Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Світ без Путіна стане кращим (світова преса)

Анна Шаманська _ Понеділок, 19 січня 2015, 20:53
Версія для друку Коментарі 0

Світові ЗМІ пишуть, що санкції, запроваджені проти Росії, працюють, але для перемоги над путінським режимом у цій державі має статися повномасштабна криза. Інші видання продовжують наполягати на необхідності Заходу підтримувати Україну фінансово, щоб запобігти дефолту.

Американський часопис Newsweek запитує, чи працюють запроваджені проти Росії санкції. Видання наголошує на трьох факторах, які наразі негативно впливають на російську економіку. По-перше, падіння рубля. По-друге, зростання цін на нафту. "Нафта завжди займала центральне місце в економічному зростанні Росії, однак слабка фіскальна політика означає, що для збереження збалансованості бюджету ціни на нафту мали постійно зростати", – зазначає видання. Третій фактор, який впливає на економіку Росії, – різке падіння рівня торгівлі й інвестицій.

На цьому тлі західні санкції відіграють роль такого собі помножувача ефекту вищезгаданих факторів, вважає часопис. "Росія могла б витримати нафтовий шок або шок санкцій окремо, але не одночасно", – пише Newsweek.

Отже, криза у Росії має місце, але це лише її початок. "У кінцевому рахунку матеріалізація повномасштабної кризи залежить від економічних і політичних факторів. Інфляція та глибока рецесія випробують санкції – чи зможуть вони створити умови для миру, а не просто позбавити російську еліту коштів", – підсумовує видання. Щоб у російському суспільстві відбулися зміни, самі росіяни мають відчути негативний вплив санкцій.

Українська англомовна газета Kyiv Post пише, що світ без російського президента Володимира Путіна стане кращим. "Його здатність вбивати та дестабілізувати стримує лише поточна економічна слабкість, яку Захід має підтримувати і надалі", – зазначає видання. Загалом, західні країни перебувають на правильному шляху, продовжуючи збільшувати тиск, особливо економічний, на Кремль, щоб завадити заподіянню набагато більшої шкоди в Україні або розпалюванню інших проблем.

Україна ж має шанси на перемогу, вважає газета. Для реалізації поставленої мети Київ має прискорити боротьбу з корупцією та ділитися зі світом досягнутими у цій царині успіхами. Крім того, уряд має залишатися у фаворі західних країн, щоб отримати обіцяні 15 мільярдів доларів. "Україна має довести лідерам західних держав, що вона заслуговує на фінансову та летальну військову допомогу", – підсумовує видання.

Британський часопис Economist публікує невтішний прогноз української економіки на 2015 рік. Зокрема, за рік країна має виплатити боргів на приблизно 11 мільярдів доларів, із них 3 мільярди наприкінці року у грудні – Росії. "Однак, у договорі йдеться про те, що за умови перевищення відношення боргу до ВВП України позначки у 60 відсотків, Росія може зажадати повернення боргу раніше. Хоча офіційна статистика ще не була опублікована, скоріш за все, 60-відсотковий бар’єр Україна вже подолала", – зазначає видання.

Західні держави, здається, не горять бажанням надавати Києву серйозну фінансову допомогу через непослідовну політику реформ, робить висновок часопис і нагадує, що український уряд витратив місяць на створення коаліції, енергетична галузь залишається нереформованою, а бюджет ухвалили лише 29 грудня.

"Дефолт послабить довіру українців до власного керівництва та знову скаламутить валютні ринки. Падіння України стане підтвердженням слів Путіна, що західні обіцянки нічого не значать, а спроби впровадження змін на пострадянському просторі ведуть лише до болю. Заходу невдовзі доведеться вирішувати – яке значення для них має Україна", – підсумовує видання.

Сайт американського телеканалу FoxNews пише, що від Путіна варто чекати більше агресії. Це стало зрозумілим ще п’ять років тому. "Коли російський ВВП впав майже на 8 відсотків під час світової кризи 2008-2009 років, серед російських економістів існувала віртуальна згода, що економічна модель Путіна, яка залежить від перерозподілу доходів від зростаючих цін на нафту, а також державного контролю над економікою та корупцією, вичерпала себе", – пише сайт.

Росія потребувала глибоких реформ, які так і не були впроваджені, не дивлячись на те, що Кремль постійно про них говорив, зазначає видання. "Допоки Путін не обере шляху реформ, загострення існуючої ситуації (у тому числі, й в Україні – ред.) лишається єдиною тактикою для утримання та консолідації влади", – зазначає FoxNews.

Через це, підсумовує видання, Захід має бути готовим протистояти, але й працювати разом з Росією у довгостроковій перспективі.

Радіо СВОБОДА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте