Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

"Як ударити Путіна, де йому болить" (світова преса)

Сергій Драчук _ П'ятниця, 16 травня 2014, 10:48
Версія для друку Коментарі 1

Західна преса пише про труднощі, що постають перед нинішнім керівництвом України, яке напередодні виборів намагається втримати країну від розпаду.

А в цей час мільярдер Рінат Ахметов намагається здобути собі більшу владу над українськими регіонами, пишуть газети.

Друкують у пресі й нові пропозиції, як найболючіше покарати за дії щодо України президента Росії Володимира Путіна.
 
Тимчасова влада України бореться за те, щоб не дати країні розколотися, і її дії викликають сумніви і в декого з тих українців, які бажають їй успіху, пише щоденник Washington Post. Перед прозахідними лідерами, які прийшли до влади в лютому, постав нагальний бюрократичний виклик: провести через десять днів вибори по всій країні в час, коли уряд не може відновити контроль над більш як десятком міст на Сході України.

Там повстанці, посилаючись на результати поквапливого "референдуму", проголосили створення двох "республік". Хоча прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запевняє, що його уряд зробить усе для проведення вільних і чесних виборів 25 травня навіть у "гарячих точках", наростають сумніви, чи не доведеться владі відмовитися від виборів, особливо в деяких місцевостях на півдні і сході, пише газета зі США.

Та підготовка до виборів – далеко не єдина морока для нових керівників, мовиться у статті. Їм дісталася у спадщину ціла низка значних викликів. Вони намагаються підтримати слабкі силові структури чи замінювати місцевих керівників правоохоронних органів, які змінюють свою прихильність. А на Донбасі, в серці руху бойовиків, дехто з українських посадовців скаржиться, що незграбні спроби Києва впоратися з кризою тільки призвели до її поширення.

Зокрема, у статті згадано про те, що військовики часто бояться діяти активно, щоб не спричинити жертв серед населення, чи, ледве взявши опорний пункт бойовиків, по тому віддають його назад. Це, серед іншого, призводить до появи думки, що Україні було б краще залишити східні регіони, як це сталося з Кримом.
 
Британська Financial Times тим часом пише про заклик найбагатшого українця Ріната Ахметова змінити Конституцію й надати регіонам більше повноважень. У цьому своєму найсильнішому наразі втручанні у кризу, що загрожує роздерти Україну, Ахметов заявив, що вважає: Донбас може бути щасливим тільки в єдиній Україні.

Телезвернення Ахметова з’явилося через кілька годин по тому, як примирливіші слова пролунали з Росії: там спікер Державної думи Сергій Наришкін підтримав проведення президентських виборів в Україні 25 травня (що відкидають сепаратисти на Сході України), а міністр закордонних справ Сергій Лавров повторив, що Росія не має наміру посилати війська до Східної України.

Заклик також пролунав у час, коли значна частина української політичної еліти починає гуртуватися навколо думки, що саме децентралізація може допомогти покласти край політичній кризі в Україні. В уряді вже почали розробляти пропозиції про розширення повноважень регіонів, пише щоденник.
 
А європейське видання Wall Street Journal друкує статтю про те, як "вдарити Путіна там, де йому болить", маючи на увазі економічні санкції проти "імперіалізму Володимира Путіна". Самих лише заморожень активів і заборон на в’їзд для Путінових друзяк замало, мовиться у статті, один із авторів якої – колишній директор Центрального розвідувального управління США Джеймз Вулсі, співзасновник Ради з енергетичної безпеки США.

Автори вважають, що є спосіб підірвати намагання Росії домінувати в регіоні й одночасно зміцнити економіки Заходу – це збити ціну на нафту.

А оскільки домогтися цього від картелю ОПЕК, який контролює більшу частину видобутку, практично неможливо, то вони пропонують інший вихід: відкрити змагальність між різними джерелами пальних для автотранспорту, щоб власники могли просто на заправці зробити вибір, порівнявши витрати на кожен кілометр. У статті мовиться, що в той час, як більшість пальних для транспорту нині виготовляють із нафтопродуктів, нинішні низькі ціни у США на природний газ, спирт-метанол та пальне на базі природного газу роблять їх економічно привабливими альтернативами бензинові.

А створення авта, здатного їздити на різних альтернативних пальних, зроблених із природного газу, біомаси, вугілля тощо, поруч із бензином, призведе до його подорожчання на 100 доларів – це половина ціни паска безпеки, мовиться у статті. Така перебудова автомобільного флоту займе багато часу і не матиме негайного впливу на Росію – але так само і з санкціями, кажуть автори. Але нафта повільно, але невпинно втрачатиме місце у глобальному балансі потуг, і країни, що покладаються на високі ціни на нафту, муситимуть значно перебудувати свої геополітичні амбіції щодо решти світу, мовиться у статті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 178.151.245.---
Andrey Tokar _ 16.05.2014 11:19
Чем больше районов Луганкса и Донецка не проголосуют, тем большая вероятность получения результата уже в первом туре. А если эти области скажут, что они не выбирари нового президента, то мы ответим, что мы Янека тоже не выбирали, однако жили с ним 4 года. И Донецк и Луганск, пусть поживет с новым президентом 4 года.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте