Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Європа входить у нову та небезпечну добу (огляд преси)

Оксана Цісик _ П'ятниця, 20 лютого 2015, 12:14
Версія для друку Коментарі 0

Європейці не усвідомили наслідків втрати Україною своєї територіальної цілісності, пише Джуді Демпсі з Carnegie Europe. Своєю кволою відповіддю на російську агресію Євросоюз знехтував правилами, що діяли після закінчення "холодної війни", вважає політолог.

"Європа входить у нову та небезпечну добу, до якої вона зовсім не готова", – пише вона.

Європейські лідери досі чіпляються за ідею "м’якої сили" у відносинах з Росією, але водночас кілька європейських урядів приєдналися до коаліції під проводом США для боротьби з "Ісламською державою". Таку різницю в підходах міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Леєн пояснює тим, що у випадку з ісламськими терористами немає з ким домовлятися, а в особі Путіна, за її словами, Захід має партнера для переговорів, пише Демпсі.

Кілька європейських лідерів (Віктор Орбан в Угорщині, Алексіс Ципрас у Греції та Мілош Земан у Чехії) надто лояльні до Путіна та підривають єдність Євросоюзу, пише аналітик.

"Однак на кону перебуває ще важливіше питання: небажання Європи захищати територіальну цілісність України встановило прецедент". І причина нерішучості ЄС полягає не тільки в остраху загострення збройного протистояння в разі надання зброї Україні, пише авторка. Річ ще й у тому, що більшість європейських урядів не вважають, що територіальна цілісність України важлива для безпеки їхніх країн.

"Для більшості європейців війна в Україні – на відміну від "Ісламської держави" – не загрожує їхньому способу життя та цінностям. Однак війна вже поставила під питання європейські цінності та принцип непорушності кордонів. Хто з європейських лідерів може це заперечити?", – задає риторичне запитання аналітик.

Хоч яка погана нова мінська угода, Захід не має вибору, окрім як виробити розумну стратегію та "витиснути" з неї якомога більше, – пише Адріан Каратницький у New York Times.

"Росія дуже зацікавлена в проголошенні формальної поваги до територіальної цілісності України (мінус Крим), оскільки маючи широку автономію та змогу брати участь у політичних інституціях України, Донбас зможе перешкоджати інтеграції країни на Захід", – пише експерт.

За наслідками угоди в Україні буде створено заморожений конфлікт і потужну п’ятку колону, за допомогою якої Кремль впливатиме на політику Києва, пише автор.

"Хоч як це неприємно, це можливе повернення до "м’якої" боротьби […] все одно є великим кроком уперед порівняно з кривавим конфліктом. Захід і українське керівництво мають прийняти виклик Путіна та відповісти належним чином", – пише Каратницький.

Це означає, на його думку, збереження жорстких економічних санкцій, наполягання на виведенні російських озброєнь зі Cхідної України – а якщо цього не станеться, то надання Україні смертоносної зброї та навчання українських військових. Також необхідно підтримати українську економіку та здійснення реформ; забезпечити, щоб конституційні зміни, передбачені Мінськими домовленостями, не перешкоджали можливій інтеграції України в ЄС, пише автор.

"У Заходу немає вибору, окрім як розумно та рішуче відповісти на нову стратегію пана Путіна", – підсумовує Каратницький.

Голос Америки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте