Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Ісландський рецепт виходу з економічної кризи - уряд відмовився платити борги банків

Голос Америки _ Середа, 11 липня 2012, 13:17
Версія для друку Коментарі 0

Мешканці північно-європейської країни побоюються, що приєднавшись до ЄС Ісландія втратить економічну стабільність, яку змогла повернути після кризи 2008-го.

Міністри фінансів країн Євросоюзу домовились щодо фінансової допомоги банківської системи Іспанії, криза якої загрожує не лише економіці країни а й Європи загалом. Перші тридцять із запланованих ста мільярдів євро почнуть надходити до Іспанії вже цього місця. Іспанія стала четвертою економічною потугою Єврозони, банківська система якої опинилась у кризовому стані. 


Якщо раніше участь у Євросоюзі вважалася гарантією економічної стабільності, то у світлі останніх подій мешканці багатьох країн сумніваються щодо доцільності приєднання до Європейського Союзу.

Мають сумніви й ісландці, які підтримали ідею вступу до ЄС, у 2008 році коли рухнули банки Ісландії.

Коли у 2008 році збанкрутували фінансові інституції Ісландії, країна бачила порятунок у приєднання до Європейського союзу. Уряд, за підтримки населення, розпочав процес вступу до ЄС.

Через чотири роки, справи в Ісландії налагодилися. Але тепер вже економіка Євросоюзу переживає не легкі часи. Тож ісландці  розділилися у поглядах на те чи варто продовжувати інтегруватися в об’єднання європейських держав.

Падіння вартості ісландської крони у зв’язку з кризою, врешті сприяло відбудові економіки країни. Іноземцям тепер набагато дешевше відвідати всесвітньо відомі гейзери. У травні цього року країну відвідала рекордна кількість туристів.

Завдяки слабкій кроні, добре йдуть справи і у рибальстві – провідній промисловості Ісландії. Саме ця галузь викликає найбільше занепокоєння опонентів приєднання до ЄС. Ісландці не хочуть ділитися своїми обмеженими рибними запасами з іншими членами Євросоюзу.

У 2008 уряд Ісландії не рятував банки країни і не допомагав їм виплачувати борги. Таким чином уряд мав більше можливостей підтримати своє шоковане суспільство. У нього залишилися кошти на виплату пенсій, допомоги з безробіття, інших субсидій.

Експерти кажуть, що Європа може повчитися на досвіді Ісландії.


Чимало ісландців, тепер категорично проти вступу до ЄС. Їх лякає в першу чергу ситуацію в Греції. Однак, прихильники приєднання до Євросоюзу, такі як
бізнесмен Бенедікт Йоханессон, пропонує рівнятися на інші, успішні держави.

"Чому рівнятися на Грецію? Чому б не подивитися на Данію, Голандію, Швецію, Фінляндію, Німеччину, країни які ближче до нас", - каже підприємець.

Переговори про приєднання Ісландії до ЄС почались у 2010 році. Країна вже отримала право на вільну торгівлю, обмін капіталом, робочою силою, товарами та послугами у межах Євросоюзу. Однак, для  повноцінного приєднання, потрібно отримати схвалення ісландців на референдумі. У ситуації що склалася, важко передбачити, як проголосують 320 тисяч мешканців самобутньої острівної держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте