Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Українці – анархісти, які хочуть "сильної руки"

Тетяна Ярмощук _ Четвер, 06 червня 2013, 13:39
Версія для друку Коментарі 3

Київ – Україні не вистачає "сильної руки". Так вважає майже 60% українців, опитаних соціологами з групи "Рейтинг". Попри це, понад 40 відсотків опитаних вважають, що Україні не вистачає "більшої свободи слова", і половина висловлюється за розвиток ринкової економіки. Такі суперечливості позицій експерти пояснюють слабкою демократією. При цьому фахівці наголошують, що українцям не притаманна любов до "сильного господаря".
 
59 відсотків опитаних вважають, що Україні не вистачає "сильної руки". Така тенденція зберігається після президентства Віктора Ющенка, упродовж якого тривав президентсько-прем’єрський конфлікт. Але, як заявив Радіо Свобода Олексій Антипович, директор соціологічної групи "Рейтинг", яка проводила це дослідження, українці не хочуть диктатора, йдеться просто про сильного менеджера.

"Зараз ця цифра стабільна. Інша річ, що у показниках, наприклад, з розвитку ринкової економіки, цензури, свободи слова тенденція говорить про те, що люди потребують більше свободи, – розповідає Антипович. – Тому "сильна рука" – це скоріше про сильного керівника, менеджера, а не про авторитарне керівництво. Українці вже не хочуть авторитаризму. Вони звикли до демократії і свободи слова".
 
Прихильниками "сильної руки" здебільшого є представники старшого покоління, зазначає Радіо Свобода політичний експерт Володимир Фесенко. Ще однією причиною цього він називає слабку демократію в Україні. Разом з тим Фесенко наголошує, що настрої українців є дуже суперечливими.

"Одна і та ж людина може підтримувати свободу слова і "сильну руку", європейську інтеграцію України і союз з Росією, – каже він. – Одна і та ж людина каже, що не довіряє партіям (у нас рівень довіри партіям навіть нижчий, ніж рівень довіри міліції), але половина населення каже, що має свою улюблену партію. Це все стан молодої, хиткої демократії. Наявність такої амбівалентності – це показник того, що вирішальний вибір буде за елітами".
 
Індивідуальна свобода чи "сильна рука"?
 
Якщо ж подивитися на історичну перспективу, то українцям, на відміну від росіян, орієнтація на "сильну руку" не притаманна, переконаний історик Володимир В’ятрович. Оскільки тривалий час українці не мали власної держави, а відтак і загальновизнаного сильного керівника.

"На відміну від сусідів росіян, які мають великий культ держави і відповідно державного керівника, в українців в історії, навпаки, ніколи не було якогось сильного вождя, який би був визнаний всіма, – наголошує В’ятрович. – В українців дуже високий ступінь індивідуальної свободи, яка справді часом може переростати в анархію. Але ті люди, які б мали бути зацікавлені у розбудові держави, повинні цю свободолюбну енергію використати на позитив". 

У сусідній же Білорусі прихильниками "сильної руки" є майже третина громадян, а прихильниками демократії – більше ніж половина. Такими є дані білоруського Незалежного інституту соціально-економічних і політичних досліджень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 77.90.196.---
HoneyBee _ 06.06.2013 17:57
очень странный опрос... что такое "сильная рука"? каждому опрошенному объяснили, что теперь сами гадаете?
IP: 194.44.167.---
Александр Лопатенко _ 06.06.2013 13:55
Украинцы, как нация, не состоялись... еще все впереди!
IP: 176.8.152.---
Honest _ 06.06.2013 13:54
Угадайте с первого раза, кто заказал и оплатил этот "опрос"

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте