Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Про парадоксальність української євроінтеграції говорили у Європарламенті

Віталій Єреміца _ Четвер, 14 березня 2013, 12:44
Версія для друку Коментарі 0

Страсбург – Депутати Європарламенту, занепокоєні останнім рішенням Вищого адміністративного суду України щодо позбавлення мандату Сергія Власенка, провели позачергове обговорення української ситуації.

Більшість парламентарів вважають, що Україна потребує європейської підтримки й наполегливості на шляху реформ та усунення системних проблем демократії.

Водночас, Київ також має продемонструвати своїми діями, що він дійсно бажає зближення із ЄС. 

Єврокомісар із питань розширення та сусідстваШтефан Фюле заявляє, що сумнівів у зацікавленості Євросоюзу у підписанні угоди про асоціацію з Україною немає. Однак, на заваді цьому постають деякі "парадокси", що відбуваються в Україні. Зокрема, ті речі, які йдуть урозріз із рішеннями лютневого саміту Україна-ЄС та блокування Верховної Ради. 

Єврокомісар каже, що дуже важливо, щоб "ця демократична установа працювала прозоро, передбачливо і відповідала букві й духові своїх власних законів". Тим часом, останні події ще раз засвідчують необхідність термінових реформ судочинної системи.

"Якщо ми хочемо підписати угоду про асоціацію, і я переконаний, що ми цього дійсно хочемо, оскільки вона у наших спільних інтересах, то подальший шлях для (української) влади не в тому, щоб приносити все більше та більше новин, які викликають занепокоєння, – заявляє Штефан Фюле. – Настав час для надсилання певних позитивних новин щодо вибіркового правосуддя. Доки справи Юлії Тимошенко та Юрія Луценка не будуть вирішені належним чином, і поки не буде достатньої впевненості, що вибіркове правосуддя більше не буде використовуватися, ми навряд чи можемо говорити, що умови є сприятливими для підписання угоди про асоціацію".

Великий проект і великі супротивники

До кінця відстоювати принципи верховенства права також закликає євродепутат від Естонії Крістіна Оюланд, наголошуючи, що Київ не може перебувати на роздоріжжі та повинен зробити свій вибір.

"Слід зробити чіткий вибір. Українські лідери мають бачити стратегічні та економічні переваги у приєднанні до спільних європейських цінностей, замість перебування у одному човні з Путіним, Лукашенком чи Назарбаєвим", – вважає естонський євродепутат.

Голова парламентської комісії зі співробітництва ЄС-Україна, польський євродепутат Павел Коваль закликає колег та Європейську комісію бути терплячими, бо "у такого великого проекту, як асоціація з Україною є й великі супротивники... До осені буде ще багато складних моментів, – каже він, – але Євросоюзові не можна втратити шансу наблизити до себе Україну".

"Нам слід апелювати не лише до уряду й правлячої партії (України), нагадуючи їм, як треба поводитися, але й до опозиції. Адже, ні позбавлення мандату члена парламенту, ні блокування парламенту не відповідають поведінці, притаманній демократії", – зауважує чеський парламентар Лібор Ручек.

Ув’язнення політичних опонентів стає звичкою – Гармс

Тим часом, депутати від Німеччини висловлюють сумніви, що заявляючи про бажання євроінтеграції, українська влада справді хоче змін.

Парламентар Ребекка Гармс зауважила, що попри її офіційне запрошення  Сергієві Власенкові, якого Вищий адміністративний суд України позбавив депутатського мандата, взяти участь у парламентських дебатах, прикордонна служба не дозволила йому виїхати за межі країни. Вона висловлює занепокоєння недотриманням принципу верховенства закону і каже, що "в Україні стає звичкою ув’язнювати політичних опонентів".

На підготовчому засіданні делегації Європейського парламенту у зв’язках із Україною, що відбувся у Страсбурзі, представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв наголосив на взаємній вигідності укладення Угоди про асоціацію для обох сторін. Охарактеризувавши її, як важливий фактор зміцнення української державності та європейської ідентичності України, посол наголосив, що ті в ЄС, хто виступають проти укладення Угоди, виступають проти незалежної та суверенної України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте