Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Американський генерал: Путін розпалив вогонь, який може вийти з під його контролю

Зореслав Байдюк _ Понеділок, 28 липня 2014, 10:23
Версія для друку Коментарі 0
Генерал Мартін Демпсі

Найвищий військовий посадовець США, Генерал Мартін Демпсі занепокоєний, що поведінка Кремля може мати негативні наслідки континентального масштабу. На його погляд хвиля націоналізму, яка зростає в Європі, певним чином була здійнята діями росіян.

"Росія прийняла рішення величезного масштабу, змінити прийнятий порядок, цілісність суверенних держав.  Я боюсь, що Путін можливо розпалив вогнище яке виходить з під його контролю".

Застосування Росією артилерії проти українських військових, за оцінкою американського військового, змінює систему безпеки усієї Східної Європи. Генерал нагадав, що вперше з 1939 року, уряд однієї держави застосовує військову силу на території іншої суверенної Європейської країни. Він порівняв поведінку  Володимира Путіна з діями Сталіна, який під тим аналогічним гаслом захисту етнічних росіян, у 1939 році окупував Західну Україну, що тоді належала до Польщі.   

 Воєнні дії в Україні, зазначив Мартін Демпсі, знаменують зміну у відносинах між Європою та Росією, як також у стосунках Вашингтона та Москви. Щоправда, наскільки глибокими будуть ці зміни, ще не зрозуміло. Нарощування воєнного потенціалу Росією, авіації та ракет дальнього радіусу дії, що почалось з 2008 року, вказує на бажання Кремля змінити існуючий баланс сил, каже генерал.

"Вони безумовно прагнуть зайняти іншу позицію не лише у Східній Європі, а й у Європі загалом та у стосунках зі Сполученими Штатами".  

У цій ситуації, на думку Мартіна Демпсі, НАТО повинно визначитися, що ці зміни означають для Альянсу, який було створено для стабільності та безпеки у Європі на противагу Радянському Союзу.  Генерал Демпсі вважає за потрібне підтримувати контакти зі своїми російськими колегами, поміж яких бачить певний спротив діям Володимира Путіна.

"Про це ризиковано говорити, адже десяток з них можуть завтра потрапити у Гулаг, але на мій погляд. російські військові та лідери яких я знаю, проти своєї волі беруть участь у цих бойових діях".

За словами генерала Демпсі, Сполучені Штати не сидять склавши руки. Триває активний процес визначення, яку підтримку надати Україні, і у цьому процесі Пентагон співпрацює з союзниками по НАТО. Окрім того, США переглядають свою власну модель безпеки і  стратегію до якої не повертались двадцять років, розповів Мартін Демпсі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте