Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Європейська преса: Адреса відповідальних за МН17 відома: Москва, Кремль

Аніта Грабська _ Четвер, 15 жовтня 2015, 16:39
Версія для друку Коментарі 0

Німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung констатує в середу, 14 жовтня:

"Версія, яку довго поширювала російська пропаганда, що МН17 міг бути збитий над Східною Україною з українського винищувача, остаточно знята з порядку денного доповіддю Нідерландської ради з безпеки. Те, що щонайменше з цим пунктом усе зрозуміло, добре. Поза тим доповідь містить мало нових результатів. Їх і не очікували, адже відповідь на запитання про винних не була завданням цього розслідування - цим займається в окремому розслідуванні нідерландське правосуддя. Це правильно, що нідерландці вказують на відповідальність українських відомств, які не закрили повітряний простір над зоною бойових дій, незважаючи на те, що до цього з великої висоти були збиті українські літаки. Але значно більшу відповідальність несуть - цілковито байдуже, який результат ще покажуть подальші розслідування, - у будь-якому разі ті, хто розпалив війну в Україні. Їхня адреса відома: Москва, Кремль".

Швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung у статті під назвою "Ракета з російським слідом" зауважує:

"Російський уряд досі не зміг спростувати інформацію, яка вказує на його провину. Навпаки: повторюючи брехню, Москва втратила свою достовірність. (…) Урешті-решт наприкінці липня і російське вето проти скликання трибуналу ООН показало, що Москва не зацікавлена у справжньому з’ясуванні попередніх відповідей щодо катастрофи МН17. Через те, що Росія не видає відповідальних міжнародному суду, урешті-решт розплачуватися, можливо, доведеться перш за все Україні. У Києва було достатньо приводів, що закрити свій повітряний простір для пасажирських літаків, констатує Нідерландська рада з безпеки у своїй доповіді".

Нідерландська газета De Telegraaf наполягає, що крім виконавців злочину, які випустили ракету, слідчі мають встановити тих, хто віддавав накази:

"Нідерландська прокуратура провадить міжнародний кримінальний розшук відповідальних і чітко говорить про напад. За оцінкою прокуратури, яка ще на початку року оголосила, що дедалі ближче підходить до переконливих доказів, це розслідування триватиме і в 2016 році. Скидається на те, що це зовсім не просте завдання - знайти свідків, які зможуть безпечно дати свідчення. Але має бути зроблене все, щоб мати змогу притягти до суду винних, у крайньому разі заочно. Але прокуратура не може займатися тільки тими, хто випустив ракету. Вона повинна також виявити відповідальних за лаштунками, лідерів, які зробили цей напад узагалі можливим".

Німецьке видання Thüringer Allgemeine пише з гіркою іронією:

"Цікавими є реакції на результати (доповіді - Ред.). Поки Київ попередньо підтвердив результати розслідування, і східноукраїнські бойовики, і (контрольований державою) російський виробник "Бука" відкинули дані нідерландців із каламутними поясненнями. Лишається цинічне запитання, чи ті, хто запалює димові шашки, урешті-решт і ракети випускає?"

Газета Lausitzer Rundschau підсумовує:

"Усе-таки, попри всю скорботу та гнів, відповідальні в Нідерландах дистанціювалися від усіх попередніх звинувачень, які перебувають на порядку денному російських судів, і запустили зразковий процес, який відділяє технічне розслідування від кримінального. Це є причиною й того, чому експерти у вівторок у своїй доповіді утрималися від усіх звинувачень за винятком того, що Україна повинна була закрити повітряний простір над зоною бойових дій. Київ повинен буде в будь-якому разі взяти на себе цю частину відповідальності. А путінська Росія? З огляду на нинішній стан фактів багато свідчить про те, що літак дістали з неба вірні Кремлю сепаратисти".

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте