Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Папа Франциск офіційно став 266-м понтифіком католицької церкви

Наталка Кудрик _ Середа, 20 березня 2013, 09:28
Версія для друку Коментарі 0

Рим – Папа Римський Франциск офіційно розпочав понтифікат, ставши 266-м главою Римо-католицької церкви. У Ватикані на площі Святого Петра він провів урочисту месу з нагоди початку свого Петрового служіння.

На площі були присутні сотні тисяч людей, включно з главами держав світу та лідерами інших церков.

Після затяжних дощів сяюче сонце в день інавгурації ніби ознаменувало світлий початок понтифікату Папи Франциска. Перед святковою церемонією він об’їхав площу, вітаючись із вірними.
 
Він вирішив їхати у відкритому білому джипі. Понтифік відмовився від користування закритим папомобілем, на якому з міркувань безпеки їздили його попередники Іван Павло II та Бенедикт XVI. Несподівано для охоронців Папа Берґольйо зупинявся, наближався до натовпу і цілував дітей та неповносправних людей.

​​Святкова проповідь: Оберігайте всіх і кожного! 

Під час інавгураційної промови Франциск Перший наголосив, що справжня влада – це служіння. Згадуючи святого Йосифа з біблійних читань, він зауважив: "Лише той, хто служить з любов’ю, вміє оберігати!". Оберігати – дієслово, яке стало ключовим у проповіді Папи. Він закликав вірних оберігати Христа у своєму житті, оберігати ближніх, оберігати красу довкола, як це заповідав святий Франциск з Ассізі, на честь якого Хорхе Маріо Берґольйо обрав собі ім’я.
 
"Лагідність не є чеснотою слабких, швидше, навпаки, вона свідчить про наявність сили духа, про здатність бути уважним, співчутливим, бути справді відкритим для іншого, і нарешті здатність любити. Не слід боятися доброти й лагідності!" – наголосив Папа Франциск.
 
Серед провідних політичних лідерів світу інавгураційну промову cлухали державний секретар США Джо Байден, практикуючий католик, канцлер Німеччини Анґела Меркель. Україну представляв віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко.

Папа Римський Франциск і канцлер Німеччини Анґела Меркель, Ватикан, 19 березня 2013 року
Папа Римський Франциск і канцлер Німеччини Анґела Меркель, Ватикан, 19 березня 2013 року

​​
Загалом були присутні понад 130 урядових делегацій з різних країн та представники інших церков. Вперше в історії на інавгурацію Папи Римського приїхав зі Стамбула Вселенський патріарх Варфоломей I – духовний лідер православних християн. 

Звертаючись до людей влади, Папа Римський закликав: "Будьмо охоронцями Божого плану, втіленого у природі, охоронцями ближнього, охоронцями довкілля. Не дозволяймо, щоб шлях нашого світу супроводжували ознаки руйнування та смерті. Але, щоб бути охоронцями, нам слід також дбати про самих себе".

Під час інавгурації у Ватикані, 19 березня 2013 року
Під час інавгурації у Ватикані, 19 березня 2013 року

​​Церква для бідних і злиденних
 
Під час церемонії Папі Франциску вручили символи папської влади: "перстень Рибалки", зроблений з позолоченого срібла та палій – вовняну літургійну стрічку, яку Папа одягає довкола шиї, і яка символізує його роль як пастора понад мільярда католиків у світі.
 
Перший Папа – латиноамериканець і єзуїт – вже наклав на свій понтифікат відбиток простоти, відмовившись від помпезних церемоній попередника Бенедикта XVI. Під час інавгураційної служби Святіший отець одягнув традиційну білу сутану і, на диво, взув чорні черевики, а не червоні шкіряні пантофлі, як це робив Бенедикт XVI. Папа Берґольйо також скоротив тривалість служби від трьох до двох годин. Новий понтифік Франциск прагне засвідчити, що хоче бачити бідну і скромну Церкву, яка допомагає нужденним та знедоленим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте