Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Обама вітає активну роль Росії у вирішенні сирійського конфлікту

Понеділок, 16 вересня 2013, 10:42
Версія для друку Коментарі 0

Президент США не вірить, що хімічну зброю у Сирії застосували повстанці аби підштовхнути Захід до втручання у конфлікт, у чому переконаний президент Росії.

Коментуючи в інтерв’ю телеканалу "ABC" узгоджений у суботу план ліквідації хімічної зброї в Сирії, Обама наголосив на важливості механізму контролю за цим процесом. У суботу, США погодились відкласти застосування сили проти режиму Башар Аль-Асада і прийняли разом з Росією схему позбавлення його уряду хімічної зброї.

Однак, вже наступного дня, перебуваючи в Ізраїлі, державний секретар США Джон Керрі вкотре попередив, що Вашингтон не виключає можливості застосування сили, якщо сирійський уряд не виконуватиме умови угоди. Уряд Аль-Асада зобов’язаний, протягом тижня надати детальний список такої зброї, а згодом доступ до неї міжнародних інспекторів.  

Протягом триденних переговорів у Женеві делегації США та Росії спів ставили свої розвідувальні данні і погодились, що уряд Сирії має приблизно тисячу тон хімічних речовин. Москва та Вашингтон домовились підтримати механізм контролю над процесом їх знищення, за що відповідатиме ООН.

Угоду привітав найближчий союзник Сирії Іран, який назвав рішення відкласти застосування сили відмовою від поведінки екстремізму. В інтерв’ю американському телебаченню, Барак Обама розповів, що обмінявся кількома листами з президентом Ірану Гасаном Рогані з приводу ситуації у Сирії. 

На погляд американського лідера, дипломатія підкріплена військовою силою, може потенційно стати  моделлю переговорів щодо іранської ядерної програми. Обама не повідомляв подробиць своєї переписки з іранським колегою, однак, дав зрозуміти, що ядерні амбіції Тегерана хвилюють Вашингтон більше ніж хімічна зброя Сирії.

Тільки тому, що США відклали бомбардування Сирії, Іран не повинен робити висновки, що у разі необхідності Сполучені Штати не застосують військову силу проти нього, підкреслив Обама. З іншого боку, зауважив президент Сполучених Штатів, ситуація з Сирією, приклад для Тегерана, що існує дипломатичний шлях вирішення таких питань.

 Згідно плану узгодженого Сполученими Штатами та Росією, хімічна зброя повинна бути вивезена з Сирії та знищена до середини наступного року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте