Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

"Економічна перспектива Росії – повернення у 90-і" – Бернштам

Середа, 28 січня 2015, 12:56
Версія для друку Коментарі 0

Повернення в епоху дев’яностих років – епоху багаторічної стагнації і падіння реального рівня життя – така перспектива, на думку співрозмовника Радіо Свобода – професора економіки, співробітника Гуверівського інституту в Каліфорнії Михайла Бернштама, – виглядає все більш реальною після рішення американського рейтингового агентства S&P знизити суверенний фінансовий рейтинг Росії з інвестиційного до спекулятивного.

Цього рішення чекали. Провідне світове рейтингове агентство S&P не приховує своїх негативних оцінок щодо спроможності Росії обслуговувати свої борги через погіршення економічної ситуації, падіння цін на енергоресурси та інші вкрай несприятливі для країни обставини.

Проте офіційне повідомлення про зниження рейтингу державних цінних паперів до рівня "сміттєвих" облігацій спричинило майже семивідсоткове здешевлення рубля щодо долара, що викликало не тільки нарікання російських офіційних осіб на зайвий песимізм рейтингового агентства і ринкових гравців, але і здивування деяких фінансових аналітиків, які вважали, що реакція на це рішення не буде настільки бурхливою. Інформаційна служба Bloomberg цитує фахівців, які вважають, що найнеприємніше в цій ситуації те, що агентство S&P підтверджує тенденцію різкого погіршення кредитної ситуації, що, швидше за все, спричинить новий розпродаж російських цінних паперів і зниження рейтингів іншими агентствами.

Як говорить Михайло Бернштам, ця, по суті, фінансова дискваліфікація Росії відріже країну від джерел зовнішнього кредитування, які ще залишаються, і без яких вона в кращому випадку зіткнеться з багаторічною стагнацією:

Михайло БернштамМихайло Бернштам

– Цим рішенням перекриваються чи не останні джерела західного фінансування російської економіки. В результаті санкцій були закриті можливості рефінансування російських боргів банками, розміщення на західних ринках російських облігацій і акцій російських компаній. Але при цьому продовжували рух на ринках вже випущені облігації та акції. Тобто все ще існували канали дуже невеликого, але важливого західного фінансування російської економіки та інвестування в Росію. Зараз цей канал перекривається, так би мовити, природним шляхом без втручання західних урядів, тому що інвестори в дуже значній мірі керуються рейтингами цих агентств. Вони будуть позбавлятися від російських фінансових активів.

– З практичної точки зору, що це означає для Росії і росіян?

– Знижено суверенний рейтинг Росії. Якщо держава буде намагатися розміщувати подальші позики на іноземних ринках, а вона може їх продати і Центральному банку чи залежним від нього банкам, то їй доведеться платити за них набагато більш високий відсоток, що збільшуватиме дефіцит бюджету і знижувати можливості уряду з обслуговування своїх соціальних зобов’язань. Соціальні зобов’язання – це одна з найважливіших видаткових статей бюджету. І коли зменшуються доходи, а вони зменшуються з різних причин (насамперед, від падіння цін на природні ресурси), то держава стикається з бюджетним дефіцитом і повинна скорочувати витрати, якщо доходів стає менше.

– Це скорочення може відгукнутися, скажімо, на виплаті зарплат бюджетникам чи пенсій?

– Якщо виходити зі сценаріїв 90-х років, коли доходи зменшувались порівняно з витратами, першою реакцією уряду була затримка виплат пенсій, заробітних плат. Якщо в цій ситуації Центральний банк Росії почне купувати державні облігації, тобто фінансувати бюджет, це перетвориться на дуже високу інфляцію. Тому можливий сценарій, за якого всі зарплати, всі пенсії будуть виплачуватися вчасно, але вони будуть знецінюватися швидше, ніж надходитимуть до людей. У реальному вираженні ця оплата буде знижуватися, буде падати життєвий рівень населення.

– Тим не менш, на тлі апокаліптичних пророцтв деяких аналітиків, російський бюджет не впав, фінансовий механізм функціонує. Яка ймовірність того, що Росії вдасться подолати ці проблеми порівняно безболісно?

– Росія фінансує свою економіку наполовину з внутрішніх джерел і наполовину із західних джерел. Зараз іноземні джерела закриті. Уявіть собі, якого удару протягом 2014-го було завдано російській економіці, яка не може рости і навіть підтримувати нинішній рівень розвитку, спираючись на внутрішні джерела, через похибки внутрішньої фінансової системи.

– Але це, звісно, не означає, що економіка країни може стиснутися раптово наполовину, падіння буде більш плавним? Це не проста дія віднімання, не прямолінійний процес?

– Не простий, тому що ці борги повинні виплачуватися поступово. Це не означає, що Росія повинна негайно виплатити 650 мільярдів доларів, це означає тенденцію. Якщо в цій ситуації російському уряду вдасться якимось чином змусити експортерів повертати валютну виручку в обсягах, достатніх для поступової виплати західних боргів, то тоді російська економіка буде триматися на нинішньому рівні і стагнувати. Але, якщо це не вдасться зробити і валютної виручки буде надходити все менше і менше, в тому числі і через падіння цін на нафту, тоді російська економіка буде стискатися, скорочуватися і поступово, як в дев’яності роки, рік за роком відбуватиметься економічний спад.

Радіо СВОБОДА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте