Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Пріоритети Порошенка: план дій чи відірваність від реальності?

Лілія Гришко _ П'ятниця, 05 червня 2015, 11:46
Версія для друку Коментарі 0
Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді 4 червня

Петро Порошенко виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради, в якому оцінив зроблене владою за рік та окреслив пріоритети на майбутнє. Депутати побачили невідповідність між словами президента та реальністю.

Півтори години промови з інтонаційними акцентами, емоційними порівняльними зворотами та метафорами - український президент Петро Порошенко вкотре вразив своїми ораторськими здібностями. Уже на початку щорічного послання до Верховної Ради він оцінив роботу органів влади. "Чи задоволений я роботою уряду? Ні. Чи задоволений я роботою Верховної Ради? Очевидно, що теж ні. Скажу більше - я незадоволений і власною роботою", - зазначив Порошенко. І додав, що йому "гріх скаржитися на брак критики у пресі", але ніхто не критикує його так, як він сам, оскільки народ дуже незадоволений владою.

Що стосується змісту послання, то в ньому Порошенко, здається, не оминув жодної теми, яка зараз турбує українців. "Це була промова для всіх. Говорив про війну і мир, корупцію, тарифи ЖКГ, субсидії, що зараз так актуально для кожного. Також дав сигнали і міжнародній спільноті, розповідаючи про дерегуляцію бізнесу, приватизацію. Всі теми були розкриті доступно, аби зрозумів кожен" , - оцінив послання директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

Утім, чимало депутатів парламенту та експертів звернули увагу на певний дисонанс між словами президента та реальним станом справ.

Прощання з Росією

Розпочавши свою промову з нагадування про минулорічні події, коли Росія анексувала Крим та сприяла ескалації конфлікту на Донбасі, Петро Порошенко зауважив, що російська агресія згуртувала навколо України міжнародну спільноту. Тому, попри намагання Кремля перешкодити початку дії Угоди про асоціацію України та ЄС, вона таки запрацює, запевнив український президент. Також він пообіцяв щоденно контролювати виконання плану лібералізації візового режиму з Євросоюзом, аби до серпня українська сторона виконала всі технічні умови, щоб пройти остаточну інспекційну перевірку Єврсоюзу для отримання безвізового режиму.

За словами Порошенка, газова залежність від Росії суттєво скоротилася

За словами Порошенка, газова залежність від Росії суттєво скоротилася

Торкнувся Порошенко і питання енергетичної незалежності України, зазначивши, що країна позбувається газового диктату Росії. "Монополії та шантажу "Газпрому" покладено край. І хоча Стокгольмський арбітраж лише в 2016 році винесе рішення за нашим позовом до "Газпрому", ми вже значною мірою ліквідували негативні наслідки контракту 2009 року", - сказав він. За словами Порошенка, у першому кварталі минулого року частка Росії в українському імпорті газу перевищувала 90%, а у першому кварталі поточного року - становила лише 36%.

Реформи: "чимало страв уже в печі"

Значна частина промови Петра Порошенка стосувалася проведення реформ в країні. Він визнав, що зараз українці не відчувають їх і в цьому є прорахунки влади, але водночас зауважив: півроку - недостатньо для того, щоб здійснити повноцінно реформи за всіма напрямками. При цьому він, мовляв, сподівається, що до кінця року українці таки зможуть оцінити намагання влади реформувати країну. "Якщо уявити себе шеф-кухарем, можна сказати, що чимало страв - уже в печі. Для якихось "підходить тісто, для інших - зібрано всі необхідні інгредієнти. Є й такі страви, що ми з вами навіть не знали і їх рецепта. Все це називається "поточним статусом реформ" у словнику Національної ради реформ", - сказав Порошенко.

Однією з головних реформ він назвав реформування судової гілки влади, оскільки через її нереформованість немає ефективної боротьби з корупцією. "Ми навели прожектор на корупціонерів, навчилися їх виявляти, але корупційні справи валяються в судах чи розсипаються ще до суду", - зауважив Порошенко. Він закликав депутатів ухвалити закон про захист свідків, які свідчитимуть про корупційні дії чиновників найвищого рангу і виступив за узаконення методу "провокація хабара" для перевірки чиновників на схильність до корупції.

Однак певний дисонанс між сказаним і реальним станом справ у боротьбі з корупцією помітили навіть соратники Порошенка. Заступник голови комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, член фракції "Блоку Петра Порошенка" Віктор Чумак в інтерв’ю DW зазначив, що у посланні президента не було реальної оцінки стану боротьби з корупцією. "Для того, щоб це послання було сприйняте всіма, потрібні віра і довіра. І зараз не вистачає віри тому, що каже президент", - зауважив Віктор Чумак.

Проблема у виконавцях?

Віктор Чумак вказує на те, що у влади сьогодні є проблеми з виконанням обіцянок. Він не виключає, що восени на уряд чекає жорстке переформатування. Про це у своєму виступі обмовився і президент, зауваживши, що восени роботу кожного міністра будуть розглядати під мікроскопом.

"Ми увесь час підловлюємо урядовців на невиконанні пунктів коаліційної угоди. Осінь почнеться з того, що хтось може втратити свою посаду в уряді. Проблемними сьогодні є галузі паливно-енергетичного сектора, інфраструктури та охорони здоров’я", - прогнозує член фракції "Народного фронту" Олег Медуниця.

Олігарх не боротиметься з олігархами?

Медуниця в цілому схвально оцінює виступ президента у парламенті, однак вказує на те, що бачення Петра Порошенка з окремих питань відірване від реальності. "Красиві слова треба наповнювати реальним змістом", - сказав Медуниця DW.

Як народні депутати, так і експерти звертають увагу на те, що декларовані слова Петра Порошенка про масштабну кампанію з деолігархізації не підкріплені справами. У своєму посланні президент заявив: "Я дав настанову новому голові АМКУ застосувати найкращі світові антимонопольні практики. Я буду діяти з такою ж рішучістю, з якою 100 років тому Теодор Рузвельт на основі антитрастового законодавства припинив зловживання олігархів і повернув у США економічну конкуренцію".

Утім, як зауважує експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський, тут залишаються питання й до самого Порошенка."Президент обіцяє боротися з олігархами, але сам є олігархом і володіє банками, фабриками, заводами. Якщо він не позбувається своїх активів, то це кидає сумнів на всі його обіцянки".

Не побачили "конструктиву"

Представники "Опозиційного блоку" у посланні президента не побачили "конструктиву". "Сьогоднішній виступ президента можна визначити одним словом - піар. Причому дуже високого рівня", - зазначив член парламентської фракції "Опозиційного блоку" Нестор Шуфрич. На його переконання, єдина мета виступу президента в парламенті - збереження свого рейтингу, який знижується. Він звернув увагу на відсутність у виступі президента конкретних кроків до встановлення миру на Донбасі.

Водночас у своєму посланні до Верховної Ради Петро Порошенко заявив, що економічні зв’язки із захопленими сепаратистами територіями і соціальні виплати не будуть поновлені, поки не буде відчутного прогресу в наближенні до миру. "Донбас уже забув би про ту війну як про страшний сон, якби в Москві миру хотіли так само, як у Києві", - зауважив Порошенко.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте