Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Європейська преса про біженців: між гуманізмом та реальністю

Олександр Голубов _ П'ятниця, 11 вересня 2015, 14:08
Версія для друку Коментарі 0

Французьке консервативне видання Le Figaro критикує пропозицію Жана-Клода Юнкера розподіляти біженців серед країн ЄС. Цю ідею раніше підтримали канцлерка Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд.

"Якщо план Меркель-Олланда-Юнкера використовує великодушність як аргумент на власну користь, це значить, що він погано продуманий. Запровадити нові правила без того, аби зважати на реальні цифри чи поміркувати про можливі наслідки обраних методів, - це шлях підштовхнути Європейський Союз до занепаду. Вражає термін, який Юнкер залишив 28 державам ЄС, аби прийняти його пропозицію - він виглядає як ультиматум. Адміністрування прикордонного контролю, міграційна політика та законодавство щодо надання притулку для біженців, як і раніше, залишається привілеєм окремих держав. Чи може питання суверенітету вирішуватися поспіхом, без дискусій у тих країнах, яких це стосується?" - запитує Le Figaro.

Також віденська газета Der Standard коментує план Юнкера щодо рішення кризи біженців:

"Юнкер знайшов правильні слова. На адресу усіх тих громадян та політиків, що із великим небажанням приймають біженців або воліли б взагалі цього не робити, Юнкер сказав, що право на притулок є одним із найбільш фундаментальних прав людини взагалі. (…) Політичні заходи, які запропонував Юнкер, навпаки є хіба що першим кроком у правильному напрямку. (…) ЄС мала б створити юридичні можливості, робити запити на отримання притулку в Туреччині та в спеціальних центрах у Північній Африці. Чи значить це, що тоді, замість 22 тисяч приїдуть 220 тисяч біженців? Можливо. Але той, хто хоче піклуватися про те, аби мертвих дітей більше не виносило хвилями на узбережжя Середземного моря, мусить ширше відчинити ворота Європи", - пише Der Standard.

Ліберальна латвійська газета Diena налаштована скептично:

"У ЄС панує хаос щодо прийому біженців. Незважаючи на те що Єврокомісія презентувала свій план, що складається із семи пунктів, великих сподівань на те, що окремі держави-члени його притримують, немає. Країнам ЄС поки що не вдається знайти спільну мову у вирішенні проблеми біженців. Водночас шукачі притулку продовжують прямувати до ЄС у небачених раніше кількостях. І у Латвії щодо цієї проблеми залишається ще багато питань без відповіді", - констатує Diena.

Болгарське опозиційне видання із соціалістичним ухилом Duma розмірковує щодо європейських дебатів про розподіл біженців:

"Єврокомісія зробила чергову спробу показати, що вона діє заради приборкання раніше небаченого Старим Світом потоку мігрантів. Черговим він є через те, що низка європейських країн висловила свою незгоду, коли квотний принцип розподілу шукачів притулку запропонували вперше. Так само і вчора, після промови Юнкера, словацький прем'єр нагадав, що його країна проти обов'язкових квот. До Братислави слід додати також і Прагу, яка теж не особливо згодна. (…)

Німецька канцлерка Анґела Меркель, навпаки, закликала не запроваджувати жодних обмежень щодо кількості біженців, які прийматиме Європа. Це є гуманним, але дуже далеким від реальності, у якій настрої проти іммігрантів стають дедалі сильнішими і мають потенціал вилитися у небезпечні суспільні тенденції", - коментує Duma.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте