Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Німеччина вже не вимагає визнання Тимошенко повністю невинною – Рар

П'ятниця, 21 червня 2013, 11:21
Версія для друку Коментарі 4
Київ – Німеччина перевіряє, наскільки Україна виконує вимоги ЄС і міністр закордонних справ Ґідо Вестервелле – не останній впливовий європейський політик, який під час візиту до Києва це робитиме.
Таку думку висловив в інтерв’ю Радіо Свобода німецький політолог Александр Рар.
За його словами, Німеччина вже не вимагає скасування вироків українських судів проти Юлії Тимошенко і її визнання повністю невинною. Серед співбесідників Ґідо Вестервелле у Києві – президент Віктор Янукович, прем’єр Микола Азаров, керівник МЗС України Леонід Кожара, а також лідери опозиції Арсеній Яценюк та Віталій Кличко.

– Наразі діалог між Європою і Україною є, констатують експерти. Наскільки нам відомо, від української влади надійшли певні пропозиції європейській стороні. Чи можна вважати, що візит Вестервелле є передачею відповіді?

– Можливо. Але, думаю, у першу чергу Німеччина хоче перевірити, наскільки Україна виконує вимоги, які ЄС висунув останній раз під час зустрічі у Братиславі. Зараз виглядає, що Євросоюз у своїй більшості хоче підписати з Україною угоду про асоціацію. Це станеться, якщо Україна реформує свою юридичну систему, якщо вона зможе довести, що у майбутньому суди працюватимуть не за адміністративними вказівками, а будуть незалежними, що законодавство дійсно посилить третю владу. Думаю, що Вестервелле – не останній політик, хто зараз приїде в Україну заради того, щоб подивитися наскільки Україна це реалізує. 

– Очевидно, що головною темою переговорів Ґідо Вестервелле з українськими урядовцями буде тема Юлії Тимошенко. Які шляхи вирішення цього питання наразі є?

– Не думаю, що це буде головною темою переговорів. Але тема Тимошенко фігурує. Юлія Тимошенко – це символ того, що в Україні є політичні в’язні. Це західна точка зору. Українська сторона ніколи не погодиться, що Юлія Тимошенко сидить у в’язниці через політичні причини. Але якщо українська сторона все-таки вирішить піти на зустріч ЄС і випустити Юлію Тимошенко на лікування у Німеччину, то у Євросоюзі це сприймуть, як акт доброї волі. Це наблизить Україну до підписання цієї важливої для неї угоди про асоціацію з ЄС.  

– Яких результатів нинішнього візиту варто очікувати?

– Україна змогла, можливо ще не на 100 відсотків, але переконати ЄС, що вона просто змушена грати між Заходом та Сходом. Візит такого важковаговика у європейській політиці, як міністр закордонних справ Німеччини для української сторони є надзвичайно важливим. Якщо Вестервелле повернеться з Києва з переконанням, що Україна суттєво просунулася по тому шляху реформ, по якому вона обіцяла, то ще одна перепона для підписання цієї угоди у Вільнюсі буде знята. 

– Відомо, що Німеччина не є країною-лобістом України у ЄС. Торік на знак протесту проти арешту Тимошенко канцлер Ангела Меркель відмовилася приїжджати на Євро-2012. Чи змінилася зараз позиція Берліна?

– У Німеччини є надія, що Тимошенко на лікування можуть випустити. Німеччина вже не вимагає ануляції рішень українських судів і визнання Тимошенко повністю невинною. Ми бачимо, що навіть у такому складному питанні обидві сторони шукають компроміс і намагаються зберегти обличчя. З іншого боку, Вестервелле приїздить в Україну у той же день, коли пані Меркель їде до Москви. Тут також поданий дуже важливий сигнал для України, що при всьому бажанні Німеччини в економічному плані вибудувати нормальні, прагматичні відносини з Росією, Україна також є не сірою зоною, а об’єктом пильної уваги у всіх відношеннях для майбутнього стратегічного партнерства з Німеччиною та Євросоюзом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 5.45.192.---
Александр Слободяник _ 25.06.2013 01:22
Галина Шевченко:
ув. Галина, а почему вы не пробиваетесь в премьеры - может бы занимались делами украинского народа, поставили газпром на место.Каждый мнит себя стратегом видя бой со стороны.а сам ответственности не берет. все ждем дядю, который придет и решит наши (ваши)проблемы.Вот приедет барин(или Евросоюз) он нас и рассудит. Или дожидаетесь, когда ваших детей милиционеры пришибут(на улице, или в участке)? ВВП выдавил правдами и неправдами цену на газ, 50 лет базе в Севастополе. один в поле не воин.
IP: 93.72.177.---
Галина Шевченко _ 22.06.2013 09:28
"У Німеччини є надія, що Тимошенко на лікування можуть випустити. Німеччина вже не вимагає ануляції рішень українських судів і визнання Тимошенко повністю невинною. Ми бачимо, що навіть у такому складному питанні обидві сторони шукають компроміс і намагаються зберегти обличчя."
========================
Потому ЮВТ и разыгрывает спектакль об обострении болезни, которую в Украине она никак не может вылечить.
Ничего удивительного в том, что в это время Меркель едет в Москву. Её комсомольская дружба с Путиным свидетельствует об очередном сговоре рос. и немецкой власти, за спиной Украины. Вспомним, как Путин заступился за Юлю, когда её обвинили в сдаче интересов Украины. Да и при ВАЮ ещё в 2005 г. Меркель настаивала на европ. ценах рос. газа для Украины, т.к. уже тогда был готов совместный рос.-немецкий проект Северного потока. И Юля, похоже, рассчитывала на свой лакомый кусок в этом проекте, но не случилось ...
IP: 79.139.95.---
wed _ 21.06.2013 16:17
політичну шкоду для неоднозначного (м"яко кажучи) політика Тимошенко (переважно у вигляді розповсюдження правдивої інфи про неї) ви прирівнюєте до "нанесення шкоди українській демократіїї"? )))
хех, дивачно ви ідеали "української демократії" сприймаєте %-)
IP: 78.27.180.---
Sceptyk _ 21.06.2013 11:46
Слова "украинская сторона" надо заменить словом Янукович. Это раз. Во-вторых, "радио Свобода" в своё время приложила немало усилий для того, чтобы утопить Тимошенко. Особенно старался сотрудник этого радио Василь Зилгалов. В третьих, там же когда-то работала Ганна Герман, советник Януковича... Так что "Радио Свобода" может и за свободу... Но её сотрудники нанесли украинской демократии серьёзный урон. Поэтому отношение к этому СМИ и его материалам - у меня лично достаточно негативное. Они пытаются убить назойливого комара, но их сотрудники делают это топором. Либо дураки, либо прикидываются и вредят.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте