Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

"Я – патріот Польщі, тому допомагаю Україні, як можу" – режисер Северин

Середа, 15 жовтня 2014, 17:27
Версія для друку Коментарі 0
Анджей Северин, польський актор і режисер

Київ – Актор і режисер, директор Польського театру у Варшаві Анджей Северин зустрівся у театрі імені Франка в Києві зі своїми українськими шанувальниками, домовився про спільну роботу з "франківцями".

У Харкові, у театрі "Арабески" він провів своєрідний майстер-клас акторської майстерності. Адже за плечима Северина – робота у знаменитому паризькому театрі "Комеді франсез", у польському Телевізійному театрі.

Хоча у світі Северина здебільшого знають як кіноактора – він зіграв у "Землі обіцяній" Анджея Вайди, у "Списку Шиндлєра" Стівена Спілберга, у "Вогнем і мечем" Єжи Гофмана. Але, за словами Северина, його головна любов – театр.

– Кіно, кіно, кіно! Публіка, на жаль, виносить судження про акторів, режисерів, продюсерів і так далі з огляду на їхню кінокар’єру. Знаєте, люди щиро вважають, як свого часу Ульянов-Ленін, що кіно є найголовнішим серед різних видів мистецтва. Я так не вважаю. Хоча мої прихильники також здебільшого бачать мене на кіноекрані й рідко відвідують театр. Але саме у театрі, на сцені актор і режисер виявляють глибину і могутність свого таланту. Тож для мене особисто театр – найважливіший!

– Про що Ви говорили з акторами і режисерами театрів у Києві і Харкові? Про що домовились?

– Усе просто: ми вирішили зустрічатись, спілкуватись, працювати над спільними виставами у Києві і Харкові. Я – актор і режисер, але я готовий грати на сцені з українськими акторами, я можу поставити п’єсу з українським режисером.

Поляки й українці, після століть складних відносин, тепер разом, на одній стороні, так би мовити

Подивимось, чи вдасться мені запросити театральних діячів України до Польщі, для роботи на підмостках Польського театру, напирклад. Знаєте, я патріот Польщі. Поляки й українці, після століть складних відносин, тепер разом, на одній стороні, так би мовити. І я намагаюсь допомогти Україні, як можу, і у Польщі я не один такий.

– В Україні Вас знають як виконавця ролі Єремії Вишневецького у фільмі "Вогнем і мечем", як одного з провідних героїв оскароносної стрічки "Список Шиндлера". Що Ви – патріот Польщі, який підтримує Україну, як Ви самі сказали, хочете побажати українцям?

Я вболіваю за вас, українці, я підтримую вас і зичу повернення миру у ваші оселі

– Давайте не забувати нашого минулого. Його ніколи не можна забувати, не можна не робити висновки з цього минулого, – щоб не мати клопоту у майбутньому. Я цікавився польсько-українськими стосунками, мене цікавили трагічні і героїчні сторінки історії наших народів і держав. Я вважаю, що це корисно знати мені не лише як людині, яка час від часу вживається в образи якихось історичних осіб – мені це треба знати, тому що я поляк, а Україна – східна сусідка Польщі. Я вболіваю за вас, українці, я підтримую вас і зичу повернення миру у ваші оселі. Це те, що я би хотів усім вам сказати.

Довідка Радіо Свобода

Анджей Северин – один із найвидатніших польських акторів, який уже із наймолодших літ проявляв зацікавлення театром, народився в 1946 році у Німеччині. У 1968 році Северин закінчив варшавську ДВТШ і розпочав працю у театрі "Атенеум", в якому пропрацював до 1980 року. Набув популярності завдяки досконалим ролям у спектаклях Телевізійного театру, які значно полегшили йому кар’єру в кіно. Знявся у багатьох відомих польських фільмах, у яких створив незабутні образи. Часто також виступає як оповідач. Співпрацював, серед інших, із Анджеєм Вайдою, Кшиштофом Зануссі та Єжи Гофманом.

Після значних успіхів на батьківщині, разом із Войцехом Пшоняком виїхав до Франції, де вони мали виступити у п’єсі Вітками "Вони", і незабаром став там одним із найбільш шанованих артистів. Він – член знаменитої "Комеді Франсез" і слід зазначити, що Северин – другий в історії цього театру актор іноземного походження, якому запропонували роботу в цьому престижному колективі. Анджей Северин також викладав у польській і французькій Вищій театральній школі. У 1998 р. відкрито його зірку на Алеї Зірок у Лодзі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте