Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Три бажання американського бізнесу щодо України

Тетяна Ворожко _ Вівторок, 30 квітня 2013, 10:41
Версія для друку Коментарі 0

У 2013 скоротився обсяг торгівлі між США та Україною, банкіри очікують скорочення в цьому році прямих іноземних інвестицій в українську економіку, а міжнародні організації, такі як МВФ та ЄБРР, прогнозують зростання ВВП України в 2013 році на рівні 0-1 %.

Утім, один з найбільших лобістів інтересів американського бізнесу в Україні, президент Американсько-української ділової ради Морґан Вільямс на спад торговельних стосунків між двома країнами дивиться з оптимізмом.

Він вважає це тимчасовим явищем, наводячи приклади компаній, які нарощують обсяги торгівлі з Україною.

"Я щойно повернувся з Небраски. Мені розповіли в компанії, що виробляє обладнання для іригації, що вони тільки що відправили свою продукцію в Україну на суму в 300 тисяч доларів. В іншій компанії, яка працює з фермерськими господарствами в Україні, кажуть, що до них надходить більше замовлень з України, ніж вони можуть виконати. Найбільші компанії США залишаються в Україні. Вони працюють над розширенням свого бізнесу. І вони сподіваються, що в цьому році експорт в Україну буде на високому рівні", – говорить він.

За його словами, американський бізнес, що працює в Україні, уважно спостерігає за трьома процесами:

"По-перше, вони дивляться, чи підпише Україна угоду про розподіл продукції з компаніями ExxonMobil і Chevron, які пропонують добувати сланцевий газ в Україні. З Shell угода вже підписана. Сподіваємося, що всі три компанії матимуть угоди з розподілу продукції в першій половині цього року. Це буде дуже позитивним сигналом.

По-друге, ми сподіваємося на досягнення угоди з МВФ. Враховуючи наявні економічні умови, відсутність реформ і умови навколо світу, в українського уряду немає іншого вибору, крім того, як позичати гроші за кордоном. Взагалі жодного вибору. І вони хочуть тримати гривню стабільною, взагалі підтримувати стабільність в країні до виборів 2015 року. Це ще два роки. Це довгий час. Вони не зможуть не позичати гроші час від часу. Якщо ви мусите позичати гроші, то чому б не робити цього під найнижчі відсотки? І вони мусять робити те, чого від них вимагає МВФ, в будь-якому випадку. Це добре для України, це добре для людей в Україні та економіки. Ми занепокоєні тим, що вони можуть не погодиться на умови МВФ, це може створити великі проблеми цієї осені.

І, по-третє, ми сподіваємось на підписання Угоди про асоціацію України з ЄС у Вільнюсі. Усе це дуже важливо для бізнес-громади.

Звичайно, бізнес-громада хотіла б, аби Україна вирішила свою суперечку щодо ціни на газ з Росією, але це, напевно, не можливо".

Якщо всіх ці три завдання вдасться досягти, прогнозує Вільямс, у наступному році торгівля та інвестиції США в Україну зростуть. Додатковим фактором може стати успішна боротьба з корупцією. В цьому американські бізнесмени підтримують зусилля Європейського банку з реконструкції та розвитку, зокрема пропозицію ввести посаду бізнес-омбудсмена.

"Така програма буде працювати. Щоб ця людина мала певний вплив та ресурси, її мусить підтримати хтось на зразок ЄБРР. Зараз не так багато місць, куди іноземні бізнесмени можуть піти, коли в них виникають проблеми, крім як до послів власних країн. Ця концепція омбудсмена – просто чудова. Звичайно, це залежить від того, як вона буде здійснена, хто буде цією людиною, але це може бути дуже позитивною силою".

ЄБРР також говорив про комітет чи групу, яку банк хотів би призначити, щоб працювати з урядом над шляхами здійснення економічної реформи. От це було б добре. Сподіваємося, що ЄБРР зможе допомогти змінити бізнес-середовище в Україні, тому що він впливовий гравець, і український уряд до цієї інституції ставиться серйозно", – говорить Вільямс.

Морґан Вільямс також сподівається, що українська влада не стане вступати в Митний союз з Росією:

"Більшість у бізнес-громаді думає, що це хибний напрямок і він не є у довгострокових інтересах України. Якщо ви в ЄС, то ви – у співтоваристві націй, що діє на умовах рівноправ’я, де кожна країна має один голос".

В Американсько-українській діловій раді сподіваються також, що українська влада облишить ідею створювати фінансову поліцію.

"Ми вважаємо, що це абсолютно непотрібно і контрпродуктивно і це буде поганим сигналом для бізнес-громади та взагалі негативною силою. В Україні зараз вже достатньо регулятивних та правоохоронних органів – більше не потрібно. Фінансова поліція – погана ідея і мусить бути швидко відкинута", – наполягає Вільямс.

Взагалі 2013 рік, на думку президента Американсько-української ділової ради, може стати вирішальним для української економіки та її розвитку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте