Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

ФБР затримали російського шпигуна у Нью-Йорку, викрили мережу

Олексій Кузьменко _ Вівторок, 27 січня 2015, 12:00
Версія для друку Коментарі 0

У Нью-Йорку Федеральне бюро розслідувань США провело затримання російського шпигуна. Про це повідомляє офіційний Twitter ФБР.

Відповідно до повідомлення, затримання відбулось у районі Бронкс.

Повідомляється, що затриманий "був частиною шпигунської групи, яка намагалась займатись економічною розвідкою та вербувати мешканців Нью-Йорку".

Подробиці з приводу затриманого, підозрюваних та ін. містяться у офіційному поданні ФБР до суду, яке опубліковано виданням "Huffington Post".

Документ зокрема повідомляє про підозри щодо Євгенія Бурякова, Ігоря Споришева, Віктора Подобного та подробиці їх діяльності у США. Затриманий Буряков зокрема перебував у США у якості співробітника місцевого відділу одного з російських банків. Натомість Подобний та Споришев виконували роль його кураторів від СВР (Служби зовнішньої розвідки Росії - прим.).

Їм інкримінується змова з метою скоєння злочину проти США в інтересах Російської Федерації. Підозрювані діяли щонайменше з березня минулого року і встигли провести десятки зустрічей в ході яких обмінювались отриманими розвідданими та передавали їх до СВР.

Повідомляється, що російську сторону цікавило отримання інформації із закритих джерел, зокрема з приводу економічного сектору США, механізму дії санкцій, дестабілізації ринків, роботи фондових бірж та ін.

Відповідно до оприлюднених розшифровок розмов підозрюваних, вони також активно розглядали використання жінок для отримання інформації, яка цікавила Росію.

Відповідно до оприлюднених матеріалів, СВР активно використовує для ведення розвідки у США представників неназваної державної новинної агенції Росії.

Коментуючи подію, відомий американський експерт з питань розвідки Джон Шиндлер поставив питання про те скільки ще агентів російської розвідки може зараз перебувати у США.

"Тож Служба зовнішньої розвідки Росії мала агента у Нью-Йорку, який збирав економічні розвіддані і при цьому ніби не мав зв'язку із резидентурою Росії у місті. Цікаво, скільки ще таких нелегалів перебувають у США?", - твітнув автор відомого безпекового блогу "XX Committee".

Експерт також відзначив, що таке затримання можна вважати успіхом американської розвідки.

"Офіцери СВР та ГРУ працюють під офіційним прикриттям і їх досить легко вистежити; натомість затримання нелегалів - значно складніша справа. Схоже, що це великий успіх ФБР та контррозвідки США", - відзначив Шиндлер.

Російська розвідка у США співпрацює із російським ЗМІ - мін'юст США

Росія використовує певну державну "новинну організацію" для збору розвідданих у США. Про це йдеться у тексті звинувачення проти викритої ФБР шпигунської мережі Росії у Нью-Йорку, який оприлюднено на сайті Міністерства юстиції США.

Так, відповідно до свідчень спеціального агента ФБР викладених у документі, куратори затриманого у США підозрюваного у шпигунстві на користь Росії Євгена Бурякова, звертались до нього з проханнями сформулювати питання для співробітників "новинної організації", які ті могли би ставити під час інтерв'ю особами, які на думку Росії могли володіти цінною інформацією.

Відповідно до документів оприлюднених на сайті міністерства юстиції США, куратори Бурякова в одному з випадків зазначили, що прохання підготувати питання для "новинної організації" з приводу Нью-Йоркської фондової біржі надійшли "з гори".

"Новинна організація" про яку йдеться ... використовується російською розвідкою для отримання розвідданих під прикриттям медіа роботи

На думку американських упорядників опублікованого документу, йшлося про питання, які "становили інтерес для російської економічної розвідки".

У іншому місці документу, його упорядник відзначає, що "з моєї підоготовки та досвіду, я знаю, що "новинна організація" про яку йдеться публічно називалась співробітникам Служби зовнішньої розвідки Росії, як організація, яка інколи використовується російською розвідкою для отримання розвідданих під прикриттям медіа роботи".

Ряд експертів вже відзначили, що "новинною організацією" про яку йшлося у перемовинах російських розвідників у США може бути агенція новин "Раша Тудей".

Голос Америки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте