Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

На подальшу конфронтацію із Заходом Кремль боїться йти - експерт

Даніла Гальперович _ Вівторок, 25 листопада 2014, 12:13
Версія для друку Коментарі 0
Вололимир Путін

Минулими вихідними президент Росії Володимир Путін дав багату поживу для коментарів: 23 листопада опубліковано інтерв'ю президента Росії, записане дещо раніше.

Президент Росії звинуватив західних "партнерів" в тому, що вони нібито хочуть ущемити інтереси його країни, а про саму Росії сказав, що вона, діючи в своїх інтересах, не робить нічого такого, що порушувало б міжнародні правила поведінки. Володимир Путін також не виключив можливості, що балотуватиметься в президенти в 2018 році.

Багато спостерігачів відзначили, що велике інтерв'ю Володимира Путіна - це вже п'ятий випадок публікації спілкування російського лідера з підлеглими, пресою або співгромадянами за останні сім днів: до цього були і спілкування з журналістами після саміту G20, та інтерв'ю німецькому телеканалу ARD, і участь в форумі Загальноросійського народного фронту, і виступ на Раді безпеки Росії. Кореспондент Російської служби "Голосу Америки" звернувся до російських експертів для аналізу виступів Володимира Путіна.

Гліб Павловський: Путін як би вигадує себе заново

Президент "Фонду ефективної політики" Гліб Павловський говорить, що "всі останні великі виступи Путіна - це розповіді про себе і про свій новий здоровий глузд, в який він включає кожен раз якісь нові елементи".

В останньому інтерв'ю Путіна, на думку Павловського, "таких елементів навіть трохи більше, ніж було на "Валдайському клубі", щодо конспірології світу, світу як змови - змови взагалі і змови, звичайно, проти Росії, а всередині цього - змови проти нього".

"У нього в інтерв'ю з'являється Єльцин у двозначному контексті - він ніби одночасно пив і пручався Заходу, західного тиску. Це не дуже приємне місце, але тут Путін намагається знайти поворот до якоїсь нової природності, з точки зору якої всі інші поводяться зрозуміло для нього. Знову з'являється тема рівняння: "Путін - це Росія" - це вкрай не політично коректні висловлювання, з точки зору колишнього Путіна, між іншим. Він би колись, ще 5 років тому, це висміяв, але на цей раз він відхиляє це зовсім м'яко", - вважає Гліб Павловський.

Політолог вважає, що Путін "прагне зрезонувати в якомусь сенсі з країною, з новим станом масової свідомості". "Його опис Заходу навіть у чомусь карикатурніше радянського. Адже в радянському описі присутня "жага наживи" і водночас - "воля до влади", а в описі Путіна, по суті, все рухається виключно "жагою наживи". Це говорить про збідніння його уявлення про людську природу" - зазначає Павловський.

Микола Петров: Путін "заговорює" ситуацію

Професор Вищої школи економіки, член вченої ради Московського центру Карнеґі Микола Петров упевнений, що Володимир Путін багато виступає, тому що його можливості практичного маневру обмежені. "Путін перебуває в пастці, - вважає Петров, - з одного боку, йому потрібно підтримувати свою військову мобілізаційну легітимність, з іншого боку, йти на подальшу конфронтацію із Заходом Кремль боїться, просто тому, що це економічно дуже небезпечно, економіка отже не росте. І якщо люди зрозуміють, що Крим не безкоштовний, і вся ця риторика "вставання з колін" дорого їм коштує, то легітимність похитнеться".

На думку експерта, Володимир Путін тепер виступатиме все частіше і частіше: "Йому нічого іншого не залишається, він не може діяти, він не може поліпшити економіку, він не може робити якісь ризиковані військові авантюрні кроки. Тому він зараз нескінченно всім все пояснює, і це "заговорювання" ситуації, ця риторика, досить жорстка, на адресу Заходу - це єдине, що йому зараз залишається для підтримки рейтингу".

При цьому Микола Петров бачить у виступах Путіна ознаки того, що російський лідер сподівається на вирішення ситуації, в якій опинилася Росія, по волі випадку: "Я думаю, що він достатньо впевнений в тому, що в черговий раз карти так ляжуть, що його проблеми вирішаться якимось чином самі собою, як багато разів у минулому відбувалося, коли або зростали ціни на нафту, або, навпаки, вибухнула світова економічна криза, і наслідки війни в Грузії для Росії виявилися не настільки значними, як спочатку очікували. Цілком очевидно, що у нього досить короткий горизонт планування".

Професор ВШЕ каже, що, на його думку, у президента Росії склалася впевненість у тому, що його лінії поведінки в міжнародних справах в майбутньому стануть дотримуватися всі країни: "Розрахунок Путіна полягає в тому, що він першим поламав правила гри напередодні того, що світовий порядок, яким він був у минулому, буде змінюватися. І той, хто перший почав ігнорувати існуючі правила, виявиться не вигнанцем, як Росія зараз, а буде у виграші. Йому всі кажуть, що США вже назавжди втратили свою роль лідера, що Китай, навпаки, на великому підйомі, і ось зараз так різко подружитися з Китаєм - це може виявитися в перспективі, з його точки зору, далекоглядним ходом".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте