Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Соціологи: імперські амбіції Росії отруїли стосунки між народами

Олександр Савицький _ П'ятниця, 22 травня 2015, 10:45
Версія для друку Коментарі 0

Образ українців у Росії був позитивним упродовж десятиліть, розповідає соціолог Олексій Левінсон з російського "Левада-центру". Росіяни, за його словами, приписували українцям ті ж якості, що й собі: гостинність, добродушність тощо. І лише після початку Євромайдану думка росіян різко змінилася. Такими спостереженнями Левінсон поділився під час круглого столу українських та російських соціологів 21 травня в Києві "Півтора роки після Майдану: динаміка ставлення українців і росіян одне до одного".

Інший учасник круглого столу, гендиректор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто констатував, що й в Україні останні півтора роки відбулись зміни у громадській думці. Кількість прихильників візового режиму з Росією та посиленого прикордонного контролю збільшилась у п'ять разів до 48 відсотків. "Згодних об'єднатися з Росією в одну державу і раніше було в Україні небагато – до 14 відсотків. Але тепер на Заході і в центрі кількість таких впала до нуля. На півдні – чотири відсотки, а на сході – до 10 відсотків", – зазначив Паніотто.

За словами українського соціолога, до подій на Майдані майже дев'яносто відсотків українців позитивно ставилися до росіян. "І лише після анексії Криму ситуація дуже різко змінилася, і позитивне ставлення до Росії та росіян знизилося з 88 відсотків до 34 відсотків", – зазначив соціолог.

Думка росіян: Україна - інструмент Заходу

Більшість росіян не вважають українців ворогами, а радше – жертвою політики Сполучених Штатів, сказав Олексій Левінсон. Не варто думати, що російське телебачення формує суспільну думку в Росії, зазначив російський експерт. "Телебачення радше оформлює те, що хоче чути більшість росіян", – підкреслив Левінсон.

Він додав, що в Росії сприймають те, що зараз відбувається в Україні, не як війну між Росією та Україною, а як війну Росії із Заходом. "Тобто, вони вважають, що Захід воює проти Росії руками українців, і в цьому сенсі їх навіть можна пожаліти", – пояснив Левінсон. У російській масовій свідомості, продовжує він, коштом нині відбувається , мета війни те, що відбувається За його словами, мета, яку бачить російська масова свідомість – встановлення паритету зі США, що відбувається коштом війни в Україні.

Чого хочуть росіяни?

Одним з найпопулярніших суспільних очікувань у Росії, за словами Левінсона, є прагнення того, щоби конфлікт на Сході поширився на всю територію України. На запитання про присутність російських військ в Україні 36 відсотків опитаних "Левада-центром" відповіли, що їх немає. А 38 відсотків – що війська, можливо, і є, але російська влада правильно робить, що заперечує їхню присутність і дурить решту світу.

Поряд із цим, зазначив Левінсон, 40 відсотків росіян і зараз готові відновити добросусідські взаємини з Україною. Але при цьому чверть опитаних виступає за те, щоби Крим залишився російським.

Європейський приклад

Розмірковуючи про перспективи українсько-російських взаємин, Олексій Левінсон сказав, що його надихає досвід Євросоюзу, де "держави, між якими по 300-400 років панував антагонізм, наразі успішно співіснують і мало кого хвилює, які там анекдоти німці розповідають по французів і французи про німців". На думку соціолога, дуже важливим є те, що це сталося впродовж фактично кількох років.

Ще одну передумову нормалізації стосунків між українцями і росіянами назвав віце-президент російського Центру політичних технологій Георгій Чижов. Він вважає, що спочатку має бути зламана тенденція імперського розвитку. "Події 2014 року в парадоксальний спосіб наблизили вичерпання моделі імперського розвитку. Це відбулося через економічні чинники, пов'язані з вуглеводнями, політичні причини і навіть через активність російського керівництва з реставрації імперського курсу", – сказав Чижов.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте