Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Росія "грає м’язами" в Латинській Америці (світова преса)

Оксана Цісик _ Четвер, 26 березня 2015, 10:44
Версія для друку Коментарі 0

Росія знову почала "грати м’язами", намагаючись відновити свою присутність у Нікарагуа, пише Business Insider, цитуючи публікацію в McClatchyDC. Москва може підписати угоду з цією центральноамериканською країною про постачання їй військових літаків МІГ-29.

Нікарагуа стверджує, що літаки потрібні їй для боротьби з наркоторгівлею, однак Сполучені Штати та сусідні держави занепокоєні, що насправді надаючи зброю, Росія прагне заявити про свою присутність у регіоні, близькому до США. За словами міністра закордонних справ Коста-Ріки Мануеля Ґонсалеса, "з наркоторгівлею не борються за допомогою такої серйозної військової техніки, яка використовується для ведення воєн".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров цього тижня прибуде до Нікарагуа, а міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав відкриття в цій країні нового топографічного центру російськими фахівцями, який, за його словами, має на меті "поліпшення бойової спроможності підрозділів і формувань армії Нікарагуа".

"США та Росія – два найбільші експортери зброї у світі, які постачають відповідно 31% і 27% світової торгівлі зброєю", - пише Business Insider. США експортують зброю переважно в Північну та Південну Америку, а Росія – в Африку та Центральну Азію, намагаючись таким чином зміцнити свій вплив у світі.

"Підрив цього балансу та можлива угода про постачання військової техніки Нікарагуа нагадує спроби Радянського Союзу використовувати центральноамериканські країни як гравців проти впливу США", - пише видання.

Нікарагуа, Куба та Венесуела були одними з 11 країн, які підтримали Росію під час голосування за резолюцію ООН про визнання "референдуму" за незалежність Криму незаконним, нагадує Business Insider.

А тим часом надходять повідомлення про те, що Кремль збирається передати 12 військових літаків Су-24 Аргентині в обмін на яловичину та пшеницю, пише британське видання The TelegraphУ відповідь Велика Британія готується надіслати на Фолклендські острови два вертольоти Chinook і нову систему протиракетної оборони. Загалом же на оновлення оборонної здатності островів Лондон планує витрати близько 180 млн фунтів стерлінгів у наступне десятиліття.

Надання зброї Аргентині відбувається на тлі російських заяв, в яких ставиться під сумнів належність Фолклендських островів Великій Британії. Посол Росії в Лондоні Олександр Яковенко порівняв референдум 2013 року, на якому 99,8% мешканців островів підтвердили бажання залишатися британською територією, з торішнім "волевиявленням" у Криму.

Ця заява, пише видання, "пролунала після того, як протягом кількох тижнів прокремлівські газети та провідні депутати Думи таврували "колоніальну окупацію" островів Великою Британією, називаючи Фолкленди "Кримом Атлантичного океану".

Президент Аргентина Крістіна де Кіршнер підтримала Путіна, сказавши: "Мальвіни завжди належали Аргентині, так само, як Крим належав Радянському Союзу перед тим, як його віддали Україні".

Голос Америки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте