Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Реформа прокуратури за грузинським сценарієм: суттєві скорочення і зарплата в тисячу євро

Лілія Гришко _ Вівторок, 21 квітня 2015, 13:43
Версія для друку Коментарі 0
Давід Сакварелідзе

Реформу прокуратури за грузинським сценарієм з урахуванням українських реалій обіцяє заступник генпрокурора України Давід Сакварелідзе. DW поспілкувалася з українцем грузинського походження.

Взимку 34-річний заступник генпрокурора України Давід Сакварелідзе прийняв громадянство України, аби працювати у країні за особистим запрошенням українського президента Петра Порошенка. Нині головне завдання українця грузинського походження - реформування системи прокуратури України.

Deutsche Welle: Ви з лютого є громадянином України. За ці два з половиною місяці чи відчули вже себе українцем повною мірою? У чому це проявляється?

Давід Сакварелідзе: Я й до цього добре знав країну. Не один раз приїжджав до України, тут багато знайомих, друзів. Ми підтримували політичний рух на Майдані, приїжджали з друзями із грузинського парламенту, тому Україна для мене не чужа, я її добре відчував навіть на відстані.

Чим Ви займаєтесь зараз в Генпрокуратурі?

Зараз я курирую реформи і департамент з реформ. Наказ зі створення цього департаменту 16 квітня підписав генеральний прокурор. Ще курирую Службу генеральної інспекції, яка створюється. Це ті напрямки, які направлені на зміни і очищення системи прокуратури. Ми працюємо над правильними механізмами кар’єрного росту в прокуратурі, набору кадрів, ліквідації зайвих функцій, які залишилися з пострадянського часу, і також над зниження навантаження на прокурора. Це - пріоритетні напрямки.

Соціологічні опитування засвідчують, що українці вважають прокуратуру однією з найкорумпованіших державних інституцій. Ви уже зіштовхнулися із проявами корупції всередині цього організму?

Багато заяв і скарг надходить до мене: і бізнесмени, і громадяни звертаються. Системі, як повітря, потрібне самоочищення. Без цього неможливо буде довести, що цей інститут ефективний та працює на благо суспільства. Ми хочемо показати, що здатні самоочиститися.

Ви будете курирувати Службу генеральної інспекції, яка каратиме корупціонерів в прокуратурі. Для своїх колег Ви вже стали ворогом №1?

Я би не сказав. Для багатьох я партнер. Я шукаю у прокуратурі правильних і порядних людей. Тут таких багато: освічені, розумні, із високим IQ і з бажанням щось змінювати. Я написав всім співробітникам листи про моє бачення реформ і попросив надати свої пропозиції щодо цього - що саме треба змінити. І багато хто відгукнувся. Я ось щойно 300 листів отримав від наших співробітників. Ось всі вони на моєму столі лежать. Я їх читаю.

Треба таким молодим чи немолодим, але порядним і мотивованим прокурорам дати можливість самореалізації в системі. Самі спеціалісти не звалюються з неба. Треба створювати правильну систему слідства, процесуального керівництва, прибрати зайве з кримінального процесу і впроваджувати сучасні методи розслідування. І регулярні тренінги для наших співробітників також важливі. У нас є хороший кадровий ресурс. Його треба правильно використовувати.

Прокурори, які працюють, наприклад, в управлінні спецрозслудівань і розслідують вбивства на Майдані, скаржаться на те, що їм не вистачає елементарного для розслідування: спецреактивів для експертиз, інформацію вони тримають на флешках, звідки вона часто зникає. Це ж минуле століття. Про які новації йдеться? Де вони?

Я нещодавно зустрічався з робочою групою. Там близько 20 співробітників прокуратури, ІТ-спеціалісти, експерти, наші міжнародні партнери, які будуть розроблять сучасну електронну систему документообігу, до якого будуть підключені слідство, всі суди, аби всі працювали в електронному режимі. Паперове діловодство ми ліквідуємо, щоб зекономити час, ресурси і дистанцію між прокуратурою і судами. Ця система допоможе проаналізувати бізнес-процеси в самому слідстві, які потрібно усунути.

Там є якісь нормативні акти, вказівки, незрозумілі системи оцінки, які треба покращувати. Це зробили поляки, ірландці, німці, то чому ми не зможемо? Бізнес-аналітики працюватимуть з компанією Cooper&Hunter, які аналізуватимуть ці зайві процеси і готуватимуть генпрокурору рекомендації, як їх удосконалити.

Чому раніше цим не займалися, адже на прокуратуру виділялися шалені бюджети, а виявилося, що там все застаріле?

Раніше прокуратура працювала на інше. Це було не в пріоритеті. Пріоритети були політичні чи особистого плану, чи матеріального або корупційного. Але в минуле не будемо заглиблюватися. Треба рухатися вперед і враховувати минулі помилки.

Щодо фінансування: результат від прокурорів буде тоді, коли є мотивація, зокрема й фінансова. Зараз, наскільки відомо, прокурори отримують близько 5000 гривень. Хіба це мотивує працювати чесно?

Зарплата дуже низька. Треба про це думати. У нас закон зобов’язує скорочувати кадри. Це дає окремий ресурс. І треба збільшувати зарплату. Треба вимагати збільшення бюджету, але перед тим, як щось вимагати від уряду, Верховної Ради чи суспільства, треба довести, що ми на правильному шляху. Коли у нас будуть результати, корупційні справи тощо, тоді не буде запитань, чому прокурорам треба платити більше. Зарплата у прокурора має бути на рівні 25 тисяч гривень (це близько однієї тисячі євро), щоб вимагати від нього якісної роботи за ненормованого робочого графіка.

А яка зарплата у Вас? Така ж? Не боїтесь звинувачень в корупції , адже за такі гроші прокурорам чесно важко прожити?

Так, вона, як у всіх, - шість тисяч гривень. Я не боюсь звинувачень у корупції Якщо будуть якісь звинувачення, я буду готовий відповідати повною мірою.

Коли можна сподіватися на перші відчутні результати Вашої роботи?

До вересня у нас уже будуть нові місцеві прокурори, призначені через конкурс. Якщо парламент дасть нам можливість внести поправки в закон про прокуратуру, який вступає в силу 25 квітня, аби впровадити у систему сучасні методи роботи, то до кінця року будуть конкретні результати. Нам потрібна відстрочка на рік положень, які визначають призначення і звільнення прокурорів та дисциплінарну відповідальність, аби почати самоочищення прокуратури. Якщо ви думаєте, що прокурори зберуться на конференцію і вирішать самі себе звільняти, як це прописано в законі, то все залишиться, як є.

Коли європейці схвалювали закон про прокуратуру, вони не думали, хто саме цим буде займатися. Закон ухвалили дуже європейський, але він захистив неправильно вибудовану бюрократичну систему. Ми хочемо відстрочити, все вичистити і потім по закону щоб усе почало працювати - прокурорське самоуправління тощо. Нам треба прибрати трудовий стаж, аби приймати на роботу молодих.

До Генпрокуратури реформи дійдуть аж під кінець року

До Генпрокуратури реформи дійдуть аж під кінець року, прогнозує Сакварелідзе

Так це Ви лобіювали нещодавно розгляд у парламенті відстрочки вступу в силу закону про прокуратуру, яку не підтримали депутати?

Ми не хочемо відстрочку всього закону, а лише окремих положень. Ми домовилися з міжнародними неурядовими організаціями і частиною Верховної Ради, що необхідно відкласти ті положення, які регулюють призначення, звільнення і дисциплінарну відповідальність. Ми за створення місцевої прокуратури, як записано в законі. Це навпаки нам допоможе у подальшій роботі, але треба зараз врахувати реалії. До цього треба дійти. На наступному тижні (20-24 квітня - Ред.) доля закону буде вирішена. Ми пропонуємо Верховній Раді конкретний графік і план дій проведення реформ і беремо на себе відповідальність за їхнє виконання.

В Україні працює близько 18 тисяч прокурорів. Ви збираєтесь їх скорочувати?

Закон передбачає скорочення до 15 тисяч. Але мені б хотілося ще менше. Але це неможливо зробити, не враховуючи реалії, які зараз є в прокуратурі. Якщо залишити те незрозуміле навантаження, папероманію, що зараз навантажує прокурора і слідчого, то, звичайно, система зупиниться. Треба робити все паралельно.

Як плануєте звільняти: будуть звільнені всі, а потім наберете знову?

Критерії різні. У місцевих прокуратурах працівники проходитимуть тести, і тільки ті, хто набере найбільше балів, залишиться працювати.

В чому полягає грузинський досвід реформування прокуратури?

Це конкурсні відбори кадрів, система оцінки їхньої роботи, електронна система діловодства. Але всі реформи будуть за українським стилем. Сліпого калькування не буде. Буде враховано розмір держави, кількість працівників, пріоритети, освіта кадрів тощо. Із травня зміни торкнуться місцевих прокуратур, під кінець року вони дійдуть і до Генпрокуратури.

Що для вас буде маркером успішного проведення Ваших реформ?

Збільшення довіри суспільства до прокуратури. Ви це самі відчуєте.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте