Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Як росіяни збирають гроші на війну в Україні (світова преса)

Понеділок, 15 червня 2015, 14:51
Версія для друку Коментарі 0

Російські активісти збирають гроші, щоб оплатити війну в Україні, пишуть журналісти американської газети New York Times. Тим часом Bellingcat має нові докази того, що Росія сфабрикувала фотографії, які звинувачують Україну у збитті літака Малайзійських авіаліній минулого року. А Kyiv Post пише, що українська влада або не має жодної зацікавленості боротися з корупцією, або готова програти цю боротьбу.

Російські активісти збирають гроші, щоб оплатити війну в Україні, пишуть журналісти американської газети New York Times Джо Бекер і Стівен Лі Маєрс. Хоча групи активістів називають свої місії гуманітарними, більшість із них відверто підтримують бойові дії та допомагають технікою сепаратистам у Донецьку та Луганську.

"New York Times оглянув веб-сайти цих груп, їхні оновлення у соціальних мережах й інші ресурси та знайшов понад 10 груп у Росії, які збирають гроші на допомогу сепаратистам", – пишуть журналісти.

Кошти збираються за допомогою державних банків Росії, а також приватної системи терміналів компанії QIWI, яку пов’язують із Visa. Хоча більшість пожертвувань надходять із Росії, журналісти пишуть, що деякі кошти приходять через американські та європейські фінансові інституції, у тому числі Western Union та PayPal. Через західні санкції, цим компаніям заборонено вести бізнес із людьми чи групами, які внесені у чорний список.

Коли прес-секретаря PayPal Сару Фрює запитали про рахунки, за допомогою яких збиралися гроші для сепаратистів, вона сказала, що жоден із рахунків не є дійсним, і відмовилася від подальших роз’яснень.

"Невідомо, скільки грошей зібрала ця мережа пожертвувань, хоча групи, які знайшло видання New York Times, заявляють, що вони отримали мільйони доларів", – пишуть журналісти.

Хоча QIWI і закрила деякі рахунки, прибічники сепаратистів на Донбасі знаходять інші шляхи для отримання пожертвувань. "Група "Бетмен" 20 квітня написала на своїй сторінці у соцмережі, що всі її рахунки, окрім одного у російському банку "Сбербанк", були заблоковані. Однак 18 травня група опублікувала новий QIWI рахунок і заклик: "Донбас потребує вашої допомоги", – пишуть журналісти.

Нові сателітні фотографії ще раз доводять, що Росія сфабрикувала власні "фотодокази" того, що українська сторона начебто збила літак Малайзійських авіаліній у небі над Донбасом 17 липня минулого року, пишуть дослідники міжнародної групи Bellingcat. Завдяки пожертвуванням, компанії вдалося придбати сателітні фотографії датовані днем катастрофи о 11:08. Фотографії російської сторони мають часову позначу 11:32 та 11:40.

Зокрема, на новій фотографії видно, що український "Бук", з якого начебто, за твердженням російської сторони, збили літак, припаркований на власному місці. Однак на російській фотографії, цього "Буку" немає. На інших фотографіях видно чіткі різниці у ґрунті, рослинності та розташуванні військової техніки. За словами дослідників, це доводить те, що російська сторона редагувала фотографії та продемонструвала сфабриковані докази української причетності до катастрофи.

Випадок таємничого зникнення парламентаря Сергія Клюєва показав, що український президент Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк або не мають жодної зацікавленості боротися з корупцією, або готові програти цю боротьбу, пише українське англомовне видання Kyiv Post.

"Україна не є ближчою до створення чистої, компетентної та незалежної системи правосуддя ніж за часів колишнього президента Віктора Януковича", – пише газета.

У зникненні Клюєва звинуватять, обов’язково, генерального прокурора Віктора Шокіна, який не в змозі компетентно та чесно переслідувати у судовому порядку та судити корумпованих українських чиновників, вважає газета. Але Шокін є лише частиною проблеми. Справжня проблема полягає в українських політичних лідерах, які хочуть контролювати систему правосуддя, зазначає видання.

"Kyiv Post нарахував принаймні 30 осіб з оточення Януковича, які зникли після Майдану. Такі групи, як "Реанімаційний пакет реформ" нараховують 50 "втікачів" від кримінальних розслідувань. Це занижені підрахунки, які не включають у себе офіцерів "Беркуту", суддів нижчих рангів та інших", – пише видання.

Порошенко може як завгодно оцінювати власні досягнення у боротьбі з корупцією. Однак українці, знають, якою ситуація є насправді. "Без верховенства закону нова революція – це питання часу", – попереджає Kyiv Post.

Радіо СВОБОДА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте