Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

"Грецьке "ні" поставило країну і євро на небезпечний шлях" – Шульц

Віталій Єреміца _ Понеділок, 06 липня 2015, 11:38
Версія для друку Коментарі 0
Фотоколаж референдуму в Греції

Брюссель – Понад 60 відсотків греків проголосували на вчорашньому історичному референдумі проти нових скорочень та заощаджень, яких вимагали кредитори і ЄС в обмін на грошову допомогу. Тим часом, коли населення там святкує перемогу над тим, що там називають "диктатом із боку кредиторів", у ЄС кажуть, що Греція стала на складний і небезпечний шлях і чекають від Афін нових конструктивних пропозицій.

Чимало експертів у ЄС і за його межами, відмову греків від наступної програми допомоги пов’язують із вірогідністю виходу Греції із зони євро. Натомість, мільйони греків, що сказали "ні" пакетові міжнародної допомоги й відкинули заощадження й реформи, насправді не мають думки покинути єврозону.

"Ми проголосували не проти Європи, а проти нестерпних скорочень, обмежень витрат та економічних настанов із боку євроустанов та міжнародних фінансових закладів", – кажуть вони.

Після оголошення результатів референдуму міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс, закликаючи до більш соціальної та солідарної Європи, заявив, що Греція "хоче реструктуризації боргів, погоджується на реформи, але не на ті, що б’ють просто в серце".

Мартін ШульцМартін Шульц

Однак, обіцянки грецького міністерства фінансів та прем’єр-міністра, мовляв, вже сьогодні-завтра відчиняться банки та з’яляться гроші, – виглядають дуже складними й навіть небезпечними. Греки відкинули те, на що були згідні 18 країн єврозони, і ситуація виглядає дуже критичною – заявив у Брюсселі голова Європейського парламенту Мартін Шульц.

"Негайно потрібна програма гуманітарної допомоги і я сподіваюся, що уряд Греції протягом наступних годин висуне конструктивну пропозицію, яка переконає інші 18 країн єврозони та установи у Брюсселі й зробить можливими переговори. Інакше, ми входимо у дуже складний і навіть критичний період", – заявив Шульц.

Вірогідність виходу Греції з єврозони значно зросла

Європейські політики, зокрема, групи лібералів та консерваторів у Європарламенті зробили категоричні й критичні заяви, на кшталт, "греки зірвали пластир із рани євро".

Вірогідність Grexit, тобто виходу цієї держави із зони євро, після референдуму значно зросла. Грецьке "ні" на цих історичних голосуваннях – це ознака великих розбіжностей між Єврогрупою та Афінами. Однак, у єврозоні є правила, яких слід дотримуватися, і вимоги, яким держави повинні відповідати. І Греція винятком не буде.

Угода, щодо фінансової підтримки взамін збільшення податків та скорочення витрат, яких вимагали МВФ, Європейський центробанк та Єврокомісія, (так званої "трійки") віднині буде предметом нових дуже складних переговорів. Але саме навколо цього ведуться дискусії ось вже протягом 5 місяців і донині розбіжності між "трійкою" і ліво-радикальним урядом Ципраса, тільки поглиблювалися.

Вже на 7 липня голова Європейської ради Дональд Туск призначив зустріч лідерів 19 держав, де в обігу є євро.

​Тим часом, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер проводить консультації, насамперед, із лідерами 18 інших дежав-членів зони євро, а також керівниками європейських інституцій – з президентом Єврогрупи (об’єднання країн, де в обігу є євро) і президентом Європейського центрального банку. Також він має намір виступити на тему грецького референдуму в Європейському парламенті в Страсбурзі у вівторок.

Грецькі банки знову відкриють, якщо буде хоча б натяк на порозуміння

Наслідки грецького референдуму в Парижі вже в понеділок будуть обговорювати німецький канцлер Анґела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд, і саме від їхньої позиції значною мірою залежатиме подальша стратегія у боротьбі з грецькою борговою кризою.

Теоретично, у вівторок грецькі банки, закриті протягом тижня, мали б бути відчинені, але за умови, що з’являться деякі результати порозуміння між Афінами й кредиторами.

Голова Єврогрупи Єрун Дейселблум, коментує так: "Результат референдуму викликає дуже велике розчарування. Для відновлення економіки Греції необхідні складні заходи й реформи. Наразі чекаємо з Афін ініціатив".

Тим часом, лідер французького Національного фронту Марін Ле Пен назвала результати грецького референдуму "перемогою над олігархією ЄС".

Москва, з якою грецький прем’єр-міністр Алексис Ципрас безрезультатно намагався налагодити зв’язки для фінансових позик, з огляду на недільні голосування, заявила, що "Греція зробила крок до виходу із зони євро"

Радіо СВОБОДИ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте