органів прокуратури. "Я думаю, багато що залежатиме від того, хто буде в його команді. В керівництві генпрокуратури готуються достатньо радикальні зміни, зокрема, залучення іноземних фахівців. Може саме такі заступники Шокіна будуть займатися реформування прокуратури", - висловив сподівання Володимир Фесенко.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте