Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Чемодан, вокзал, Росія: якими будуть подорожі в умовах санкцій?

Азад Сафаров _ Вівторок, 06 жовтня 2015, 10:57
Версія для друку Коментарі 0

Одразу після санкцій України проти російських авіакомпаній Москва не забарилась із відповіддю. З 25 жовтня, щойно "Аерофлоту", "Трансаеро" та ще 25 російським авіакомпаніям буде заборонено літати до України, Москва перекриє шлях українським авіакомпаніям. На сайті Росавіації натякають на те, що санкції, запроваджені Україною, позначаться передусім на самих же українцях. Зокрема, як повідомляє відомство, пасажиропотік між двома країнами за перші вісім місяців цього року склав 800 тисяч людей. З них, стверджують у Росавіації, більше 70 відсотків всіх рейсів формують саме українці. В міністерстві інфраструктури України навпаки кажуть - потерпатиме від санкцій більше Росія. Оскільки за даними відомства, більше 70 відсотків авіарейсів між країнами здійснюють російські авіакомпанії.

Через Білорусь чи Литву?

Найбільший український перевізник - "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) констатує, що російський напрям - найпопулярніший серед клієнтів авіакомпанії. Загалом за рік пасажиропотік між двома країнами лише у МАУ складає близько 350 тисяч пасажирів. Як компенсувати таку втрату пасажирів авіакомпанія, яка потрапила в "чорний список" Москви, поки не знає.

Українська авіакомпанія ''Дніпроавіа'' також підпала під російські санкції у відповідь

Українська авіакомпанія ''Дніпроавіа'' також підпала під російські санкції у відповідь

Один з виходів – організувати транзитні рейси. Наприклад, пасажири з Києва, Одеси чи Дніпропетровська вилітають до Мінська чи Риги українськими авіакомпаніями, а далі пересідають на білоруські чи латвійські авіалінії і долітають до Москви. У "Міжнародних авіалініях України" повідомили DW, що вивчають можливість такого виходу із ситуації. Утім, із цим можуть виникнути труднощі, визнають в авіакомпанії.

Річ у тім, що потенційні транзитні країни, такі як, приміром, Латвія або Білорусь, мають з Росією свої міждержавні угоди про авіаційне сполучення. Тобто у них є свої домовленості про частоту рейсів з Росією. І гарантувати, що цих частот вистачить ще і на перельоти для пасажирів українських авіакомпаній зараз неможливо. "Ми не впевнені, що ті ресурси, які є зараз, вони можуть вдовольнити той попит, який існував на напрямках між Україною та Росією", - пояснює корпоративна прес-секретарка МАУ Євгенія Сацька.

Дорожче і довше

Водночас, транзитні перельоти мають суттєвий недолік. Пасажирам доведеться витрачати на дорогу набагато більше часу і грошей. Транзитні перельоти, за словами експертів, зазвичай дорожчі. В МАУ також прогнозують, що у разі запровадження санкцій ціни на російський напрям виростуть, а от наскільки саме - гадати не беруться.

Навіть якщо українські авіакомпанії зможуть домовитись із закордонними партнерами про спільні транзитні рейси, то для здійснення цього задуму потрібен буде не один місяць, попереджають експерти. Окрім того, учасники ринку не виключають, що Кремль може піти на принцип і зменшити частоти рейсів з тими країнами, з якими намагатимуться домовитись українські авіаперевізники.

Альтернатива - залізниця?

Альтернативою авіаперельотам могла би стати залізниця. Нині з різних міст України до Москви та Санкт-Петербургу курсують 19 потягів. Втім, в Укрзалізниці поки не розглядають можливості збільшити кількість потягів. У компанії пояснили DW, що "перевантаження потягів зараз нема". Жодних екстрених планів поки не розробляють і в міністерстві інфраструктури.

Водночас, авіаперевізники скептичні щодо того, що їх клієнти кинуться до залізничних кас. Оскільки, за їхніми оцінками, 90 відсотків пасажирів авіаційного транспорту - представники бізнесу, які звикли до комфортної і швидкої подорожі. На думку експертів, все залежатиме від того, наскільки виростуть ціни на транзитні рейси до Москви. "Зараз ціна квитків на транзит коштує в середньому на 30-40 відсотків дорожче, ніж прямі сполучення. Якщо така ж ціна залишиться і в даному випадку, то третина пасажирів перейде до залізниці. Якщо тарифи збільшаться, то майже всі приватні пасажири, саме приватні, а не ті, що їздять у відрядження, перейдуть до залізниці", - прогнозує Олександр Ланецький, директор Friendly Avia Support.

Маленькі гравці виходять на поле

Ще один ймовірний вихід із ситуації - залучення маленьких чартерних перевізників. За підрахунками експертів, їх в Україні до 30. Наприклад, в одному з таких авіаперевізників "Роза Вітрів" DW повідомили, що зацікавлені прибутковим ринком, проте чекають на чіткі критерії Росії, хто саме потрапляє до санкційного списку. Справа в тому, що в повідомленні Росавіації немає ясності про те, хто у "чорному списку". У ньому згадуються "Дніправіа", "Мотор січ" та "Міжнародні авіалінії України". Натомітсь у ЗМІ говорять про п'ять "заборонених" авіаперевізників. Окрім трьох названих ще і YANAIR і "WizzAir Україна". Останній, до слова, вже не працює з квітня.

Таким чином, якщо "дзеркальні санкції" Росії вичерпаються лише п'ятьма компаніями, то в українських пасажирів з'явиться шанс без транзиту і переплат літати до Росії маленькими чартерними авіаперевізниками. Адже Україна також заборонила перельоти на свою територію не всім російським перевізникам, а лише тим, хто літав до окупованого Криму.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте