Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Повернення смертної кари в Україні посилить репресії чи попередить тяжкі злочини?

Марічка Набока _ Четвер, 14 лютого 2013, 12:43
Версія для друку Коментарі 1

Київ – Повернути смертну кару в Україні пропонують і комуністи, і "свободівці".

Депутати-"ленінці" навіть подали до Верховної Ради відповідний законопроект. ВО "Свобода", яке називає себе опонентом комуністів, стосовно такої найвищої міри покарання заперечень немає, але наголошує, що повертатися до цього варто не зараз.

Адже за нинішньої судової системи страту застосовуватимуть лише як репресії, кажуть у політсилі Олега Тягнибока. Юристи ж заявляють про невідповідність таких пропозицій українському законодавству та міжнародним договорам. 

За повернення смертної  кари (за особливо тяжкі злочини і злочини перед державою) виступають у ВО "Свобода". Однак підтримувати нещодавно зареєстрований комуністами відповідний законопроект не будуть і навіть збираються не допустити його ухвалення. Про це в коментарі Радіо Свобода заявив депутат-свободівець Ігор Мірошниченко.  
 
"Застосовувати цей закон в умовах нинішньої повністю контрольованої Адміністрацією Президента і його сім’єю судової системи категорично неможна. Бо смертна кара буде способом репресій. Смертна кара можлива в Україні лише за умови докорінної судової реформи, коли рішення українських судів не викликатимуть жодного сумніву. Сьогодні цим судам не довіряють 99.9% українських громадян. Їм можуть повною мірою довіряти тільки Янукович Віктор Федорович, Янукович Віктор Вікторович і Янукович Олександр Вікторович", – стверджує Ігор Мірошниченко. 
 
"Це превентивний засіб, а не механізм репресій" – Олександр Присяжнюк
 
Запровадження смертної кари буде реальним превентивним механізмом від скоєння тяжких злочинів, і аж ніяк не методом прибирати "неугодних", запевнив у коментарі Радіо Свобода депутат від Комуністичної партії Олександр Присяжнюк.
 
У законопроекті комуністів, поданому до Верховної Ради, пропонується запровадити смертну кару за навмисні вбивства за попередньою змовою, бандитизм і розбій, виготовлення та продаж наркотиків, тероризм.

"Це повинен бути не механізм репресій чи масових вбивств – те що нам зараз закидають – а превентивний засіб. А сьогодні, розуміючи, що йому за це нічого не буде, що він собі спокійно сидітиме, житиме на податки тих людей, в яких він повбивав дітей, то чому б і не скоїти злочин. Якщо повертатися до теми "право людини на життя", то наша позиція полягає в тому, що таке право закінчується в тої людини, яка посягнула на життя іншої людини. Чи має ця людина право на життя, напевно, треба спитати у тих родичів, чиїх дітей, сестер чи батьків вона повбивала", – переконує комуніст.
 
За словами Присяжнюка, вирішувати питання повернення смертної кари повинні не депутати, а всі українці. Тож комуністи готові ініціювати референдум. Водночас, за проведеним Research & Branding Group торік соціологічним дослідженням, 57% українців виступають за відновлення в Україні смертної кари за особливо тяжкі злочини.
 
Повернути смертну кару законодавчо неможливо?
 
Насправді відновити в Україні смертну кару просто неможливо, стверджує колишній радник президента Віктора Ющенка з юридичних питань, адвокат Микола Полудьонний. Адже ще 1999 року Конституційний суд визнав, що  страта суперечить Основному Закону держави. Тож саме навіть подання такого законопроекту до Верховної Ради є абсурдним, вважає юрист.
 
"Це суперечить не тільки рішенню Конституційного Суду, але й міжнародним договорам – зобов’язанням України перед Радою Європи. Це був перший крок на виконання зобов’язань Резолюції № 190. Це було дуже давно (1995 рік – ред.). Я взагалі не розумію, як до цього можна повернутися. Тож це просто нездійсненно, це безглуздя. Люди, які писали такий законопроект, вони взагалі живуть у далекому минулому", – вважає юрист.
 
Крім порушення прав людини, юристи в пропозиціях "лівих" і "правих" політиків вбачають популізм: те, що повернути смертну кару законодавчо неможливо, мав би знати кожен законодавець.
 
За твердженням правозахисних організацій, країнами, де страчують найбільше людей є Китай, Іран, Саудівська Аравія, Ірак, США, Ємен та Північна Корея. У Європі єдиною державою, де застосовується страта (розстріл), залишається Білорусь. Крім того, нещодавно міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев також висловився за смертну кару. Однак зауважив, що це позиція не міністра, а "простого громадянина".  В Україні комуністи вже неодноразово пропонували повернути смертну кару.  Однак Верховна Рада такі ініціативи відхиляла.
 
Правозахисники наголошують – повернення до смертної кари в Україні, серед правоохоронців якої залишається поширеним застосування катувань до підозрюваних, є недопустимим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 198.144.116.---
Олег Коболевич _ 18.02.2013 10:22
Така кількість невинних у тюрмах сидить - яка смертна кара???!!!

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте