Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Економіка Росії приречена (світова преса)

Середа, 17 грудня 2014, 10:45
Версія для друку Коментарі 0

Світові ЗМІ пишуть про те, що російська економіка зайшла в глухий кут. Більше того, російський рубль уперше має показники нижчі від показників української гривні. Тим часом український бізнесмен і меценат Віктор Пінчук пише на сторінках британської газети про боротьбу з корупцією.

Американська газета Washington Post пише, що російська економіка приречена. За минулий місяць рубль упав на 22 відсотки щодо долара,

причому він втратив цілих 11 відсотків лише за понеділок, 15 грудня.

 Що б не робила Росія сьогодні, пише видання, вона перебуває у безвихідному становищі. "Економіка Росії потребує нижчих процентних ставок, щоб заохотити зростання, але місцеві компанії потребують вищих процентних ставок, щоб підштовхнути вгору курс рубля і щоб усі ті долари, які вони позичили, не коштували так багато грошей", – пише газета.

Взагалі, Росія Путіна, як і СРСР колись, є такою ж сильною, як і ціни на нафту. Історія знову себе повторює, тільки цього разу без марксизму-ленінізму, вважає видання. Путін міг дозволити собі вторгнутися в Грузію і Україну, коли ціни на нафту були тризначні. Сьогодні, коли ціна на нафту є вдвічі меншою, Росія не може дозволити собі взагалі нічого. "Путін може грати у шахи у той час як Захід грає у шашки, але лише у тому випадку, якщо ми позичимо йому гроші на гральну дошку", – підсумовує видання.

Міжнародна агенція новин Bloomberg опублікувала діаграму дня, згідно з якою падіння російського рубля вперше обігнало падіння української гривні. Рубль упав на 49 відсотків, а гривня на 48, пише агенція.

"Росія перебуває в епіцентрі шторму. На її економіку впливають західні санкції та дуже різкий нафтовий шок. Вагома частина ослаблення гривні вже відбулася. Україна є енергетичним імпортером, а Росія – експортером", – пояснює Bloomberg.

Тим часом український бізнесмен і меценат Віктор Пінчук опублікував у британській газеті Financial Times статтю, в якій говорить про те, що Україні потрібна підтримка Заходу, але не безвідмовна. "Підтримка Заходу має залежати від зусиль України покінчити з корупцією й олігархією, – пише Пінчук. – Для когось може здатися дивним те, що людина, яку часто називають олігархом, закликає покінчити з олігархією. Але олігархія відрізняється від великого бізнесу".

На думку Пінчука, вдруге висловити довіру Україні після Помаранчевої революції є дуже щедро з боку західних лідерів. Українцям варто пам’ятати, що другий шанс є їхнім останнім. "Керівництво країни зможе перемогти і переможе найбільш безжальних корупціонерів, тільки якщо стратегічний альянс західних партнерів і критична маса українців будуть працювати разом", – пише Пінчук. Бізнесмен додає, що зробив багато помилок, але на початку 2000-х зрозумів, що бізнес і політику не можна об’єднувати. Тоді він почав вкладати гроші у розвиток і навчання українців, щоб зробити з них "рішучу силу змін".

"Українське суспільство здивувало світ і мене теж. Я не думав, що воно зможе стати настільки сильним настільки швидко", – пише Пінчук на сторінках Financail Times.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте