Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Подих холодної війни на порозі Вільнюса

Віталій Єреміца _ П'ятниця, 18 жовтня 2013, 14:57
Версія для друку Коментарі 3

Брюссель – Холодна війна між ЄС та Росією триває, кажуть деякі європейські депутати.

Емоцій до цього протистояння додають широкомасштабні навчання НАТО в регіоні Балтійського моря, що мають відбутися за декілька тижнів до рішень Вільнюського саміту.

І хоча вони заплановані віддавна, Росії ці маневри не до вподоби. Беручи до уваги прагнення держав регіону наблизити до себе країни "Східного партнерства", що розходиться із інтересами Кремля, у Європі навіть залунали розмови про новий подув "холодної війни".

Європейський депутат від Польщі Яцек Саріуш-Вольські заявляє відкрито про те, що холодна війна між ЄС та Росією триває. Він каже, що свідченням цьому є наростаючий тиск та погрози з боку російських лідерів, адресовані країнам-сусідам, які прагнуть асоціації з Євросоюзом.

Тим часом, емоцій до цього протистояння між Росією та Заходом додали ще й заплановані на листопад натовські військові навчанні "Steadfast Jazz 2013". Там буде задіяна величезна кількість техніки та шість тисяч військових, серед яких буде й сотня солдат і офіцерів з України. Ці плани, як зазначають оглядачі, розсердили росіян, адже маневри відбуватимуться неподалік від їхніх кордонів – у Польщі та країнах Балтії.

У відповідь, наприкінці вересня росіяни спільно із білорусами провели свої військові навчання. І хоча офіційно солдати там "боролися" із уявними терористами, міністр оборони Естонії Урмас Рейнсалу зробив зауваження: "такої поведінки ми не спостерігали з часів холодної війни". Адже, як зазначили деякі країни НАТО, маневри російських військових нагадували напад на якусь із них.

Росія подекуди має підступний підхід – експерт

То чи справді ми спостерігаємо повернення вже дещо призабутої атмосфери "холодного протистояння"? – запитало Радіо Свобода у директора французької Фундації стратегічних досліджень Іва Буає.

"Говорити про нову холодну війну нерозумно і не має сенсу, – відповідає голова французького аналітичного центру. - Відбувається повернення реальної політики. Росія в деяких сферах справді має підхід доволі підступний. Балтійські країни, зі свого боку, дещо чутливі відносно сьогоднішної Росії. Але коли ми глянемо на розташування воєнних сил Росії, то бачимо, що вони переважно зосереджені на Кавказі, в Центральній Азії, поблизу Китаю, а зовсім не в Європі".

Водночас, європейське інтернет-видання EUobserver підкреслює, що плани НАТО провести свої навчання навіть російський міністр оборони Анатолій Антонов раніше назвав такими, що відповідають "духові холодної війни".

Ів Буає, голова французької Фундації стратегічних досліджень
Ів Буає, голова французької Фундації стратегічних досліджень

Втім, французький експерт Ів Буає зауважує, що вправи Північноатлантичного союзу були сплановані на останньому саміті країн-членів цієї організації. Головна їх мета справді полягає в тому, щоб додати державам Балтії впевненості перед можливою атакою з боку сусідки Росії.

"У Росії планують відібрати коштовність – Україну"

Джерела в НАТО стверджують, що листопадові військові навчання покликані вселити в регіон Балтійського моря довіру, спокій та впевненість. Для прозорості процесу на них будуть запрошені й спостерігачі від Росії.

Разом з тим, директор Інституту зовнішньої політики Латвії Андріс Спрудс вважає, що Росія теж за будь-якої можливості демонструє громадянам свою воєнну міцність та вплив у Балтійському регіоні, що зберігся донині.

Тим часом, як зауважує оглядач EUobserver: "Воєнні ігри НАТО на російських кордонах співпали зі скрутним періодом європейсько-російських відносин", та "коли в Литві очікується подія, на якій планують відібрати (в Росії) колишню радянську коштовність – Україну".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 209.195.84.---
Mykhailo Vernydub _ 19.10.2013 12:36
Смиагол-Путин: "Моя пре-е-елесть. Они у нас ее укра-а-али..."
IP: 46.202.28.---
Джон Урус _ 18.10.2013 16:04
Prescience:
Вона (Європа) спокутує свій гріх що не допомогла Русі в 1242 році відбити напад Орди, половину війська якої складали угро-фінські народи Суздальського князівства.
IP: 194.213.104.---
Prescience _ 18.10.2013 15:11
Тим часом, як зауважує оглядач EUobserver: "Воєнні ігри НАТО на російських кордонах співпали зі скрутним періодом європейсько-російських відносин", та "коли в Литві очікується подія, на якій планують відібрати (в Росії) колишню радянську коштовність – Україну".

Ні це не випадкове співпадіння. Вона (Європа) спокутує свій гріх що не допомогла в 1920 році прогнати кацапню і Україна була на 70 років окуповано найстрашнішим ворогом 20 століття що знищив третину українців.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте