Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Порошенко може кинути прямий виклик війську Росії (світова преса)

Вівторок, 09 грудня 2014, 10:25
Версія для друку Коментарі 0
Петро Порошенко

Світові ЗМІ пишуть про те, що Заходу варто побудувати нову систему безпеки в Європі разом із Москвою, щоб вирішити українську кризу. Інші видання пишуть про те, що Захід мав би і надалі тиснути на Кремль виконати свої зобов’язання у рамках Мінської угоди, зокрема, шляхом надання Україні оборонної зброї.

Американська газета Washington Post розмірковує: як зробити так, щоб з української кризи переможцями вийшли і Україна, і Захід, і Росія. На думку авторів статті, реакція Заходу на дії Росії наполовину неправильна, і це створює ризик погіршення безпеки України та відносин між Сходом і Заходом.

По-перше, на думку видання, Україні не треба надавати зброю, адже це все одно не допоможе їй захиститися від потужної російської армії. Навпаки, західна зброя може заохотити президента України Петра Порошенка кинути прямий виклик російському війську, що призведе лише до ескалації воєнної ситуації в Україні.

Перш ніж робити це, і перш ніж розгортати постійні війська НАТО на території Балтійських країн, лідери західних країн мають спробувати співпрацювати з Росією над створенням нового європейського порядку безпеки, прийнятного для всіх сторін. Росія не матиме сил домінувати над сусідніми країни, але вона має сили та волю, щоб дестабілізувати економічне та політичне середовища у цих країнах. Якби Захід не відповідав на дії Росії, ситуація там вже є вкрай тяжкою, але рейтинг російського президента Володимира Путіна залишається високим. Більш дієвим для Заходу було б шукати компромісу з Росією, пише видання.

Українська англомовна газета Kyiv Post пише, що США має відповісти на кризу в Україні трьома шляхами: по-перше, США має визнати свої зобов’язання щодо України у рамках Будапештського меморандуму 1994 року. Америка має надати Україні оборонну зброю, тому що кордони країни були порушені, а загроза воєнної ескалації існує і надалі. Вашингтон має пояснити Москві, що припинить постачати зброю Україні, як тільки Росія виконає свої зобов’язання у рамках Мінської угоди.

По-друге, щоб гарантувати солідарність НАТО та ще більше заохотити Путіна припинити бойові дії в Україні, США має пообіцяти, що як тільки Росія виконає свої зобов’язання в рамках Мінської угоди, а Україна отримає повний контроль над Донбасом, Вашингтон не буде підтримувати вступ України в НАТО.

По-третє, США має заохочувати новобраний український уряд запроваджувати реформи. Те, що так мало прогресу було досягнуто на сьогоднішній день, викликає занепокоєння. США та ЄС мають нагадати українським лідерам, що їхня економічна підтримка напряму залежить від швидкої та ефективної реалізації реформ, пише видання.

Американське інтернет-видання Huffington Post пише, що економічна стабільність України – це відповідальність світової спільноти. Звичайно, найбільший тягар лежить на новообраному парламенті, який має провести обіцяні реформи. Хоча українські депутати й цінують те, що лідери інших країн готові ділитися з ними досвідом, Україна сьогодні потребує більше, ніж досвіду.

По-перше, варто розробити для України енергетичний план, обумовлений впровадженням реформ і зобов’язанням їх дотримуватися. Енергетичні інвестори, участь яких у різноманітних енергетичних проектах в Україні обговорювалася роками, мали б нарешті почати працювати. Країні також потрібна багатомільярдна програма допомоги для оновлення опалювального обладнання, щоб підвищити його ефективність.

Економічний успіх України залежить від усього світу. Тому, у той час як Україна проходить шляхом болючих реформ, вона розраховує на підтримку партнерів, щоб досягти безпрограшного вирішення української кризи для себе та всього світу, пише видання.

Російська англомовна газета Moscow Times пише, що Росія відчуває вплив санкцій. Варто зазначити, пише автор статті, що санкції розроблені не для того, щоб зруйнувати російську економіку, а щоб завдати їй поступової та довгострокової шкоди. Санкції розроблені не для того, щоб змінити правлячий режим Москви, а щоб змінити поведінку Путіна.

Санкції вже погіршили і без того складне економічне середовище Росії. Крім того, вони заборонили російським позичальникам користуватися західними ринками капіталу, що обмежило їхній доступ до доларового чи євро-фінансування. Отже ефект санкцій, разом з іншими збитками, пов’язаними з конфліктом в Україні, має серйозний вплив на російську економіку, яка втратить близько ста мільярдів доларів США цього року.

Самі по собі санкції, зрозуміло, не змушують Кремль змінювати свою поведінку стосовно України. Однак, те, як швидко вони були запроваджені, змусили Москву призупинитися, щоб оцінити ризик подальших санкцій. Ця пауза зокрема дозволила українській армії перегрупуватися й отримати декілька військових перемог, наприклад у Слов’янську в липні, пише видання.

VoA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте