Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Коментар: Довіра до України не є безмежною

Бернд Йоганн _ П'ятниця, 03 квітня 2015, 10:31
Версія для друку Коментарі 0
Прем’єр-міністр україни Арсеній Яценюк та канцлерка ФРН Анґела Меркель у Берліні 1 квітня 2015 року

Серйозні закиди Ради Європи затьмарили візит до Берліна керівника українського уряду Арсенія Яценюка. Гість із Києва пообіцяв надати пояснення. Це вже давно треба було зробити, вважає Бернд Йоганн.

Хто відповідальний за смерті у Києві? Минуло вже більше року після кровопролиття на Майдані. Понад 100 людей загинули внаслідок ескалації насильства в українській столиці. Досі ці злочини не є розкритими. Тому доповідь групи експертів Ради Європи містить гостру критику цілком виправдано. Українські відомства, за даними експертів, блокували слідство. Перешкоджали розслідуванню. Очевидно і через те, що співробітників спецпідрозділів, які були причетні до насильства у Києві, необхідно було залучати до війни на сході країни і, відповідно, прикрити від переслідування.

Україні слід впроваджувати європейські цінності

Цей нищівний висновок затьмарив атмосферу під час візиту прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка в Берлін. Керівник українського уряду пообіцяв провести розслідування. Проте у його міністрів для цього були місяці. Не дивно, що Київ потрапив під приціл критики. В розслідуванні злочинів проти Майдану йдеться не лише про справедливість для жертв та покарання винних. Мова йде також і про питання, чи впроваджує Україна такі європейські цінності, як правова держава.

Керівник української редакції Deutsche Welle Бернд Йоганн

Керівник української редакції Deutsche Welle Бернд Йоганн

Це зовсім не просте завдання для країни, яка переживає війну та змушена повністю реформувати роками корумповану державну систему. Як і раніше, Європа готова допомагати Україні. Федеральна канцлерка Німеччини Анґела Меркель під час візиту Яценюка пообіцяла подальшу підтримку - в першу чергу економічного та фінансового плану. Адже вона знає, що країна як ніколи раніше перебуває на межі. Через війну. Але також і тому, що старі клани та влада олігархів в Україні досі не зламані.

Жодної стабілізації без припинення вогню

Крім того, Росія не лише відібрала в України Крим, але водночас нав'язала їй війну, яка забрала тисячі життів та зруйнувала частину країни. Відбудова може вдатися лише із неймовірними зусиллями. Передумовою цього є дотримання погодженого у Мінську режиму припинення вогню.

Український прем’єр скептично висловився про шанси цієї угоди. Його занепокоєння поділяють і в Німеччині. Адже російські танки та ракети досі перебувають в Україні. Українському портовому місту Маріуполь досі загрожує штурм з боку бойовиків, яких підтримує Росія. Припинення вогню постійно порушують.

Москва також перешкоджає розслідуванню злочинів проти Майдану

Анексія Криму та війна на Донбасі були відповіддю Кремля на прагнення українців до кращого життя. Сотні тисяч із них мирно вийшли на вулиці. Втім, зрештою загинули люди - більшість убиті кулями снайперів, які із засідок стріляли у натовп.

Ці злочини повинні бути розслідувані. Багато відповідальних - екс-президент Віктор Янукович та його міністр внутрішніх справ - втекли до Росії. Так само, як і співробітники спецпідрозділів, які тоді застосовували насильство проти демонстрантів. Це правильно, коли Яценюк критикує і роль Росії. Важливі свідки та підозрювані у злочинах переховуються там. Таким чином Росія і по сьогодні перешкоджає розслідуванню злочинів. Але і Київ має зробити свій внесок. Інакше Україна втратить довіру західних партнерів.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте