Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Підтримки Заходу не достатньо, бо Росія душить Україну - "Вашингтон Пост"

П'ятниця, 17 жовтня 2014, 10:56
Версія для друку Коментарі 1
Путін у Сербії

Підтримка, яку Захід надає Україні недостатня для того, щоб дозволити їй одночасно витримувати тиск Росії по всіх фронтах та запроваджувати необхідні реформи, до імплементації яких сам Захід прив'язує фінансову підтримку України. Про це на сторінках "Вашингтон Пост" пише економічний оглядач Стівен Мафсон.

17-мільярдний допомоговий пакет Міжнародного валютного фонду не включав покриття втрат від війни між українським військом та підтримуваними Росією сепаратистами - пише Мафсон.
 
"Якщо у найближчий час не відбудеться якесь позитивне зрушення, яке переконає, що Київ здатен врятувати ситуацію, Україні загрожує системна економічна криза", - цитує оглядач відомого економіста Тімоті Еша, голову департаменту дослідження ринків, які розвиваються, у Standard Bank.

Економіст відзначає, що США та ЄС "щедрі на теплі слова на адресу України, і аж ніяк не на долари", а "за промову усього життя у Вашингтоні президент України Петро Порошенко отримав 53 мільйони доларів дрібною монетою. Цих грошей достатньо, щоб покрити 9 днів війни на Cході".
 
При цьому Росія - переконаний Тімоті Еш - "докладає усіх зусиль, щоб максимально ускладнити життя будь-якій прозахідній владі України".
За таких умов, на думку експерта, запровадження реформ, яких потребує Україна і до яких Захід прив'язує подальшу фінансову підтримку - стають дуже ризикованими, адже болюче вдарять по населенню України.
 
Стівен Мафсон ілюструє ситуацію на прикладі енергетичного сектора.
 
"В Україні про реформи говорять вже 23 роки", - цитує Мафсон очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

На думку Коболєва, лише скасування субсидій для промисловості та індивідуальних споживачів, відмова від марнотратства, зменшення імпорту з Росії та посилення власного видобутку газу зроблять "Нафтогаз" життєздатним.
Втім у ситуації економічної кризи, запровадження реформ натикається на нові і нові перепони, які ставлять під сумнів ефективність системних змін.
 
"Україна вже підвищували ціни на газ на 40-50: для певних категорій споживачів, але зважаючи на здешевшання гривні, ціна газу для них у доларах - навпаки зменшилась", - наводить приклад зі слів Коболєва Мафсон. 
 
Головним же чинником нестабільності і перепоною на шляху будь-якого прогресу України лишається Росія.

Коболєв очікує, що Росія обмежить поставки газу до України на 20%, і це в умовах, коли газосховища України заповнені лише на 54%.

Ще песимістичніше дивляться на ситуацію західні сусіди України, на чиї реверсні поставки газу розраховують у Києві.

"Ми очікуємо і готуємось до того, що транизиту газу через територію України цієї зими не буде", - цитує Мафсон Вацлава Бартушку, спеціального посланця Чехії з питань енергетичної безпеки.
 
Ситуція виглядає песимістично, втім - на думку Братушки - у довготерміновій перспективі Європа зможе подолати залежність від російського газу.

"Ну буде одна-дві складних зими, але тоді (після переходу на інші джерела енергії - прим.) Європа ціле покоління обходитиметься без російського газу".

На жаль, Україна не має запасу міцності, яким можуть похвалитись країни Європи. Під тиском Москви, Києву, можливо, доведеться віддавати Путіну гроші надані Заходом.

"Щойно борги України перевищать 70% ВВП Росія зможе вимагати негайного повернення 3 мільярдів доларів заплачених нею за українські бонди. Україна, ймовірно, візьме цю суму із фондів МВФ", - відзначає Мафсон.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 80.255.64.---
Ярослав Київ _ 17.10.2014 12:23
Михаил Шевченко:
Стена - это незначительные траты на общем фоне. Причем, обеспечивающая работой наших граждан.

С военной точки зрения она почти ничего не решает, но для мирного времени будет полезна - усложнит жизнь контрабандистам, нелегальным мигрантам. Поможет выполнять пограничникам свою работу.
Это повод сделать то, что нужно сделать, но на чем всегда экономят. На армии уже доэкономились - получили войну.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте