Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Путін заохочує кризу на сході України (світова преса)

Анна Шаманська _ П'ятниця, 12 грудня 2014, 11:23
Версія для друку Коментарі 0

Світові ЗМІ пишуть про те, що агресія та тиск Росії на сусідні країни не зменшуються, тому Захід має посилити санкції проти неї, а також надати Україні всю необхідну підтримку. Тим часом, як зазначають інші видання, у Митному союзі, здається, починають з’являтися тріщини.

Американська газета Washington Times намагається відповісти на питання, чому російський президент Володимир Путін продовжує залякувати сусідні країни, не дивлячись на те, що російська економіка повільно руйнується. Скоріш за все, пише видання, саме економічна ситуації і є причиною цього. "Нічого не відволікає думки росіян від економічних проблем краще, ніж підроблений страх перед зовнішньою загрозою, особливо перед США", – зазначає газета.

Іншою причиною може бути просто те, що Путін має змогу залякувати сусідів, адже ці країни знаходяться у такій собі "сірій зоні" впливу, розділеній між Росією та Заходом, пише видання. Також можливо, що на Путіна впливає відчай. Зокрема, Росія була змушена відмовитися від проекту газопроводу "Південний потік", не дивлячись на вже вкладені серйозні інвестиції, зазначає газета. Крім того, сусідні країни та Європа взагалі почали бачити загрозу у енергетичній залежності від Росії.

Час не на боці Путіна, підсумовує видання. Він, напевно, очікує, що терпіння Заходу скоро скінчиться, а тому він має посилити свій вплив на сусідні країни поки ще має час. "Захід має бути пильним і не дозволяти тиску на Кремль спадати", – пише  Washington Times.

Схожу думку виказує і американський часопис Forbes. Зокрема, повідомлення про порушення сепаратистами "дня тиші" на сході України підтверджують ідею автора статті, що Путін має вирішальну роль у цій кризі. "Без нього та його бажання, щоб цей конфлікт не вщухав, сепаратисти не були б у змозі продовжувати боротьбу", – пише автор.

Ніщо, здається, не вказує на зміну російської поведінки стосовно України. Саме тому Захід має діяти, пише часопис. Зокрема, швидко посилити економічні санкції проти Росії, а також надати Україні військову допомогу. Крім того, згідно з останніми даними МВФ, які надає часопис, Україні потрібна більша фінансова допомога, ніж Захід вважав раніше (окрім вже обумовлених 17 мільярдів доларів, Київ додатково потребує ще 15 мільярдів). Україна має мало часу, перш ніж Захід вже не буде в змозі допомогти змінити її долю на краще, пише Forbes.

Тим часом, російська англомовна газета Moscow Times пише про Митний союз, який майже не виглядає, як "союз". Сьогодні всі альянси, які засновані на взаємному партнерстві, потребують ввічливості, терпіння та поваги до юридичних процедур. Росія ж, здається, переслідує власні інтереси, зазначає видання. Зокрема, запровадивши санкції проти західних країн, Москва не переймалася тим, як ці заходи вплинуть на її торговельних партнерів.

За правилами Митного союзу, країна-член може заборонити імпорт харчових продуктів, як це нещодавно зробила Росія стосовно Білорусі, однак, країна-постачальник має отримати попередження за три дні до впровадження заборони. Москва, у випадку з Білоруссю, цього не зробила. Крім того, Митний союз дозволяє країнам-членам вводити односторонні обмежувальні заходи (як, наприклад, санкції проти західних продуктів), однак лише на шість місяців. Тобто, Росія має відмінити санкції наприкінці лютого 2015 року, якщо цього будуть бажати інші країни-члени. Невідомо, чи захоче Росія грати за правилами.

"Здається, Кремлю важливіше показати "клятому Заходу" що до чого, ніж плекати взаємовигідну співпрацю та інтеграцію зі своїми сусідами та малочисельними  союзниками, які все ще залишаються", – підсумовує Moscow Times.

Радіо "Свобода"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте